MEB'den açıklama beklenen sorular (2)

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Temmuz 2012 00:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2012 Yılı Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu ile ilgili Bakanlıktan açıklama bekleyen sorular 2

1- Anadolu statülü olmayan kültür dersleri öğretmeni; Anadolu Sağlık Meslek Liseleri, Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri, Anadolu İmama Hatip Liseleri ve Anadolu Teknik Ve Endüstri Meslek Liseleri ile Bilim Sanat Merkezlerini tercih ederek buralara tayin isteyebilir mi?

2- İl içi yer değiştirmeler için 5 tercih hakkı verilmiştir. Fakat öğretmenler tarafından hangi kurum boş hangisi dolu bilinmemektedir. İl MEM de tanıdığı olan bu kurumları öğrenebilmektedir. Öğretmenler tek tek kurumları aramak zorunda kalmakta, çoğu kurumda tanıdığı tayin isteyecekse boşluk yok denmektedir. Boş kadrolar açıklanacak mıdır?

Manisa, Bingöl, Kastamonu, Artvin, Van, Denizli, Yalova, Antalya, Samsun, Çorum ve Muş İl MEM'leri boş normu olan kurumları yayınlamıştır. Ama Uşak MEM bırakın yayınlamayı, boş normlar hususunda bizi aramayın demiştir. Bunda nasıl bir kamu yararı gözetilmektedir.

http://e1207.hizliresim.com/z/n/9wl4x.jpg

3-?MEB'in atama ve yer değiştirmelerdeki takvimi nasıl olmalı?? haberimizde ?Fen, Sosyal Bilimler, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Diğer Anadolu Liseleri Öğretmen Seçme Sınavı yapılmış ve sonuçları açıklanmıştır.

Halen Anadolu statülü bir okulda görev yapan ve sınavsız atanan tüm öğretmenler hizmet puanları ne olursa olsun ?Norm kadro fazlası öğretmenlerin belirlenmesine dair MEB yazısı? haberimizde Danıştay kararları ve MEB yazısı gereğince norm kadro fazlası konumuna düşmüş olduklarından bu öğretmenlerin normları ve boş olan normlar birlikte duyuruya çıkılarak Anadolu statülü okullara atamalar yapılarak belirsizlik giderilmelidir.? şeklindeki önerimiz dikkate alınmadığında Anadolu statülü okullarımızdaki öğretmenlerin il içi yer değiştirmelerinde kargaşa yaşanmaktadır.

?Anadolu statülü okullarda norm kadro fazlası öğretmenlerin belirlenmesi? haberimizde yer verdiğimiz MEB yazısı üzerine sınavsız atanan öğretmenlerin kadrolarının boş gözükmesi gerekmektedir.

Anadolu liselerine sınavsız atanan öğretmenlerin kadroları boş gözükmediğinden Anadolu statülü öğretmenler bu okulları tercih etseler bile atanamayacaklardır.

Anadolu liselerine sınavsız atanan öğretmenler norm kadro fazlası gözükmediklerinden norm kadro fazlası olarak genel liselere yer değiştirme isteğinde bulunamamaktadırlar.

MEB Anadolu liselerine sınavsız atan öğretmenleri norm kadro fazlası göstererek hem bu okulları tercih edecek Anadolu statülü öğretmenlerin yer değiştirmesine olanak sağlayacak mıdır?

?MEB, Anadolu Lisesi öğretmenlerini uyarmalıdır? haberimizde gündeme getirdiğimiz sorunlarla alakalı olarak daha önce Anadolu Lisesinde çalışıp şu anda genel lisede çalışan öğretmenler Anadolu liselerini tercih edebilecekler midir?

5-MEB İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzun ?Başvurular? başlıklı 4. Maddesinde ısrar edecekse; 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında kadrolu öğretmenliğe geçen fakat bulunduğu okulu değiştirmeyenler ile 06.05.2010 tarihi itibarıyla kadrolu olarak görev yapmakta olan fakat bulunduğu okulu değiştirmeyen öğretmenlerin il içi yer değiştirmeye başvuruda bulunacaklarını bu öğretmenlerden yer değiştirenlerin başvuruda bulunamayacaklarını açıklayacak mıdır?

İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzun ?Başvurular? başlıklı 4. Maddesine göre

Hangi öğretmenler il içi yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir? MEB bunu bir an önce açıklamalıdır.

6-Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "İsteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerde duyuru, başvuru ve tercihler " başlıklı 25. maddesi 6. fıkrasındaki; ?(6) İl içi ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenler, istemeleri hâlinde zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarına da atanmak üzere başvuruda bulunabilirler. Ancak zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi öğretmenler, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülmeyen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarına atanmak için başvuruda bulunamazlar.? hükümlerine göre zorunlu hizmet yükümlüsü öğretmenlerin zorunlu hizmete tabi okulları tercih edebilmesi için tercih modülünde değişiklik yapacak mıdır?

7- İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme kapsamında yer değiştiren bir öğretmen Anadolu lisesine sınavla atama olursa tercih yapabilir mi?

8- Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "İsteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerde duyuru, başvuru ve tercihler " başlıklı 25. maddesi, 5. fıkrasındaki ?(5) İsteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenler, atanmak istedikleri yerlerden en fazla 25 eğitim kurumunu tercih edebilirler. Öğretmenler başvurularında tercihleri dışına atanmayı kabul edip etmediklerini de belirtirler.? hükümlerine göre 25 tercih hakkı verilmesi gerekirken 5 tercih hakkı verilmiştir.

Anlaşılan MEB kılavuzu hazırlarken yönetmeliği dikkate almamıştır. Yâda bazen yönetmeliği dikkate almakta bazen almamaktadır. Yönetmeliğe uyulmuyorsa o zaman neden Sayın Bakan Ömer Dinçer'in 30 Eylül sözü yerine getirilmemiştir. Tercihte yönetmelik hükümlerine uyulmayıp 25 tercih 5'e düşürülürken sayın bakanın sözünün yerde kalmaması için yönetmelikteki 15 Eylül tarihi neden 30 Eylüle alınmamıştır. Kılavuzdaki tarih 30 Eylül olarak düzeltilecek midir?

Ayrıca kılavuza göre sıra bir kez çalıştırılacaktır. Hâlbuki yönetmeliğin ?İsteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme suretiyle atamalar? başlıklı 34.maddesi 1.fıkrasında; ?İl içinde yer değiştirme talebinde bulunan öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamaları, tercih ettikleri eğitim kurumları itibarıyla yapılan sıraya bağlı olarak haziran ve ağustos aylarında birer kez olmak üzere eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı çerçevesinde hizmet puanı üstünlüğüne göre gerçekleştirilir. Ataması yapılamayanların sıraları ağustos ayı sonu itibarıyla iptal edilir.? şeklinde yer alan hükümlere göre iki kez sıranın çalıştırılması gerekmektedir. MEB burada da yönetmeliğe uymamıştır.

Kılavuza göre sıraların sadece bir kez çalıştırılarak sonlandırılacak olması yanlıştır. İlk sıra çalıştırıldığında yer değiştirenlerin yerine de atama yapabilmek için sıranın maksimum düzeyde çalıştırılması gerekir. Öğretmenlerin atamaları yapılırsa iptal edemeyeceklerine göre sürenin kısıtlılığına sığınılarak bir tek sıra çalıştırmayı düşünen MEB'in en azından ilk sıra çalıştırma düğmesine bastıktan sonra bu değişikliklerle boşalan kurumlar için de aynı günde birkaç kez daha sıra çalıştırabilir.

9- ?Sözleşmeli (4/B) olarak yapılan hizmetler zorunlu hizmetten sayılacak?

?MEB'den, 4/B'li iken kadrolu öğretmen olanların zorunlu hizmet bölgesine ilişkin açıklama?

?Sözleşmeli statüde geçen hizmet süreleri kazanılmış hak aylığında değerlendirilmeli?

?MEB'den illere yazı: 4B'li olup, KPSS puanıyla kadroya geçenleri tekrar tekrar sormayın?

?Sözleşmeli iken KPSS ile kadroya geçen öğretmenlere Dilekçe Örneği?,

?Sözleşmeli öğretmen iken kadrolu olarak atananların dikkatine?

Haberlerimizde yer verdiğimiz üzere; hangi tarihte olursa olsun sözleşmeli iken KPSS puanı veya 632 Sayılı KHK ile kadrolu öğretmenliğe atananlardan sözleşmeli öğretmenlikte geçen süreleri de 3 yıllık süreye dâhil edilmelidir. Bu öğretmenlerden sözleşmeli iken aynı okulda kadrolu öğretmenliğe geçenlere sözleşmeli öğretmenlikteki sürelerin de dâhil edilmesi ile aynı okulda 15 Eylül 2012 tarihi itibariyle 3 yılını dolduranlara il içi yer değiştirme hakkı verilmelidir. Bu öğretmenlerden aynı ilde sözleşmeli öğretmenlikteki süreleri de dâhil farklı okullarda 3 yılını dolduranlara ise il dışı yer değiştirme hakkı verilmelidir.

Bu tür öğretmenlerin sözleşmeli öğretmenlikteki hizmet süreleri aynı okulda geçse bile MEBBİS' de hizmet süresi olarak birleştirilmiş gözükmemektedir. Bu durum düzeltilecek midir?

10- ?Sözleşmeli iken KPSS ile kadroya geçenler Bakanlıktan çözüm bekliyor? haberimizde sözleşmeli öğretmen iken kadrolu atama dönemlerinde KPSS puanı ile atanan öğretmenler de bulunmaktadır. Bu öğretmenlerin de 632 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kadroya geçen öğretmenlere verilen haklardan faydalandırılması adalet gereğidir.

Buna göre 06 Mayıs 2010 tarihinde önce sözleşmeli öğretmen iken;

Örnek 1: 4 Haziran 2010 tarihinde kadrolu atanan öğretmelerin de,

Örnek 2: 06 Aralık 2010 tarihinde kadrolu atanan öğretmelerin de,

Örnek 3: 09 Aralık 2010 tarihinde kadrolu atanan öğretmelerin de,

Örnek 4: 01 Haziran 2011 tarihinde kadrolu olarak atanan 28 bin 486 öğretmenden 632 sayılı KHK'ye göre kadroya geçmeyip, atandığı yere gitmeyi kabul eden öğretmenlerin de,

Zorunlu hizmet yükümlülüğünden muaf tutulması şeklinde dile getirdiğimiz sorunlar hakkında Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerini Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı hazırlamasına karşılık bir yıla yakın bir zaman geçmesine karşılık bir gelişme yaşanmamıştır.

Bir gecede 18 yönetmelikte değişiklik yapan MEB bir yıldır söz verdiği ve taslağını yayınladığı halde neden sözleşmeli öğretmen iken kadrolu atama dönemlerinde KPSS puanı ile atanan öğretmenler hakkındaki yönetmelik değişikliği yayınlanmamaktadır?

11-Büyükşehir sınırları içerisinde olan ilçeler arasında eş durumu ataması kaldırıldı mı? Kılavuzun 17. maddesi buna işaret etmektedir.

?17. Yer değiştirme şartlarını taşımak kaydıyla öğretmen olan eşlerin ikisi de il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. Büyükşehir belediye sınırları içinde farklı ilçelere atananlar hariç, farklı ilçelere atanan öğretmen eşler ile atanamayan eş istemesi hâlinde özür durumundan yer değiştirme döneminde başvuruda bulunabileceklerdir.?

12--Okullar ilkokul-ortaokul-imam hatip ortaokulu şeklinde dönüştürüldüğünden bu okullar halen Mebbis sisteminde doğru olarak tanımlanamamıştır. Bu tanımlamalar düzeltilecek midir?

13-2012 Yılı Öğretmenlerin İl İçi İsteğe Bağlı Yer değiştirmelerinde;

?2012 Yılı Öğretmenlerin İl İçi İsteğe Bağlı Yer değiştirme Başvuruları için tıklayınız.?

Durumunuzu Seçiniz:

a)Norm fazlası durumdayım.

b)Norm fazlası olmam nedeniyle başka bir eğitim kurumunda görevlendirildim

c)Kapatılan veya taşınan okullarda öğretmen iken idare tarafından il içinde yer değiştirmem yapıldı

d)Bulunduğum eğitim kurumunda alan değişikliğim yapıldı

e)2007/2022-2076 sayılı yargı kararları ile yöneticilik görevim sona ermiştir.

f)Eski görev yerime yargı kararı gereği iade edildim.

g)Görev yaptığım kurum dönüştürülen eğitim kurumudur.

h)Görev yaptığım eğitim kurumunun adı değiştirildiğinden.

ı)Soruşturma sonucu görev yerim değiştirildi.

i)Bulunduğum eğitim kurumunun yerleşim yeri sınırları/statüsü değiştiğinden.

j)Bulunduğum eğitim kurumuna 2012 yılı il içi kılavuzunun B.4. maddesi kapsamında atandım.

Seçenekleri bulunmaktadır.

Bu seçeneklere acilen aşağıdaki seçeneklerinin eklenmesi gerekmektedir.

?Norm fazlası olmam nedeniyle başka bir eğitim kurumuna resen atandım?

?Zorunlu çalışma yükümlüsüyüm zorunlu çalışma yükümlülüğümü tamamlamak istediğimden?

?Görev yaptığım kurum ilkokul-ortaokul-imam hatip ortaokulu şeklinde dönüştürüldüğünden?

"Bulunduğum kurumda 3 yılımı doldurduğumdan"

Not: Kılavuzdaki hatalardan dolayı sistemi açılıp tercihte buluna ve yer değiştiren öğretmenlerin nasıl bir durumla karışılacağına dair ?MEB Kendi Hatasını Öğretmelere Fatura Etti? haberini okuyunuz.

2012 Yılı Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirmesi hakkındaki haberlerimiz aşağıda sıralanmıştır

?2012 Yılı Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu yayımlandı?

?İl içi öğretmen yer değiştirmesinin değerlendirmesi?

"2012 Yılı Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu ile ilgili Bakanlıktan açıklama bekleyen sorular"

?Norm kadro fazlası öğretmenlerin belirlenmesine dair MEB yazısı?

?MEB, Anadolu Lisesi öğretmenlerini uyarmalıdır?

?MEB atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde değişiklik?

?Norm kadro fazlası öğretmen re'sen atanacak?

?MEB bir madde metnini dahi yazamadı, tüm öğretmenlerin kafası karıştı?

Ahmet KANDEMİR
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber