Okulların tapu tescil işlemlerinde ücret istenebilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Mayıs 2011 18:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okul ve Kurumların Kadastro Ve Tapu Tescil Hizmetleri

Milli Eğitim Bakanlığı Yatırımlar ve Tesisler Dairesi Başkanlığı 18/04/2011 tarihli, 2151 sayılı ve ?Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Kadastro Ve Tapu Tescil Hizmetleri? konulu yazıları ile Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Kadastro Ve Tapu Tescil Hizmetlerinin nasıl yapılacağını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı Yatırımlar ve Tesisler Dairesi Başkanlığının 18/04/2011 tarihli, 2151 sayılı ve ?Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Kadastro Ve Tapu Tescil Hizmetleri? konulu yazılarında; ?Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumlar için arsa kamulaştırma haritalarının hazırlanması, gerekmesi halinde tevhit, terkin, ihdas, tescil beyannamelerinin hazırlanması, tescil işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve diğer tapu kadastro hizmetlerine dair iş ve işlemlerinin tapu ve kadastro müdürlüklerince yürütüldüğü. 13.05.2003 tarihli ve 2003/5629 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi Eki Karar gereğince bu hizmetlerin ücretsiz yapılmakta olduğu bilinmektedir.

Valiliklerden Bakanlığımıza intikal eden yazılardan, bazı illerde tapu ve kadastro hizmetleri için tapu ve kadastro müdürlüklerine yapılan müracaatlarda, 5368 sayılı Kanun gereğince lisanslı harita kadastro mühendislik bürolarının kurulduğu ve 02.08.2010 tarihi itibariyle kadastro işlemlerini yapma hizmeti vermeye başladığı gerekçe gösterilerek, Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumlarımızın kadastro hizmetlerinin yapılmadığı; tapu tescil işlemleri için döner sermaye ücreti istendiği bilgisi alınmıştır.

5368 sayılı Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanunun 1. maddesinin 2. fıkrasında, kadastro teknik hizmetlerinden tescile tâbi olmayan işlemlerin yapım ve kontrolü, tescile tabi olan işlemlerin yapım ve sorumluluğu lisanslı harita kadastro mühendislik bürolarınca yerine getirileceği belirtilmiş ise de, devamında aynen "Ancak, kamu kurum ve kuruluşları ile lisans sahibi harita ve kadastro mühendislerinin diğer kanunlar ve ilgili mevzuata göre hak, görev ve yetkileri devam eder" hükmü mevcuttur. Bu sebeple 5368 sayılı Kanun gereğince lisanslı harita kadastro mühendislik bürolarının kurulduğu ve kadastro işlemlerini yapma hizmeti vermeye başladığı gerekçe gösterilerek Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumlarımızın kadastro hizmetlerinin yapılmaması, yürürlükteki mevzuata uygun ve isabetli bulunmamıştır.

Ayrıca, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 4. maddesinde "İl genel idaresinin başı ve mercii validir. Bakanlıkların kuruluş kanunlarına göre illerde lüzumu kadar teşkilat bulunur. Bu teşkilatın her birinin başında bulunanlar il idare şube başkanlarıdır. Bunların emri altında çalışanlar ilin ikinci derece memurlarıdır. Bu teşkilat valinin emri altındadır." denilmektedir.

Aynı Kanunun 9. maddesinde ise "Vali ilde teşkilatı veya görevli memuru bulunmayan işlerin yürütülmesini, bu işlerin görülmesiyle yakın ilgisi bulunan herhangi bir idare şube veya daire başkanlığından İsteyebilir. Bu suretle verilen İşlerin yapılması mecburidir" hükmü yer almakta, devamında "Vali il içindeki idare ve müesseselerde çalışan uzman veya fen kollarına dahil memurlardan asli vazifelerine halel getirmemek şanıyla ilin genel ve mahalli hizmetlerine müteallik işlemlerin görülmesini isleyebilir. Bu memurlar verilen işleri yapmakta görevlidir.? denilmektedir.

Üzerinde, okul yapılacak arsalarını temin edilmesi ve sorunlarının giderilmesi aşamasında, kamulaştırma haritalarının hazırlanması, gerekmesi halinde tevhit, terkin, ihdas, tescil beyannamelerinin hazırlanması, tescil işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve tapu tescil ve benzeri tapu ve kadastro hizmetlerinin; yukarıda hatırlatılan mevzuat ve açıklamalar uyarınca, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatınca ücretsiz yapılmasının sağlanmasını rica ederim.
Milli Eğitim Bakanı
Nimet Çubukçu? açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber