Soru ve Cevaplarla Öğretmenlik Atamaları

Öğretmen atama kılavuzu 05/08/2005 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığınca internet üzerinden açıklanmıştır. Kılavuzun internet sayfasına uyumlu haline buradan tıklayarak ulaşabilirsiniz. Diğer taraftan, sitemize gelen sorular doğrultusunda sorunlu konulara ilişkin olarak bir soru ve cevap dosyası oluşturduk. Soru ve cevaplardan oluşan dosyaya ulaşmak için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Ağustos 2005 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başvuru süresi nedir?

Başvuruların 10-24 Ağustos 2005 tarihleri arasından internet üzerinden yapılması gerekmektedir. Başvurular http://personel.meb.gov.tr adresindeki başvuru formu üzerinden yapılacaktır.

Ara sınıflarda girilen KPSS puanı geçerli midir?

Ara sınıf öğrencisi iken girilen KPSS'ye ait sonuç belgesi öğretmenlik başvurusunda dikkate alınmayacaktır.

Öğretmen lisesi, ilköğretim okulu mezunları başvuru yapabilir mi?

Öğretmenlik yapmaktayken bu görevlerinden ayrılan öğretmen lisesi, ilköğretmen okulu mezunları yeniden (açıktan) atama biçimiyle tekrar öğretmenliğe başvuramayacaklardır.

Enstitü ve eğitim yüksek okulu mezunları başvurabilir mi?

İki ve üç yıllık eğitim enstitüsü, eğitim yüksek okulu, eğitim ön lisans mezunu olup öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olanlardan, yeniden (açıktan) atama biçimiyle tekrar öğretmenliğe dönmek isteyenlerin başvurusu kabul edilecektir.

Hangi alan öğretmenliğine kimlerin başvurabileceği nerede yazmaktadır?

Bu husus talim ve terbiye kurulu kararınca belirlenmektedir. Sitemizce hazırlanan dosyayı görmek için tıklayın.

Pedagojik formasyon belgesinden ne anlaşılmalıdır?

Pedagojik Formasyon Belgesi;
Milli eğitim Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu işbirliğiyle yurt içi (yurt dışı hariç) üniversitelerce düzenlenmiş;
? 1993-1994 öğretim yılı ve daha öncesinde düzenlenmiş 18 ve üstü kredilik Pedagojik Formasyon Belgesi,
? 21 kredilik Pedagojik Formasyon Belgesi,
? 31 kredilik İngilizce Öğretmenliği Sertifikası (Sadece İngilizce alanı için geçerlidir),
? 33 kredilik İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Sertifikası (Sınıf Öğretmenliği alanı hariç),
? Alanında Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı,
belgelerinden herhangi biridir.

Formasyonu olmayanlar başvuru yapabilir mi?

Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon belgesine sahip olmayan adaylar da başvuru yapabilir. Ancak bu adayların, atanacağı alanın taban puanı ve üzerinde puan almış olması şartıyla Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSSP10)'nda 75 ve daha yukarı puan alması gerekmektedir.

Hangi sınav puanları geçerlidir?

İlk defa öğretmenliğe atanacaklarda, 2004 veya 2005 yıllarında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavlarından birine girmiş ve KPSSP10 puan türünden atanmak istediği alan için belirlenen taban puan ve üzeri puan almış olmak gerekmektedir.

Sağlık durumu nasıl belgelendirilecektir?

Sağlık durumunun, tam teşekküllü hastanelerden başvuru tarihi itibarıyla son altı ay içerisinde alınan ve üzerinde ?Öğretmen olur? kararı bulunan sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi gerekmektedir. (Sağlık kurulu raporunda, ortopedik, işitme veya görme engelli oldukları belirtilenlerin atanmaları hâlinde göreve başlatılmalarına Milli Eğitim bakanlığında oluşturulacak değerlendirme komisyonu karar verecektir)

Askerde olanlar başvurabilir mi?

Askerde olanlar başvurabilirAncak bu kişilerin 31/12/2005 tarihine kadar terhis olabilecek durumda olması gerekmektedir. Tecilli olan adayların ise atama tarihinden sonraki celp dönemine kadar askerliklerini erteletmiş olması gerekmektedir.

Atandığı tarihte askerde olanlardan 31/12/2005 tarihine kadar terhis olacakların hakları saklı kalacaktır. Ancak tebligatın yapıldığı tarihten itibaren 15 günlük süre içerisinde atandığı İl millî eğitim müdürlüğüne muhtemel terhis tarihini gösterir askerlik belgesi ile birlikte terhis tarihini müteakip yasal süre içerisinde görevine başlayacağını taahhüt eden dilekçe ile şahsen veya vekâlet vereceği kişi vasıtasıyla başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Yaş şartı nasıl hesaplanacaktır?

İlk defa ve yeniden (açıktan) ilk atama biçimiyle öğretmenliğe atanacaklarda 31/12/2005 tarihi itibarıyla 40 yaşından gün almamış olmak gerekmektedir. Daha önce öğretmenlik görevi yapmış ve yeniden (açıktan) atama biçimiyle başvuracaklarda 40 yaşından gün almamış olma şartı aranmayacaktır.

Adaylar kaç il, kaç eğitim durumu seçebilecektir?

Adaylar; en fazla 5 il kapsamındaki toplam 10 eğitim kurumu tercihinde bulunabileceklerdir. Ayrıca tercihleri dışında Milli Eğitim Bakanlığınca ihtiyaç bulunan illerdeki herhangi bir eğitim kurumuna atanmayı da isteyebileceklerdir.

İnternetten yapılacak başvurularda dikkat...

İnternette, onay işleminden sonra değişiklik yapılması mümkün olmadığından, başvurunun dikkatli yapılması gerekmektedir. Ancak, onaylanmış başvuru formunu eksik ya da yanlış doldurduğunu (tercihleri hariç) beyan ederek yanlışlığın düzeltilmesini başvuru süresi içinde yazılı olarak isteyen adayların başvuruları, belgeleri yeniden incelenmek suretiyle isteğinin uygunluğu hâlinde iptal edilerek yeniden başvuruda bulunması sağlanacaktır.

Adaylardan hangi belgeler istenecek?

a) T.C. Nüfus Cüzdanı,
b) Son altı ay içinde çekilmiş 3 adet vesikalık fotoğraf,
c) Lisans Diploması veya Mezuniyet Belgesi,
d) Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans veya Pedagojik Formasyon Belgesi (Bu belge, özel öğretim okullarında adaylığı kaldırılmış olanlarda, eğitim fakültesi mezunlarında ve yeniden (açıktan) öğretmenliğe atanacaklarda istenmeyecektir),
e) Diploma Denklik Belgesi (Yurtdışı üniversite mezunlardan istenecektir. Bu belge, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk- Kazak Üniversitesi ile Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi mezunlarından istenmeyecektir),
f) Felsefe bölümü mezunlarından, 16 kredi sosyoloji, 16 kredi psikoloji aldığına, Sosyoloji bölümü mezunlarından ise 8 kredi mantık, 16 kredi felsefe, 16 kredi psikoloji aldığına dair belge,
g) Son 6 ay içinde alınmış Sabıka Sorgulama Belgesi,
h) 2004 veya 2005 Öğretmenlik-KPSS Sınav Sonuç Belgesi (İlk atama biçimiyle atananlardan istenecektir).
i) Askerlik durumunu gösterir belge,
j) Atananlardan sağlık kurulu raporu,
k) Mal bildirimi,
l) En son ayrıldığı kurumdan alacağı hizmet belgesi (görevden ayrılma nedeni açıkça belirtilecektir) (Yeniden (açıktan) ve yeniden (açıktan) ilk atama biçimleriyle başvuranlardan istenecektir),
m) Bakanlıkça düzenlenmiş en son atama kararname örneği (Yeniden (açıktan) atama biçimiyle başvuranlardan istenecektir).

Başvuru nasıl yapılacak?

1- Adaylar, http://personel.meb.gov.tr internet adresindeki fotoğraflı Elektronik Başvuru Formuyla başvuracaklardır.
2- İnternet bağlantısı bulunan herhangi bir bilgisayardan elektronik başvuru formu, aday tarafından doldurduktan sonra il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinde oluşturulacak başvuru onay bürosunda çıktısı alındıktan sonra onaylatılması gereklidir.
3- Başvuru onayı için bu Kılavuz'un ?Adaylardan İstenen Belgeler? başlıklı 7 nci maddesinde belirtilen belgelerin [(j) ve (k) bendinde belirtilenler hariç] asılları veya noter onaylı örnekleri ile birlikte şahsen başvurulacaktır. Şahsen başvuru yapamayacak durumda olanlar noter aracılığıyla vekâlet vereceği kişi vasıtasıyla başvurabileceklerdir.

Yeniden atamalar nasıl değerlendirilecektir?

Yeniden (açıktan) veya yeniden (açıktan) ilk atama biçimleriyle öğretmenliğe başvuran adaylarda, gün hesabıyla öğretmenlikteki hizmet süresi (özel öğretim kurumlarında geçirilen süreler hariç) öncelikli olmak üzere memuriyetteki hizmet süresi, eşitlik hâlinde ise göreve başlama tarihi esas alınacaktır. Eşitliğin bozulmaması hâlinde bilgisayar kurasıyla atama yapılacaktır.

Kaynak Program Dışı Başvurular Nasıl Olacak?

Hangi alanlara kimlerin atanabileceği 119 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararında açıklanmıştır. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı; aşağıda belirtilen alanlara, pedagojik formasyon veya Orta öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek lisans belgesine sahip olmak şartıyla bu alanlar altında belirtilen program/bölüm mezunlarının da başvurabileceğini belirtmiştir.

ÖĞRETMEN ATAMA KILAVUZUNDA YER ALAN AÇIKLAMALAR ŞU ŞEKİLDEDİR:

Bunlardan;
(a) bendinde belirtilenler, Türkçe Öğretmenliğine kaynak olarak gösterilen yüksek öğretim programı mezunları ile KPSS puanı üstünlüğüne göre birlikte değerlendirilecektir.
(c) bendinde belirtilenler, İngilizce alanına kaynak olarak gösterilen yüksek öğretim programlarından mezun olanların atanmalarından sonra kontenjan kalması hâlinde kendi içinde aşağıda belirtilen öncelik sırasına göre değerlendirilecektir.

Diğer bentlerde belirtilenler, o alanlara yönelik lisans programlarından mezun olanların atanmalarından sonra kontenjan kalması hâlinde değerlendirilecektir.

a) Türkçe Öğretmenliğine;
. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği,
. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü,

b) Bilgisayar Öğretmenliğine;
? Elektronik Öğretmenliği,
? Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği,
? Bilgisayar Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını tamamlayanlardan, lisans öğrenimi süresince aldıkları kredinin en az %30'u kadar krediyi bilgisayar alanına ait derslerden alanlar,

c) İngilizce Öğretmenliğine;
Aşağıda belirtilen öncelik sırası esas alınarak İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programını tamamlamış olmaları şartıyla;

? Yabancı dille öğretim yapan yüksek öğretim kurumlarının TTK'nin 119 sayılı Karar eki Çizelge'de yer verilen lisans düzeyinde İngilizce öğretim yapan bölümlerinden mezun olanlar (Mezun olduğu yüksek öğretim programı olarak başvuru formundan 45414 kodlu program seçilecektir),

? TTK'nin 119 sayılı Karar eki Çizelge'de herhangi bir alan öğretmenliğine kaynak olarak gösterilen programlarından mezun olup ?Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS)?nda (B) ve daha yukarı düzeyde puan alanlar (Mezun olduğu yüksek öğretim programı olarak başvuru formundan 45417 kodlu program seçilecektir. Almanca ve Fransızca öğretmenliğine kaynak olan bölümlerden mezun olup bu şartı taşıyanlar dâhil),

? Almanca ve Fransızca öğretmenliğine kaynak olan bölümlerden mezun olup, öğrenimleri süresince 40 kredi İngilizce eğitimi aldığını belgelendirenler (Mezun olduğu yüksek öğretim programı olarak başvuru formundan 82900 kodlu program seçilecektir).

d) İş Eğitimi (İş ve Teknik Eğitimi) Öğretmenliğine;
? Seramik Öğretmenliği,
? Nakış Öğretmenliği,
? Geleneksel Türk El sanatları Öğretmenliği,
? Çiçek, Örgü, Dokuma Öğretmenliği,
? Dekoratif Ürünler Öğretmenliği,

e) İş Eğitimi (Ev Ekonomisi) Öğretmenliğine;
? Ev Ekonomisi Yüksek Okulu,
? Ev Ekonomisi Bölümü,

f) İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri Arapça Öğretmenliğine;
? İlâhiyat Fakültesi mezunları,

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber