Eğitim Bir Sen davadan feragat ettiği için, MEB Anadolu Lisesi kararını uygulamayacak

Anadolu Liselerine yönetici atamalarında öncelik kime verilecektir? Önceliği bu okullarda çalışanlara vermeyen yönetmelik düzenlemesinin iptali için Eğitim Bir Sen tarafından dava açılmış ve dava lehe sonuçlanmıştır. Ancak mahkeme kararı sadece Adana özelinde uygulanmıştır. Kararın tüm Türkiye'de uygulanması istenmiş ancak MEB bunu reddetmiştir. Red üzerine Eğitim Sen tarafından dava açılmıştır. Bu dava da lehe sonuçlanmıştır. Ancak, MEB ilk davacı olan Eğitim Bir Sen'in davadan feragat etmesi nedeniyle, kararı yine tüm Türkiye'de uygulamak istememektedir.

* Danıştay, feragati bilmesine rağmen işlemi iptal etmişti
* Eğitim Sen'den Anadolu Liseleri açıklaması

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Şubat 2012 00:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu Liselerine yönetici atamalarda önceliğin bu tür okullarda öğretmen olarak görev yapanlara verilmemesine ilişkin düzenlemenin iptali için Adana İlinde öğretmen ?. Adına Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir Sen) tarafından 2010 yılında dava açılmış ve mahkeme davacıyı haklı bularak Anadolu türü okullarda çalışanların öncelikli atanması gerektiğine karar vermişti.

Bu konuda o dönemde yaptığımız ?MEB, Anadolu Lisesi yöneticileri için hangi kararı alacak?? başlıklı değerlendirmede;

?Şimdi, ne olacaktır?

Cevap bekleyen soru budur ve cevabı verecek olan da MEB Personel Genel Müdürlüğüdür. Bu konuda yapacağı açıklama açık ve net olmalıdır. Cevap bekleyen soruları hukukçularla derinlemesine inceledik fakat biz kendi değerlendirmemizi yayımlamadan önce bakanlığın adım atmasının yerinde olacağını düşünüyoruz. Üstelik tüm kamuoyunu tatmin eder bir şekilde?

1- Bu karara göre 15.05.2010 tarihinden sonra Anadolu Liselerine yapılan atamalar geri alınmayacak mıdır?

2- Geri alma işlemi Müdür, Müdür Başyardımcılığı ve Müdür yardımcılığını kapsamayacak mıdır?

3- Bu işlemler Sınava Dayalı atamalar, İsteğe Bağlı Yer değiştirmeler, Yeniden Atama ve Rotasyon diye adlandırılan zorunlu yer değiştirmeleri kapsamayacak mıdır?

4- Bu işlemler geçmişte olduğu gibi Adana iline münhasıran mı uygulanacaktır?

5- Bu noktada mevzuatta bir düzenleme yapılacak mıdır? Yoksa Anadolu Liselerine Sınavla Öğretmen atamasını kaldıran 19.12.2010 tarihli yönetmelikle yetinilecek midir??

cümleleriyle konuyu ele almıştık. MEB kararın sadece Adana ilinde uygulanmasına karar vermişti. Bundan sonraki süreçte başka illerden de bu tür sonuçlar gelmişti.

Adana kararından hareketle kararın tüm illerde uygulanması için dava açan Eğitim Sen'in 2011/7654 Esas nolu dosyasına verilen kararda da mahkeme YÜRÜTMEYİ DURDURMA kararı vermiştir.

Bu kararın anlamı; Anadolu Liselerine Türkiye genelindeki tüm illerde yapılacak yönetici atamalarında bu tür okullarda çalışanlara ve çalışma hakkı bulunanlara öncelik tanınması şeklindedir.

Yani mahkeme sadece Adana'da değil Türkiye genelinde uygulanmasına karar vermiştir.

Adana'dan açılan dava kararının ortaya çıkması sürecinde; bu davanın Eğitim Bir Sen tarafından açılmış olmasına kamuoyu şaşırmıştı. Bu şaşkınlığın da ürünü olarak;

Biz ele aldığımız yazıyı;

?? ümidiyle, Eğitim Bir Sen Sendikasının konunun arkasında durmaya devam edip etmeyeceğini de merak ettiğimizi bildirmek istiyoruz.?

cümleleriyle bitirmiştik.

Eğitim Sen lehine sonuçlanan karardan sonra bakanlığın Valiliklere yazdığı 01/02/2012 tarih ve B.08.0.İKG.0.02.00.00.641-(2011/98)-5478 sayılı yazıda;

"Diğer taraftan, Danıştay 2 nci Dairesinin 3/11/2010 tarihli ve 2010/3883 sayılı kararı ile yürütmenin durdurulmasına karar verilen söz konusu davada davacının davasından feragat etmesi nedeniyle dava konusu uyuşmazlık hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiş bulunmaktadır."

cümleleri yer almaktadır. Yani 2011 yılında Eğitim Bir Sen tarafından konunun arkasında durulup durulmayacağına ilişkin kaygımız gerçekleşmiş oldu. Davacı feragat etti. Yani davadan çekildi.

Dava her ne kadar da kişi adına sendika tarafından açılmış ise de davanın devamının bir sendika için prestij meselesi olması gerektiğini vurgulamaya gerek bile yoktur.

Davalardan feragat sürecine özellikle Bakan Çelik'in giderayak 76.madde kapsamında yapılan yönetici atamalarının sonucunda rastladığımızı hatırlamakta fayda vardır.

Sayın Ömer DİNÇER'in bu dönemde yargı kararlarının uygulanması noktasında takınılacak tavra yönelik ilk sınavı sayılabilecek nitelikteki bu karardan sonra bakanlığın yazmış olduğu ve davacının feragatına dayalı olarak Danıştay kararının uygulamaması açıklaması bundan sonraki süreç için işaret niteliğindedir.

Saygılarımla?

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

NOT: Kararla ilgili gelişme Anadolu Lisesi Yöneticiliği ile ilgilidir. Anadolu Lisesine Öğretmen atamalarıyla ilgili yani sınavla yapılması gerektiğine ilişkin Eğitim Sen'in davasında Yürütmeyi Durdurma verilmiş fakat bakanlık uygulamaya koymadan itiraz etmiştir. Eğitim Sen'de uygulama için İDDK'ya yapılan itirazın sonucunu beklemektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber