Gümrüğe hak eden personel mi alınacak?

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, personel alımına değindi ve "Kimsenin bir endişesi olmasın. Hak edenler bu görevlere atanacaktır." dedi. Oysaki, "hak"kın yerle bir olmasını sağlayan düzenlemeyi kendisi hayata geçirmişti. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Nisan 2012 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAKAN YAZININ AÇIKLAMASI

Donanımlı, verimli ve çalışkan personele önem verdiklerini belirten Yazıcı, ''Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın ihtiyaç duyduğu kadroları oluştururken temel kriterimiz liyakattir. Alanında uzman, kendisini geliştirmiş, öz güveni yüksek, ekip çalışmasına uyumlu bir kadro oluşturma gayretindeyiz. Bu noktada alacağımız arkadaşları seçerken KPSS'de gerekli puanı almalarının dışında mülakat yapacak olmamızı bu çerçevede değerlendirmek gerekir'' dedi.

Bakanlığının 75 milyona hitap ettiğini, dolayısıyla alacakları personelin her yönüyle donanımlı olması gerektiğini anlatan Yazıcı, şöyle konuştu: ''Bu yılın Nisan ve Ekim ayları ile yine yılın ikinci yarısında açılacak sınavlarla toplam 2 bin 289 personel alacağız. Sınavlarda mülakata girecek arkadaşlarıma sesleniyorum; hizmetlerimizin temelinde insan vardır. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın diye çalışan bir hükümetin mensubuyum. Kimsenin bir endişesi olmasın. Hak edenler bu görevlere atanacaktır. Prensiplerimiz bellidir. Bakanlığımızda etik kuralları ihlal edenlere karşı sıfır tolerans hedefiyle çalışıyoruz. Yolsuzluk ve etiğe aykırı konularda yanlış yapan olursa, kimsenin gözünün yaşına bakmadım bundan sonra da bakmayacağım.''

MEMURLAR.NET'İN AÇIKLAMASI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının memur alımının nasıl bir değişikliğe uğradığını görmek isteyenler aşağıdaki linklere tıklayarak bilgi alabilirler.

* Gümrük ve Ticaret Bakanlığına personel alınırken sözlü sınav yapılacak
* Gümrükte, sözlü sınavla personel alım dönemi... Hayati Yazıcı bu vebali ödeyemeyecek

2011 yılındaki KHK'larla yapılan yasal düzenlemenin, yönetmelik dayanağı ise 15 Mart 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Tıklayınız.

Memurlar.net'te çokça dile getirilen eleştiriler nedeniyle, yönetmeliğe şu şekilde bir hüküm konulmuştur: "Sözlü sınava, KPSS başarı sırasına göre atama yapılacak kadro ve pozisyon sayısının iki katına kadar aday çağrılabilir."

Yani, örneğin 400 muayene memur alınacaksa 800 kişi, KPSS puan sırasına göre olmak kaydıyla sözlü sınava alınacaktır.

Bu haliyle torpil imkanı azaltılmıştır. Ancak, sözlüye girmeye hak kazanan 800 kişiden 400 kişi alınacağı için tüm adaylar torpil için Bakan Yazının, milletvekillerinin, bürokrasinin peşine düşecektir.

Sözlü sınav doğası gereği objektiflikten uzaktır. 3 veya 5 çok sabıkalı adamı almayacağız diye, tüm adayları, kimliklerinden ve kişiliklerinden taviz verecek şekilde siyaset ve bürokrasi peşinden koşturmaya kimsenin hakkı yoktur. Ayrıca, Sayın Bakanın da, adaletsiz işlemlere aracı olma talepleri nedeniyle hem siyaseti hem de bürokrasiyi uğraştırması da uygun değildir.

Bu bağlamda, sözlü sınava girecek aday sayısının "iki katı" olarak sınırlanması sadece torpil peşinde koşacak aday sayısını azaltmıştır. Ancak sözlü sınava girmeye hak kazanacak "iki katı aday" her halükarda Bakan Yazıcı'nın, siyasetçilerin ve bürokrasinin peşine düşecektir.

Bakan Yazıcı, ömrünün sonuna kadar, haksız yere kaybedenlerin ahlarını duyacaktır.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber