Tüm kurumların uzman yardımcısı alımlarının sözlü kısmına, yargı yolu kapandı

2 Kasım 2011 tarihinde yayımladığımız haberde, 4 kurumun kariyer meslek mensupluğuna giriş sınavlarının sözlü bölümlerinin yargı yoluna kapatıldığını belirtmiştik. Aynı gün, mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 666 sayılı KHK ile, uzman istihdam etmeyen bazı kurumlara uzman ve uzman yardımcısı alabilme yönünde mevzuat hükmü getirilmiştir. Getirilen bu düzenleme sırasında, tüm uzman ve uzman yardımcısı alımlarında, sözlü sınav sırasında sesli veya görüntülü kayıt yapılamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Uzman yardımcıları, 3. yıl sonunda yabancı dil bilmezlerse, uzman olamayacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Kasım 2011 14:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

666 sayılı Kanunun 3. maddesi ile 657'e ek 41. madde eklenmiştir. Bu madde, Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Millî Savunma Bakanlıklarının, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının ve Bakanlar Kurulunca belirlenen bakanlık bağlı kuruluşlarının merkez teşkilatlarında uzman ve uzman yardımcısı istihdam edilmesine ilişkindir.

Maddenin 4. fıkrasında sözlü sınava ilişkin olarak şu düzenleme yapılmıştır:

"Adaylar, komisyon tarafından üçüncü fıkranın (a) bendi için elli puan, (b) ila (f) bentlerinde yazılı özelliklerin her biri için onar puan üzerinden değerlendirilir ve verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa geçirilir. Bunun dışında sözlü sınav ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz. Sınav komisyonu, kurum içinden veya dışından yönetmelikle belirlenen kişilerden oluşur. Sözlü sınavda başarılı sayılmak için, komisyon başkan ve üyelerinin yüz tam puan üzerinden verdikleri puanların aritmetik ortalamasının en az yetmiş olması şarttır. Başarı puanı en yüksek olan adaydan başlanmak suretiyle giriş sınavı duyurusunda belirtilen uzman yardımcısı kadro sayısı kadar asıl adayın isimleri ilan edilir. Yapılan sınavlarda başarılı olmak şartıyla, giriş sınavı duyurusunda belirtilen uzman yardımcısı kadro sayısının yarısını geçmemek üzere komisyon tarafından belirlenen sayıda yedek adayın isimlerini kapsayan bir liste belirlenerek ilan edilir."

Bu düzenlemeye göre, sözlü sınav yapılırken sesli ve görüntülü kayıt yapılmayacağı hükme bağlanmıştır.

Maddenin 6. fıkrasında ise bu düzenlemenin;

- 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddenin ?Ortak Hükümler? bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde belirtilen uzman ve uzman yardımcılarından merkez teşkilatına ait kadrolarda bulunanlar,

- Türkiye Büyük Millet Meclisi uzman ve uzman yardımcıları ile

- 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun eki (III) sayılı Cetvelde yer alan düzenleyici ve denetleyici kurumların uzman ve uzman yardımcıları,

hakkında da uygulanacağı belirtilmiştir.

YARGI DAHİ SÖZLÜ SINAVI DENETLEYEMEYECEK

Şuana kadarki düzenlemelerde, adaylar sözlü sınavda kaybedince, sözlü sınavı kaybetme işlemini dava etmekte, mahkemeler de, denetimi yapabilmek için kurumdan sözlü veya görüntülü kayıtları istemekteydi. Sözlü ve görüntülü kayıt yok ise sınavı iptal etmekteydi. Kayıt var ise bilirkişiye sevk etmekte ve bilirkişi raporu üzerinden dosyayı sonuçlandırmaktaydı.

Şimdi ise yapılan bu düzenlemelerle, yargı organlarının, sözlü sınavı denetleme imkanı ortadan kaldırılmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber