Akademik Personelin Geliştirme Ödeneği Değişti

2914 sayılı Kanunun 14'üncü maddesine göre ödenen ve sadece üniversite akademik personeline verilen geliştirme ödeneğinde bugün köklü bir düzenleme yapılmıştır. Yeni düzenlemede 95/6509 sayılı eski kararname yürürlükten kaldırılmıştır. Düzenlemenin en önemli tarafı eski kararnamede benimsenmiş olan kalkınmada öncelikli yöre kavramının terk edilmesi, ödemenin sadece aylık ve ek göstergenin maaş katsayısı ile çarpımı sonucunda ortaya çıkan tutara belirlenen oranın uygulanmasıdır. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Nisan 2005 09:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- Geliştirme ödeneği daha önce kalkınmada öncelikli yörelerde bulunanlara verilmekteydi. Eski kararname 1995 tarihli olmasına rağmen bugüne kadar değiştirilmemiş, bu nedenle sonradan kurulan yüksek öğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanları listede yer almadıkları için bu ödenekten yararlanamamıştır. Ancak yeni kararname her il ve ilçeye bir oran vermiştir.

2- Geliştirme ödeneği eski kararnamede, "kalkınmada 1 inci ve 2 nci derece öncelikli yörelerde görevli öğretim elemanlarına almakta oldukları aylık, ek gösterge, üniversite ödeneği, idari görev ödeneği ve makam tazminatı brüt tutarına ekli cetvelde gösterilen oranların uygulanması" suretiyle bulunmakyadı. yeni uygulamaya göre geliştirme ödeneği sadece "alınan aylık gösterge ve ek gösterge toplamının memur aylık katsayısı ile çarpımı suretiyle hesaplanacak tutara, ekli cetvelde yükseköğretim kurumlarının bulunduğu yerleşim yerlerine göre belirlenen oranların uygulanması sonucu bulunacak miktarda" verilecektir.

3- Geliştirme ödeneğinin hangi hallerde verileceği ve hangi hallerde verilmeyeceği net olarak belirlenmiştir.

Verilecek haller
"Madde 2 - Geliştirme ödeneği;
a) Bu ödeneğin verilmesi öngörülen yerlerdeki yükseköğretim kurumlarına ait öğretim elemanı kadrosuna atanarak, atandığı yükseköğretim kurumunda fiilen çalışanlara,
b) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 35 inci maddesi ve 40 ıncı maddesinin (b) fıkrası ile 41 inci maddesi uyarınca diğer yükseköğretim kurumlarında görevlendirilenlere,
c) Kadrosu başka bir yükseköğretim kurumunda olmakla birlikte, geliştirme ödeneği verilmesi öngörülen yerlerdeki yükseköğretim kurumlarına rektör veya dekan olarak usulüne uygun şekilde atananlara,
görevin yapıldığı yükseköğretim kurumlarının bulunduğu yerler için bu Karara ekli cetvelde öngörülen oranlar üzerinden fiilen görev yaptıkları sürece ödenir.
2547 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin (a) fıkrasına dayanılarak yükseköğretim kurumlarında ders vermek üzere görevlendirilen öğretim elemanlarına, kadrolarının yer aldığı yükseköğretim kurumunun bulunduğu yerler için ekli cetvelde öngörülen oranlar üzerinden geliştirme ödeneği ödenir.
Bu Karara ekli cetvelde geliştirme ödeneği ödenmesi öngörülen yerlerde yeni kurulan yükseköğretim kurumlarının fiilen eğitim-öğretim faaliyetine başlamamış olması durumunda bu yerlerdeki yükseköğretim kurumları için belirlenmiş geliştirme ödeneği, söz konusu yükseköğretim kurumlarının eğitim-öğretime başlaması konusunda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından izin verilmiş olması kaydıyla ve fiilen eğitim-öğretime başlanıncaya kadar sadece rektör, dekan, yüksekokul müdürü, enstitü müdürü ve konservatuar müdürü olarak atanmış öğretim elemanlarına ödenir. "

Görevin fiilen yapılması kavramı neleri kapsar
"Madde 6 - Geliştirme ödeneğinden yararlanabilmek için görevin ilgili yükseköğretim kurumlarında fiilen yapılması şarttır.
Ancak;
a) Yıllık izin süresince,
b) Bir takvim yılında toplam 15 günü aşmayan mazeret izni süresince,
c) Hastalık izni kullanılması, tedavi kurum veya kuruluşlarında yatmak suretiyle tedavi görülmesi ve 6245 sayılı Harcırah Kanununun 20 nci maddesine göre refakatçi izni verilmesi hallerinde (ancak, bu bent uyarınca ödenecek geliştirme ödeneğinin toplam süresi, her ne suretle olursa olsun bir takvim yılı içinde 30 günü geçemez),
d) 2547 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi ile mevzuatı uyarınca yurt içi veya yurt dışında geçici görevlendirme sebebiyle ayrılmalarda 15 güne kadar olan süreler için (ancak, bu bent uyarınca ödenecek geliştirme ödeneğinin toplam süresi, her ne suretle olursa olsun bir takvim yılı içinde 30 günü geçemez),
fiilen çalışma şartı aranmaz."

Kimlere verilmez:
"Madde 7 - Geliştirme ödeneği;
a) 2547 sayılı Kanunun 33 üncü maddesine göre lisansüstü eğitim-öğretim için yurt dışına gönderilenlere,
b) 2547 sayılı Kanunun 38 inci maddesine göre görevlendirilenlere,
c) Özel kanunlardaki hükümlere dayanılarak yükseköğretim kurumları dışında görevlendirilenlere,
d) Kısmi statüde çalışanlara,
ödenmez."

4 -Profesör, Doçent, Yardımcı Doçent ve Araştırma Görevlisi dışındaki kadrolara atanmış öğretim elemanlarına, bu Karar hükümlerine göre hesaplanacak geliştirme ödeneği miktarının yarısı ödenir.

5- Eski karar ile yeni karara göre hesaplanacak geliştirme ödenekleri arasında fark olması halinde aradi farkın, 2005 ve 2006 yılı içerisinde yapılacak ödemelerde %100'ü, 2007 yılı içerisinde yapılacak ödemelerde %75'i, 2008 yılı içerisinde yapılacak ödemelerde %50'si, 2009 yılı içerisinde yapılacak ödemelerde ise %25'i damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenmeye devam olunacaktır.

6- Bu Kararın yürürlük tarihinden sonra (19/04/2005) fiilen eğitim-öğretime başlayan yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim elemanlarına ödenen geliştirme ödeneğine, fiilen eğitim-öğretim faaliyetine başlanıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren onbeşinci yılın sonunda son verilir.

Kararın tam metni için tıklayın.

1995 tarihli kararı görmek için tıklayın.

2547 sayılı Kanunu görmek için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber