ETİ Maden'de Görevde Yükselme Yerine Torpil'e Göre Atama

Görevde yükselme yönetmeliği özellikle iktidara yakın memurlar tarafından sıkça eleştirilmektedir. Zira üst düzey kadrolara eşitler arasından atama yapılması sınav şartı gibi objektif bir kıstasa bağlanmıştır. Oysaki bu yönetmelik olmasaydı, iktidara veya yönetime yakın kişiler, Genel Müdürün talimatıyla istenen kadroya rahatlıkla atanabilecelti. Görevde yükselme yönetmeliği, 1999 yılında hayata geçirilmesine rağmen, şu an işbaşında bulunan hükümet tarafından da uygulanmaya devam edilmiş ve son bir değişiklik ile baştan sona yeniden düzenlenmiştir. Yapılan değişiliklerde objektif kıstaslar bütünüyle korunmuştur. Ama, ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Bakanlar Kurulunun belirlediği şartlara uymayarak kıstas olmaksızın atama yapmaktadır.

Haber Giriş : 13 Mayıs 2005 00:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sitemizde daha önce "KİT'ler Görevde Yükselme Yönetmeliğine Tabi midir?" başlıklı bir dosya yayımlamış, daha sonra da Başuzman kadrolarına sınavsız atama yapılıp yapılmayacağı sorusunu cevaplamıştık.

Bu sorulara sitemize gelen bir mail üzerine yer vermiştik. Bu mailde ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün kıstas gözetmeksizin başuzman kadrolarına atama yaptığı belirtilmekteydi.

Burada bir kaç teknik detay daha sunmak istiyoruz....

9/1/2004 tarih ve 2004/6731sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Eti Holding Anonim Şirketinin "Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü" adıyla yeniden teşkilatlandırılması kararlaştırılmıştır. Anılan Karar 21.01.2004 tarih ve 25353 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış bulunmaktadır.

Eti Holding A.Ş. Genel Müdürlüğü ve Bağlı Ortaklıklar Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliği 30.06.2001 tarih ve 24448 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Anılan Yönetmelik 07.06.2002 tarih ve 24778 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Eti Holding A.Ş. Genel Müdürlüğü ve Bağlı Ortaklıklar Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile değiştirilmiş olup, daha sonra 16.05.2003 tarih ve 25110 sayılı Resmi Gazete'de "Eti Holding A.Ş. Genel Müdürlüğü ve Bağlı Ortaklıklar Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile tekrar değiştirilmiştir. Son değişiklikte, Eti Holding A.Ş. Genel Müdürlüğü ve Bağlı Ortaklıklar Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliğinin 9 uncu maddesi yer alan ve başuzmanlığa atamayı düzenleyen "z) Başuzmanlık Kadrosuna Atanma; Teşekkül ve Bağlı Ortaklıklarında, İşletme Müdürü, İşletme Müdür Yardımcısı, Hukuk Müşaviri, Daire Başkan Yardımcısı ve Müdür görevlerinden birinde bulunmuş olmak." fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

Değişikliğin yapıldığı tarihte ismi ETİ Holding olan kurumun bu değişikliği nasıl yaptığı şaşırtıcıdır. Acaba uygulamada belirleyici kurum olan Devlet Personel Başkanlığından izin alınmış mıdır? Bunu tam olarak bilemiyoruz.

Ama özetle yapılan iş yanlıştır. Yapılan yanlış olduğu için personel arasında ayrımcılığa gidilmekte, Genel Müdüre yakın olanlar başuzmanlık kadrosuna atanırken Genel Müdürle ilişkisi olmayanlar aynı göreve devam etmektedir.

Orman Genel Müdürlüğünün görevde yükselme uygulamalarında yaptığı ilginç uygulamadan sonra ETİ Maden'in bu uygulaması karşılaştığımız ikinci örnektir. ETİ Maden bu uygulaması da Orman Genel Müdürlüğünün uygulaması gibi genel mevzuata aykırıdır. Orman Genel Müdürlüğü için söyldiğimiz şeyler ETİ Maden için de geçerlidir. Bu işleme imza atanlar iktidar değişmesi halinde ve haklarında yeni bir soruşturma yapılması halinde yaptıklarının hesabını vermek zorunda kalacaklardır.

Burada son bir husus olarak "Etik İlke"lerden bahsetmek istiyoruz. 5186 sayılı yasa ve buna dayanılarak Bakanlar Kurulu kararı ile çıkarılan yönetmeliklere göre kamu yöneticilerinin uymak zorunda oldukları etik ilkeler belirlenmiştir. ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün yaptığı uygulamalar eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu nedenle başta Genel Müdür olmak üzere ilgili üst düzey personelin Kamu Görevlileri Etik Kuruluna şikayet edilebilmesi mümkündür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber