Sözleşmeli iken kadrolu atanan, alamadığı yolluğunu mahkeme kararıyla aldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Mayıs 2011 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Sözleşmeli personelin yer değiştirmesi ve kadroya geçmesinde yolluk verilir mi?? haberimizde şunları söylemiştik:

?Sözleşmeli iken kadrolu olarak atananlar naklen mi atanmışlardır. Bakanlıklar bu tür atamaları İlk defa atama saymakta ve yolluk ödememektedirler.

Fakat Danıştay 5. Dairesinin 2008/2285 Karar, 2007/6423 Esas sayılı ve 21/04/2008 tarihli kararında; nöroloji uzmanlığı eğitimini tamamlayarak devlet hizmeti yükümlülüğünü yerine getirmesi için devlet hastanesine nöroloji uzmanı olarak atanan davacının naklen atandığının kabulü ile kendisine yolluk ödenmesi gerektiği, aksi yöndeki mahkeme kararının kanun yararına bozulması yönünde karar vermiştir.

Kararın ayrıntılarında ?Trakya Üniversitesindeki asistanlık eğitimini tamamlayarak Erzurum Palandöken Devlet Hastanesine doktor olarak atanan davacı; istek üzerine ve açıktan atanan kişi değil, Devlet memuru olarak yaptığı asistanlık görevinden, Devlet hizmeti yükümlülüğünü yerine getirmek üzere 6245 sayılı Kanun'un, işlem tarihinde yürürlükte bulunan 10/1. maddesi uyarınca naklen atanan kişi konumunda olup, maddede belirtilen görev yolluğunu alması gerekmektedir.? hükümlerine rastlanılmaktadır.

Bu da kararda, asistanlık görevinden sonra nöroloji uzmanı olarak atanan davacının naklen atandığı Danıştay tarafından kabul edilmiştir.

Dolayısıyla, Bu durumda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli olarak istihdam edilen öğretmenlerin daha sonra 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/A maddesine göre kadrolu öğretmen olarak atanması ilk defa atanma kapsamına dâhil edilemez.

Sözleşmeli iken kadrolu olarak atananlar naklen atamaya dâhil edilerek 6245 sayılı Kanuna görev yolluğunu alması gerekmektedir.

Danıştay 5. Dairesinin 2008/2285 Karar, 2007/6423 Esas sayılı ve 21/04/2008 tarihli iptal Kararına göre sözleşmeden kadroya geçen personele, daha öncesinde kamu görevi yapıyor olması nedeniyle yolluk verilmelidir.

Açılacak davalarda bu Danıştay kararı gereğince yolluk ödeneceği kanaatindeyiz.?

Bu konuya ilişkin olarak ilişkin ilk dava kazanılmıştır.

Eğitim Bir Sen tarafından açılan davada Sözleşmeli statüde görev yaparken, öğretmen olarak memur kadrosuna atananlara yolluk verilmesi gerektiğine ilişkin, Zonguldak İdare Mahkemesi, 2011/ 395 Esas ve 2011/598 karar sayılı iptal kararında, ?? Sözleşmeli statüde öğretmen olarak görev yapmakta iken, yine öğretmen olarak memur kadrosuna atanan ve dolayısıyla da yaptığı görevde herhangi bir değişiklik olmaksızın sadece tabi olduğu personel rejimi değişen davacının, tarafına sürekli görev yolluğu ödenmesi istemiyle yaptığı başvurunun 6245 sayılı Kanun'un 9/1-(b) maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerekirken, kamu hizmetinin yürütülmesi noktasındaki sorumluluk bakımından aralarında farklılık olmayan memur ve sözleşmeli statülü kamu görevlileri arasında hakkaniyete aykırı sonuçlar doğuracak şekilde 6245 sayılı Kanun'un 9/1-(b) maddesi kapsamında değerlendirme yapılıp davacının ilk defa memuriyet kadrosuna atandığından ve bu durumda olan memurlara yolluk ödenmeyeceğinden bahisle tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır?? ifadelerine yer vermiştir.

Zonguldak İdare Mahkemesi, 2011/ 395 Esas ve 2011/598 karar sayılı iptal kararı

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber