İstifa eden memur, kaç gün daha sağlık yardımından yararlanır?

Devlet memurlarının hem emekli kesenekleri hem de sağlık primleri, bir kısmı ücretlerinden kesilerek bir kısmı da Devlet katkısı olarak SGK'ya ödenmektedir. Hali hazırdaki uygulamada işinden ayrılan bir SSK'lı işçi 10+90 gün sağlık yardımı alabilmektedir. Bu uygulama, memurlar için de geçerli midir? Cevabı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Nisan 2012 00:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merhaba;

Sayın memurlar.net yöneticileri;

Kadrolu olarak çalışan (657) bir devlet memuru istifa ettikten sonra kaç gün daha sağlık hizmetlerinden faydalanabilir, bu konu hakkında sağlıklı bir bilgiye ulaşamadım.

SSK'lı olarak çalışan kişilerin istifa ettikten sonra 90 + 10 = 100 gün daha sağlık hakkından faydalanabildiklerini biliyorum ama bu durum kadrolu çalışan (657) devlet memurları için de geçerli mi?

Cevabınız ve ilginiz için şimdiden teşekkür ederim, iyi çalışmalar...

5510 sayılı Kanunun "Sağlık hizmetlerinden yararlanma şartlarını" düzenleyen 67 nci maddesinin son fıkrasında

?60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar. Bu kişilerin sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar.

4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıların 4857 sayılı İş Kanununun 56 ncı ve 74 üncü maddeleri ile diğer iş kanunlarında ücretsiz izin sayılan süreler haricinde ayrıca bir takvim yılı içerisinde toplam bir ayı aşmayan ve işverenlerince belgelendirilen ücretsiz izin sürelerinde genel sağlık sigortalılıkları devam eder.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir."hükmü bulunmaktadır.

5510 sayılı Kanunun ?Genel sağlık sigortalısı sayılanlar? başlıklı 60 ncı maddesinde; "a) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının;
1) (a) ve (c) bentleri gereğince sigortalı sayılan kişiler,
2) (b) bendi gereğince sigortalı sayılan kişiler,"
ifadesine,

4 üncü maddesinde ise;
"c) Kamu idarelerinde; 1) Bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi olmayanlardan, kadro ve pozisyonlarda sürekli olarak çalışıp ilgili kanunlarında (a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar, 2) Bu maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerine tabi olmayanlardan, sözleşmeli olarak çalışıp ilgili kanunlarında (a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesi uyarınca açıktan vekil atananlar, sigortalı sayılırlar."ifadesine yer verilmiştir.

Özetleyecek olursak, 5510'un 67. maddesi;

1- 60. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamına girenlerin 10+90 gün sağlık yardımından yararlanabileceğini belirtmektedir.

2- 60. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ise 4. maddenin (c) bendini kapsama almıştır.

3- 4. maddenin (c) bendi ise memurları ifade etmektedir.

Bu çerçevede, işten ayrılan, istifa eden veya görevine son verilen devlet memuru öncelikle şartsız 10 gün daha sağlık yardımı almaya devam edecektir. 10 gün tamamlandıktan sonra 90 gün daha sağlık yardımı alabilmesi için işten ayrıldığı tarihten geriye doğru bir yıl içinde en az 90 gün çalışmasının olması gerekiyor. Geriye doğru 1 yıl içerisinde 90 günden fazla çalışması bulunan istifa etmiş memurların primleri devlet tarafından kesilip ödendiği göz önüne alındığında borç olup olmadığına bakılmaksızın 90 gün daha yararlanabilecekleri değerlendirilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber