Ekonomi Bakanlığı taşra teşkilatı personelinin yer değiştirme suretiyle atanmasına dair yönetmelik

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Temmuz 2012 07:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomi Bakanlığından:

EKONOMİ BAKANLIĞI TAŞRA TEŞKİLATI PERSONELİNİN YER

DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATANMASINA DAİR YÖNETMELİK

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 ? (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Ekonomi Bakanlığı taşra teşkilatı personelinin kamu yararı ve hizmetin gereklerini esas alınarak yer değiştirme suretiyle atanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 ? (1) Bu Yönetmelik, Ekonomi Bakanlığı taşra teşkilatında Bölge Müdür Yardımcısı, Ürün Denetmeni, Laboratuvar Müdürü ile Laboratuvar Müdürlüğünde görevli test ve analizden sorumlu teknik personeli kapsar.

(2) Aday memurlar bu Yönetmeliğin hükümlerine tabi değildir.

Dayanak

MADDE 3 ? (1) Bu Yönetmelik, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 nci maddesi, 3/6/2011 tarihli ve 637 sayılı Ekonomi Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 30 uncu ve 34 üncü maddeleri ile 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 28 inci maddesine dayanılarak düzenlenmiştir.

Tanımlar

MADDE 4 ? (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlık: Ekonomi Bakanlığını,

b) Bölge Müdür Yardımcısı: Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlüğü Bölge Müdür Yardımcısını,

c) Bölge Müdürlüğü: Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlüğünü,

ç) Denetmen: Ürün Denetmeni ve Denetmen Yardımcısını,

d) Genel Müdür: Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürünü,

e) Genel Müdürlük: Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünü,

f) Hizmet Alanı: Bölge Müdürlüklerine bağlı Laboratuvar Müdürlükleri ve Grupların bulunduğu il veya ilçeleri, Bölge Müdür Yardımcısı açısından Bölge Müdürlüğünün bulunduğu ili,

g) Hizmet Bölgesi: 6 ncı maddede belirtilen bölgeleri,

ğ) Personel Dairesi Başkanlığı: Ekonomi Bakanlığı Personel Dairesi Başkanlığını,

h) Zorunlu Çalışma Süresi: Her hizmet bölgesinde, zorunlu olarak çalışılması gereken ve 6 ncı maddede belirtilen asgari süreyi,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yer Değiştirme Suretiyle Atamaya İlişkin Genel Esaslar

Temel ilkeler

MADDE 5 ? (1) Yer değiştirme suretiyle atamalar aşağıdaki temel ilkelere göre yapılır.

a) Yer değiştirme suretiyle atamalarda kadro imkanı ve hizmetin gerekleri dikkate alınır.

b) Yer değiştirme suretiyle atamalar coğrafi, ekonomik, sosyal ve kültürel şartlar yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren hizmet alanları gruplandırılmak suretiyle oluşturulan bölgeler arasında yapılır.

c) Yer değiştirme suretiyle atamalarda iş yükü ve bölgesel veya mevsimlik ihtiyaçlar dikkate alınarak, personelin hizmet bölgeleri arasında dengeli ve adil dağılımı esas alınır.

Hizmet bölgeleri ve zorunlu çalışma süreleri

MADDE 6 ? (1) Hizmet bölgeleri ile bu bölgelerdeki zorunlu çalışma süreleri aşağıda gösterilmiştir.

Hizmet Bölgeleri Hizmet Alanları Zorunlu Çalışma Süresi (Yıl)
Birinci Bölge Ankara, Antalya, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Eskişehir, Edirne, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Yalova . 5
İkinci Bölge Adana, Afyon, Amasya, Aydın, Bartın, Burdur, Çankırı, Çorum, İçel, Isparta, Giresun, Kastamonu, Karabük, Kilis, Kırıkkale, Kütahya, Manisa, Muğla, Ordu, Osmaniye, Rize, Sinop, Tokat, Trabzon, Uşak, Zonguldak. 4
Üçüncü Bölge Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, İstanbul, Iğdır, Hakkari, Hatay, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kırşehir, Malatya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Siirt, Sivas, Şanlıurfa Şırnak, Tunceli, Van, Yozgat. 3
<<B>B>

Yer değiştirme esasları

MADDE 7 ? (1) Yer değiştirme suretiyle atamalar aşağıdaki esaslara göre yapılır.

a) Yer değiştirme suretiyle atamalarda, her üç hizmet bölgesindeki zorunlu çalışma süresinin tamamlanması esastır. Bir bölgedeki zorunlu çalışma süresini doldurmayan personel, özür halleri hariç, bu süreyi tamamlamadıkça diğer bölgelere atanma talebinde bulunamaz.

b) Bir bölgedeki zorunlu çalışma süresini tamamlayan personelin ataması, zorunlu çalışma süresini tamamlamadığı diğer bölgelere yapılır. Ancak, personelin başvurması ve ihtiyaç bulunması halinde, yerinde kalma veya aynı bölgedeki başka bir hizmet alanına atanma talepleri, kamu yararı ve hizmetin gerekleri dikkate alınarak Genel Müdürlükçe değerlendirilerek sonuçlandırılır. Üçüncü hizmet bölgesinde çalışanların zorunlu çalışma süresini aşan çalışma süresi, bir üst bölgede geçmiş sayılır.

c) Özür nedeniyle yapılanlar hariç, yer değiştirme suretiyle atamalar, yer değiştirme suretiyle atama dönemi içinde yapılır.

ç) Bu Yönetmeliğe göre yer değiştirme suretiyle atanmaya hak kazanmış personel, 9 uncu maddede yer alan özür halleri kapsamına girenler hariç, Ek-1 Yer Değiştirme Suretiyle Atanma İstek Formunda yerinde kalma talebi, tercih önceliği veya tercihlerini belirtir. Atamalar personelin tercihlerine bağlı kalınmaksızın kamu yararı ve hizmetin gereği olarak zorunlu çalışma süresini tamamlamamış olduğu diğer bölgelerdeki hizmet alanlarına yapılabilir.

d) Yer değiştirmeye tabi olmayan hizmetlerde geçen süreler, zorunlu çalışma süresinin hesaplanmasında dikkate alınmaz. Çalışma süresinin hesaplanmasında ay kesirleri bir tam ay olarak değerlendirilir.

e) Yer değiştirme suretiyle atamalarda, talebin atama yapılacak boş kadrodan fazla olması durumunda, Ek-1 Yer Değiştirme Suretiyle Atanma İstek Formunda belirtilen tercih önceliği dikkate alınır. Tercih önceliğinin aynı olması durumunda, Bakanlık kadrolarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak geçirilen fiili hizmet süresi fazla olan personele öncelik verilir.

f) Bölge Müdür Yardımcısı ve Laboratuvar Müdürü kadrosuna atanan personelin ilk görev yeri Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin ek 1 inci madde hükümleri saklı kalmak kaydıyla üçüncü bölgedir.

g) 29/6/2012 tarihli ve 28338 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Ürün Denetmenliği Yönetmeliği uyarınca Denetmen Yardımcılığına atananların ilk görev yeri kura ile belirlenir. Kura ile atanan personelden karşılıklı olarak yer değiştirmek isteyenlerin görev yerleri, atamanın ilanından itibaren beş iş günü içinde Genel Müdürlüğe şahsen müracaat edilmesi halinde, karşılıklı olarak değiştirilir. Kura, Genel Müdürlükte, Genel Müdür veya görevlendireceği Genel Müdür Yardımcısı, ilgili Daire Başkanı, Personel Dairesi Başkanlığı temsilcisi ve adayların katılımı ile çekilir.

ğ) Aynı hizmet bölgesindeki farklı hizmet alanlarında görev yapan personelden karşılıklı olarak yer değiştirmek isteyenlerin görev yerleri, Genel Müdürlüğe şahsen müracaat edilmesi halinde, karşılıklı olarak değiştirilir.

h) Denetmenlikten ayrıldıktan sonra Ürün Denetmenliği Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde yeniden Denetmenliğe atanan personel, daha önce görev yaptığı yerler dikkate alınmaksızın üçüncü bölgeye atanır ve özür halleri dışında, zorunlu çalışma süresini tamamlamadan diğer bölgelere atanamaz.

Yer değiştirme suretiyle atama dönemi

MADDE 8 ? (1) Yer değiştirme suretiyle atamalar, her yılın Mayıs-Haziran döneminde 15 Temmuzdan itibaren geçerli olmak üzere yapılır. Ancak, bu dönem beklenmeden ve 6 ncı maddede belirtilen zorunlu çalışma süreleri dikkate alınmadan aşağıdaki durumlarda yer değiştirme suretiyle atama yapılabilir.

a) Özür halleri,

b) İstisnai haller,

c) Genel hayatı etkileyen savaş, sıkıyönetim, olağanüstü hal ve doğal afetler,

ç) Görevde yükselme ve unvan değişikliği,

d) Karşılıklı olarak yer değiştirme.

Özür halleri

MADDE 9 ? (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında sağlık ve eş durumu özür halleridir.

(2) Yer değiştirme suretiyle atamaya tabi personelin, sağlık durumuna dayanarak yer değiştirme veya yerinde kalma talebinde bulunabilmesi için kendisinin, eşinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kişinin sağlık durumunun, bulunduğu yerde tehlikeye girdiğini veya görev yerinin değişmesi halinde tehlikeye gireceğini, tam teşekküllü resmi hastaneden alacağı sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi gerekir.

(3) Yer değiştirme suretiyle atamaya tabi personelin, eş durumuna dayanarak yer değiştirme veya yerinde kalma talebinde bulunabilmesi için eşinin 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir kurumda memur statüsünde çalıştığını belgelendirmesi gerekir.

(4) Eş durumu nedeniyle yer değişikliği talebinde bulunulabilmesi için, bulunduğu yerde eşin atanabileceği teşkilatın bulunmaması veya teşkilatı bulunmakla birlikte niteliğine uygun bir görevin olmaması gerekir.

(5) Eş durumu nedeniyle yer değiştirme suretiyle atamalar aşağıda belirtilen esaslara göre yapılır:

a) Eşlerden her ikisinin de bu Yönetmelik kapsamında yer değiştirme suretiyle atamaya tabi olması halinde, unvan ve kadro bakımından ast durumda olanın görev yeri üst durumda olana bağlı olarak değiştirilir.

b) Bakanlıkta görevli eşin üst unvanda olması ve yer değiştirme suretiyle atamaya tabi olmaması durumunda yer değiştirme suretiyle atamaya tabi personelin ataması üst durumda olan eşe bağlı olarak yapılır.

c) Bakanlıkta görevli eşin ast unvanda olması ve yer değiştirme suretiyle atamaya tabi olmaması durumunda, eşin görev ve unvanı ile hizmetin özelliği dikkate alınır.

ç) 7 nci maddenin birinci fıkrasının (f) bendine göre üçüncü bölgeye atanan personel, o bölgedeki görevi boyunca bu maddede belirtilen eş durumu ve sağlık özür hallerinden yararlanamaz.

d) Eşin farklı bir kurumda çalışması durumunda, Devlet Memurlarının Yer değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmeliğin 9 uncu maddesi hükümleri uygulanır.

(6) Özür halleri nedeniyle atamaya tabi tutulan personelden zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunanlar, sağlık ve eş özür hallerinin devam ettiğini gösteren belgeleri her yıl Ocak ayı sonuna kadar Genel Müdürlüğe gönderirler. Sağlık ve eş özür halleri sona eren personel, 7 nci maddeye göre atamaya tabi olur.

İstisnai haller

MADDE 10 ? (1) Adli ve idari bir soruşturma sonucunda yerinde kalmasında sakınca görülen personelin görev yeri, bölge ve süre şartı aranmaksızın değiştirilir.

(2) Bir hizmet alanının kapatılması durumunda, o hizmet alanındaki personelin ataması öncelikle aynı bölgedeki başka bir hizmet alanına, bunun mümkün olmaması durumunda diğer bir bölgedeki hizmet alanlarından birine yapılır.

Olağanüstü hallerde yer değiştirme

MADDE 11 ? (1) Genel hayatı etkileyen savaş, sıkıyönetim, olağanüstü hal ve doğal afet durumlarında, yer değiştirme işlemleri herhangi bir şarta bağlı kalınmaksızın yapılabilir.

Görevde yükselme ve unvan değişikliği

MADDE 12 ? (1) Görevde yükselme ve unvan değişikliği nedeniyle ilk defa yer değiştirme suretiyle atamaya tabi bir göreve atanmaya hak kazananlar, üçüncü bölgeye atanır. Ancak, üçüncü bölgede ihtiyaç bulunmaması halinde, daha sonra bu hizmeti yapmak üzere, öncelik sırasına göre ikinci ve birinci hizmet bölgesine atanır.

lge hizmetinden sayılacak süreler

MADDE 13 ? (1) Aşağıda belirtilen sürelerin tamamı, personelin bölge hizmetinden sayılır:

a) Senelik, mazeret ve hastalık izinleri,

b) Yılda toplam doksan günü geçmeyen geçici görev süreleri,

c) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesi uyarınca vekaleten yürütülen görevlerde geçen süreler,

ç) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 143 üncü maddesinde sayılan durumların gerçekleşmesi halinde bu sürelerin tamamı,

d) Hizmetiçi eğitimde başarılı geçen süreler,

e) Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü ve Yabancı Diller Eğitim Merkezinde başarılı geçen süreler.

(2) Birinci fıkranın (a) bendinde belirtilen süreler, memurun görev yaptığı bölge hizmetinden; diğer fıkralarda belirtilen süreler ise bu sürelerin geçirildiği yerin bölge hizmetinden sayılır.

Bölge hizmetinden sayılmayacak süreler

MADDE 14 ? (1) Aşağıda belirtilen süreler, personelin bölge hizmetinden sayılmaz:

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 108 inci maddesinde belirtilen aylıksız izin almak suretiyle geçirilen süreler,

b) Yılda toplam doksan günden fazla olan geçici görev süreleri.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yer Değiştirme Suretiyle Atamaya İlişkin İşlemler

Kadro sayısının tespiti

MADDE 15 ? (1) Genel Müdürlük, bir önceki takvim yılında yapılan denetimlerin miktarı ile test ve analiz sayılarını esas alarak hizmet alanlarının ihtiyacı olan personelin sayısını belirler ve içinde bulunulan yılın Şubat ayı sonuna kadar Bölge Müdürlükleri aracılığıyla ilgili personele duyurur.

Başvuru şekli

MADDE 16 ? (1) Bu Yönetmeliğe göre yer değiştirme suretiyle atanmaya hak kazanmış personel Ek-1 Yer Değiştirme Suretiyle Atanma İstek Formunu doldurarak Bölge Müdürlüğü aracılığıyla her yılın Nisan ayı sonuna kadar Genel Müdürlüğe gönderir. İstek Formunda, atanmak istenilen hizmet alanlarının tercih sırasına göre belirtilmesi zorunludur.

(2) 9 uncu madde kapsamında yer değiştirme veya yerinde kalma talebinde bulunan personel, atama dönemini beklemeksizin Ek-1 Yer Değiştirme Suretiyle Atanma İstek Formunu ve eklerini doldurarak Genel Müdürlüğe gönderebilir.

Yer değiştirme suretiyle atama işlemleri

MADDE 17 ? (1) Genel Müdürlük, yer değiştirme veya yerinde kalma başvurularını;

a) Hizmetin gereklerini,

b) Kadro ve ihtiyaç durumunu,

c) İstisnai halleri,

ç) Personelin daha önce görev yaptığı hizmet bölgeleri ve hizmet alanlarını,

d) Talep formları ile eklerini ve özür hallerini,

dikkate alarak inceler ve personelin atanacağı hizmet alanını belirleyerek atama teklifini Personel Dairesi Başkanlığına gönderir.

Gerçek dışı beyan

MADDE 18 ? (1) Özür hallerine dayanılarak yer değiştirme suretiyle ataması yapılan veya yerinde bırakılan personelin özür belgelerinin gerçek dışı olduğunun tespiti halinde atama işlemi iptal edilir ve personel hakkında soruşturma açılır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 19 ? (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 20 ? (1) 30/5/2006 tarihli ve 26183 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Dış Ticaret Müsteşarlığı Taşra Teşkilatı Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

Mevcut yönetmeliğe tabi personel

GEÇİCİ MADDE 1 ? (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Dış Ticaret Müsteşarlığı Taşra Teşkilatı Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmelik uyarınca başlatılan işlemler, söz konusu Yönetmelik hükümlerine göre sonuçlandırılır.

Belli bir süre hizmeti olan personelin yer değiştirme suretiyle atanması

GEÇİCİ MADDE 2 ? (1) Üçüncü bölgedeki zorunlu çalışma süresini tamamlamış olmak şartıyla, 30/5/2006 tarihi itibariyle Bakanlık kadrolarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tabi olarak en az yirmibeş yıl hizmeti bulunan yer değiştirme suretiyle atamaya tabi personelin yer değişikliği veya aynı hizmet bölgesi veya alanı içinde yerinde kalma talepleri, bölge esasına bağlı olmaksızın hizmetin gereği dikkate alınarak yerine getirilir.

Yürürlük

MADDE 21 ? (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 22 ? (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ekonomi Bakanı yürütür.

Yönetmeliğin eklerini görmek için tıklayınız

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber