Mahalli idare sözleşmeli personeline geriye doğru ek ödeme farkı verilmeli

Toplu sözleşme görüşmelerinde belediye ve il özel idarelerde çalışan sözleşmeli personel için önemli bir düzenleme yapılmıştır. Yapılan bu düzenlemeye göre, mahalli idare sözleşmeli personelinin ek ödemesinin ilgili mahalli idarenin belirlediği oranlar üzerinden değil, 375 sayılı KHK'ya dayanılarak çıkarılan Bakanlar Kurulu kararında belirtilen oranlar üzerinden hesaplanması ve bu hesaplamanın geriye doğru yapılması gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Haziran 2012 22:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU:

Merhabalar,

Ben belediyede sözleşmeli personel olarak çalışmaktayım. Bizler ek ödememizi belediye meclisinin verdiği orana göre almaktaydık. Toplu sözleşmeye göre ?ek ödemeler 375 sayılı cetvele göre verilecektir.? denmektedir. Ancak kurumumuz resmi gazetenin yeterli olmadığını maliye bakanlığının da yazı göndermesi gerektiğini söyleyerek eski ödeme üzerinden yapmaktadır. Bizlerinde geçmişe yönelik 900 tl her ay ise 170 tl civarında kaybımız olmaktadır. Sizlerin bu konudaki düşüncesi nedir?

Teşekkür ederim.

CEVAP:

Devlet memurların mali hakları 657 sayılı Kanunla belirlenmiştir. Bu belirlemenin dayanağı Anayasanın 128. maddesinin 2. fıkrası hükmüdür. O hüküm şu şekildedir: "Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir."

Ancak, yapılan düzenlemede, bir kanun ile düzenlenmesine gerek olmayan bir istisna getirilmektedir. O istisna yeni metinde şu şekildedir: "Ancak, malî ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır."

5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun

657'nin mali hükümleri kalkacak mı?

Toplu sözleşme yasasının ayrıntıları

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının tam metni

Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Karar

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesi uyarınca ?Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Karar? 10/01/2012 tarihli ve 28169 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış bulunmaktadır.

Anılan Kararın 1 inci maddesinin (b) bendinde ?Belediyeler, il özel idareleri ve mahalli idare birliklerinde 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrası, 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin üçüncü fıkrası ve 26/5/2005 tarihli ve 5355 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin beşinci fıkrası hükümlerine göre istihdam edilen sözleşmeli personele, bulunduğu pozisyonda geçen hizmet yılı esas alınarak, sözleşmeli çalıştırılmasına esas alınan kadro unvanları için 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı Cetvelde belirlenen oranları geçmemek üzere, il özel idareleri ve belediyeler ile mahalli idare birliklerinin meclisleri veya büyükşehir belediyeleri bağlı kuruluşlarının yönetim kurulları tarafından belirlenecek oranların, en yüksek Devlet memuru aylığına (ek gösterge dahil) uygulanması suretiyle hesaplanan tutarda, sözleşme ücreti ile ilişkilendirilmeksizin her ay ek ödeme yapılır.? ifadesi yer almakta ve ?Yürürlük? başlıklı 3 üncü maddesinde de "(1) Bu Kararın;
a) 1 inci maddesi ile geçici 1 inci ve geçici 2 nci maddeleri 15/1/2012 tarihinde,
b) Diğer maddeleri 14/1/2012 tarihinde,
yürürlüğe girer.?hükmü yer almaktadır.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümleri uyarınca Kamu İşveren Heyeti Başkanı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK ile Yerel Yönetim Hizmetleri kolunda yetkili Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası Temsilcisi Genel Başkanı Mürsel TURBAY arasında ?Yerel Yönetim Hizmet Koluna İlişkin Mali Ve Sosyal Haklara Dair Toplu Sözleşme? imzalamıştır.

Söz konusu, toplu sözleşme kanun hükmündedir.

Yerel Yönetim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme kararı Resmi Gazetede...

Belirtilen toplu sözleşmenin ?Ek ödeme? başlıklı 6 ıncı maddesinde ?3/1/2012 tarihli ve 2012/2665 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Karar"ın 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında yer alan sözleşmeli personele yapılmakta olan ek ödeme, sözleşmeli çalıştırılmasına esas alınan kadro unvanında sözleşmeli personel olarak geçen hizmet süresine göre aynı kadro unvanı için 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı Cetvelde belirlenen ek ödeme oranları üzerinden, meclis ve yönetim kurulu kararı aranmaksızın anılan Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde ödenir.? denilmektedir. Bu hüküm ile Bakanlar Kurulu Kararı ile belirtilen ek ödeme oranları toplu sözleşme ile belirlenmiş olup belirlenen şekilde uygulanması gerekmektedir.

Mezkur Toplu Sözleşmenin ?Yürürlük süresi? başlıklı 3 üncü maddesinde ?(1) Bu toplu sözleşme ilgili maddesinde yürürlük için belirli bir tarihin öngörüldüğü durumlar hariç olmak üzere 1/1/2012-31/12/2013 tarihleri arasında uygulanır.? hükmü bulunmaktadır

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca,

1-Belediyelerde çalışan sözleşmeli personele Toplu sözleşme ile ek ödemenin uygulama tarihi değiştirilmemiş olduğundan 15/01/2012 tarihi itibariyle yapılacak ek ödemeler 03/01/2012 tarihli ve 2012/2665 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yerine toplu Sözleşme ile tespit edilen oranlar esas alınarak ödenmesi gerekmektedir.

2-15/01/2012 tarihinden itibaren geriye doğru fark ödemesi yapılması gerekmektedir.

3- Toplu sözleşme ile tespit edilen ek ödemelerin ve ek ödeme farkı yapılması hususunda ayrıca bir düzenleme yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber