Anadolu lisesi kılavuzundaki yenilikler

Milli Eğitim Bakanlığı "Fen, Sosyal Bilimler, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Diğer Anadolu Liseleri Öğretmen Seçme Sınavı E-kılavuzunu" açıkladı. Kılavuza göre, Anadolu liselerine yeniden seçme sınavıyla öğretmen alımı yapılacaktır. Ancak yayımlanan sınav kılavuzunda hem sınav ücretleri açısından hem de 3 yıllık başvuru şartının belirlenme tarihine ilişkin olarak 2 sorun bulunmaktadır. Devamı için başlığa tıklayınız.

* MEB, neden Anadolu Lisesi sınavı açtı?
* Anadolu liseleri öğretmen seçme sınavı kılavuzu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Şubat 2012 20:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB Anadolu Liselerine Öğretmen alımının sınavsız yapılmasına ilişkin kararından mahkeme kararlarının gereği olarak da vazgeçti.

MEB; 19/12/2010 tarihli ve 27790 sayılı Resmî Gazete'de Yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinin Öğretmenleri Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Eğitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik'le Anadolu Liselerine öğretmen alımının sınavsız yapılmasını hükme bağlamıştı.

Yani Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri öğretmenleri ile Güzel Sanatlar liselerindeki bazı öğretmenler sınavla atanacak Anadolu Liselerine atamalar sınavsız yapılacaktı.

Bu konuda Yönetici Atama Yönetmeliğinde de düzenleme yapılmış ve Anadolu Lisesi Öğretmenlerinin önceliği kaldırılmıştı.

Konu ile ilgili kişisel açılan davanın yanında Eğitim-Sen de dava açmış ve Danıştay 2.Dairesi 2011/1486 ve 2011/1488 E.No dosyada Yürütmeyi Durdurma kararı vermişti.

MEB karara itiraz etmiş Eğitim Sen itiraz sonucunu bekleyeceğini ilan etmişti.

Bugün gelinen noktada yayımlanan kılavuza göre Mahkeme Kararı Doğrultusunda Anadolu Liselerine de sınavla atama yapacağını açıklamıştır. Bu nedenle sınav açılmaktadır.

Sınav başvuruları 13 Şubat 2012'de başlayacaktır.

Kılavuz incelendiğinde MEB'de iki yıllık enflasyonun %266 olduğu görülecektir.

MEB, 2009 yılı sonunda yaptığı sınavda sınav ücreti olarak 30,00TL almıştı. Bu ücret ÖSYM'nin yaptığı sınav ücretlerinden dahi fazla.

Yine Kılavuz incelemesinden;

?Başvuracak adaylarda;

aylıksız izinler hariç olmak üzere 10 Mart 2012 tarihine göre (3) yıl hizmeti olmak koşulu yanında; ilgili Yönetmelik'in 8'inci maddesinde belirtilen;

?

b. Alanında en az 3 yıl öğretmenlik yapmış olmak şartıyla başvuru tarihi itibarıyla Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak yada diğer hizmet sınıflarında görev yapıyor olmak.?

Cümlelerine rastlıyoruz.

Burada 10 Mart'ın esas alınması anlamsız olmuştur.

Şöyle ki;

Eğer yönetmelik hükmü uygulanıyorsa yönetmelik başvuru tarihi itibariyle 3 yılın esas alınmasını öngörüyor başvuru tarihi 13 Şubat 2012.

10 Mart 2012 ise sınav tarihidir.

Burada bakanlığın iyi niyetle yaklaşarak 2009 yılında yapılan 2009-1 Öğretmen atamasında atanan öğretmenleri mağdur etmemeye çalıştığını düşünüyoruz. Çünkü o dönemdeki atamalar, 25 Şubat 2009'da yapılmıştı. Bu tarihte atanan öğretmenin göreve başlaması 15 günlük başlama süresi dahil 10 Mart'a denk gelmektedir.

MEB bu kadar ayrıntıyı düşündüyse bu olumlu bir gelişmedir. Fakat burada unutulan bir durum vardır. O da aynı yıl 2009-1 kadrolu atamasından sonra Sözleşmeli Öğretmen alımı gerçekleştirilmiştir. Sonuçların açıklanma tarihi ise 19 Mart 2009'dur. Bu durumda MEB'in esas alması gereken tarihi 05 Nisan 2012 olarak düzeltmesi bu mağduriyeti giderecektir.

Sonuç olarak;

MEB'in ücreti makul bir şekilde düzenlemesi, yönetmelikte Anadolu Liselerinin bulunmaması nedeniyle bu düzenlemeyi yapması, hizmet süresi hesabında 05 Nisan 2012 tarihini baz alması yerinde kararlar olacaktır.

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber