Sayın Kızılot, verileri karıştırmış...

Hürriyet Gazetesi yazarı Sayın Şükrü Kızılot, 22 Haziran 2011 tarihli yazısında, kamuda istihdam edilmesi gereken engelli sayısına değindi. Söz konusu yazıda; 4857 sayılı Kanunun 30. maddesinden hareketle kamuda yüzde 3 oranında değil, yüzde 4 oranında özürlü işçi istihdam edilmesi gerektiğini belirtilmektedir. Ancak doğru bir tespit üzerinden yanlış çıkarsamalar yapılmıştır. Bunun da en büyük nedeni, verilerin karıştırılmasıdır. Bu konuya ilişkin bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Haziran 2011 13:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ŞÜKRÜ KIZILOT'UN YAZISININ İLGİLİ BÖLÜMÜ

Yasaya göre, kamuda yüzde 4 olan özürlü işçi çalıştırma zorunluluğu, Devlet Personel Başkanlığı'na göre yüzde 3.

İnanılır gibi değil ama kurumun internet adresindeki istatistikleri böyle!.. Daha ötesi çalıştırılması zorunlu özürlü oranında hata yapılmakla kalınmıyor, hatalı yüzde 3 oranı üzerinden kamuda çalıştırılması gereken özürlü personel sayısı ve boş özürlü kadroları hesaplanıyor. Örneğin, Devlet Personel Başkanlığı, yüzde 3 hesabına göre bu zorunluluğu yerine getirmekle birlikte, doğru hesaplandığında özürlü personel eksik istihdam edilmiş oluyor. Aynı durumda olan bakanlıklar, üniversiteler ve üst kurullar da var.
Özürlü istihdamında sınıfta kalan kurumlar o kadar çok ki... Örneğin; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı!
Toplam 99 özürlü çalıştırması gereken bu kurum 18 özürlü çalıştırıyor. Yani istihdam etmesi gerekenin yüzde 18'ini istihdam etmiş, yüzde 82 ihlal var!.. İhlal oranı, Gümrük Müsteşarlığı'nda yüzde 89.

DOĞRUSU YÜZDE 4
Evet, doğrusu yüzde 4. Bu husus ilgili yasada açıkça belirtiliyor.

15.05.2008 tarih ve 5763 sayılı Kanun ile 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30. maddesi değiştirildi ve kamu kurumları için özürlü personel çalıştırma oranı yüzde 4 olarak belirlendi. Önceki yıllarda yüzde 3 olan bu oran, 15 Mayıs 2008 tarihinden itibaren yüzde 4 olarak uygulanıyor. Ama koskoca Devlet Personel Başkanlığı bunu bilmiyor!..

KADROLAR BOŞ
Devlet Personel Başkanlığı'nın verilerine bakıyoruz; istihdam edilen özürlü personel sayısı hem yeterli değil hem de yanlış.
Aynı Başkanlığın sitesinde, ?hükümlü? çalıştırma sayılarıyla ilgili bir bilgiye ise rastlanılmıyor!...
Özürlü (engelli) olmak, insanın iradesi dışında bir olay. Herkesin başına gelebilir.
Engellilere konulan keyfi engeller bir an önce kaldırılmalı, yapılan hata da düzeltilmeli.

MEMURLAR.NET'İN AÇIKLAMALARI

1- 4857 sayılı İş Kanunun 30. maddesinde yer alan belirleme "işçi kadrolarına" ilişkindir. 4857'nin 30. maddesinde yüzde 4 oranında özürlü işçi çalıştırılması gerektiği belirtilmiştir. Yüzde 4'ün tespitinde ise "belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiler esas" alınacaktır. Bu durum, aynı maddenin ikinci fıkrasında hüküm altına alınmıştır.

Bu tespitimiz ise şu anlama gelmektedir. Çalıştırılması gereken özürlü işçi sayısı hesaplanırken toplam memur sayısı üzerinden değil toplam işçi sayısı üzerinden hesaplama yapılmalıdır. Sayın Kızılot, elma ile armutu karıştırmış ve gidip toplam memur sayısı üzerinden çalıştırılması gereken özürlü işçi sayısını bulmuştur.

2- 657 sayılı Kanuna göre, kamu kurumları toplam dolu kadro sayısı üzerinden yüzde 3 oranında özürlü memur çalıştırmak zorundadır. Dolaysıyla, Sayın Kızılot'un yayımladığı veriler üzerinden gidersek eğer toplam memur dolu kadro sayısı 1.666.762 ise bunun yüzde 3'ü 49.998'dir. Dolaysıyla bir yanlışlık bulunmamaktadır.

Sayın Kızılot, Devlet Personel başkanlığının bilgisizlikle suçlayacağına, gerek işçi mevzuatının gerekse de memur mevzuatının temel kavramlarına daha fazla dikkat göstermelidir. Hele de çalıştırılması gereken özürlü işçi sayısı hesaplaması yaparken, toplam memur sayısına değil toplam işçi sayısına bakmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber