Emniyet, kantin yönetmelğinde değişiklik yaptı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Ağustos 2012 03:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

3 Ağustos 2012 CUMAResmî GazeteSayı : 28373

YÖNETMELİK

İçişleri Bakanlığından:

EMNİYET TEŞKİLATI KANTİN YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 19/2/1982 tarihli ve 17610 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Kantin Yönetmeliğinin 1 inci maddesinin birinci fıkrasında geçen ?ihtiyaç maddelerini? ibaresi ?ihtiyaçlarını? olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Polis kantinleri ile ilgili işlemler merkezde, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığınca; il ve ilçelerde Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü veya Sosyal Hizmetler Büro Amirliği ile Eğitim Öğretim Kurumlarında Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü/Büro Amirliğince, Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü veya Büro Amirliği kuruluşu bulunmayan yerlerde kantinin, bünyesinde kurulduğu birimin en üst dereceli amirinin uygun göreceği birim tarafından yürütülür.?

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 5 ? Polis kantinleri, kuruluş sınırları içerisinde kalmak kaydıyla, kurulduğu merkez, taşra ve doğrudan merkeze bağlı taşra birimlerinin en üst dereceli amirinin onayı ile satış şubesi açabilir. Açılan şubeler merkeze bildirilir.?

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin bir, iki ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Yönetim kurulu seçimi her yıl Aralık ayında yapılır. Yeni yönetim kurulu, Ocak ayında kantinin devir eden mal ve hesabı ile parasını teslim almış olarak göreve başlar.

Yönetim kurulunun görev süresi bir yıldır. Başkan veya üyeler, sebebine bakılmaksızın 60 günü geçen süre ile görevlerinden ayrılmaları halinde veya görevlerini kötüye kullandıklarının idari ve/veya adli soruşturma veya kovuşturmayla tespit edildiği hallerde değiştirilir. İdari ve/veya adli soruşturma veya kovuşturmaya konu fiillerin niteliği ile delil durumu veya iddiaların ciddiliği dikkate alınarak soruşturma veya kovuşturma sonucu beklenmeden de görevden alınabilir. Bu değiştirme, kantinin kurulduğu merkez, taşra ve doğrudan merkeze bağlı taşra birimlerinin en üst dereceli amiri tarafından yapılır. Değiştirilen veya başka yerdeki görevlere atanan üyelerin yerine aldıkları oy sırasıyla yedek üyeler getirilir.

Asil ve yedek üyelerin görevden ayrılmaları sebebiyle yönetim kurulu oluşturulamıyorsa, derhal seçim yapılır ve yeni yönetim kurulu o yılın Aralık ayı sonuna kadar görevini yürütür.?

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (d) ve (g) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?a) Peşin para ile mal alınması esastır. Ancak gerekli durumlarda bedeli vadeli ödenmek üzere alım da yapılabilir.

b) Alımlar, mümkün olduğunca fiyat açısından uygun olduğu değerlendirilen yerden yapılır.

c) Alımlar, kantin yönetim kurulunca görevlendirilen satın alma görevlileri tarafından yapılır.

d) Faturasız mal alımı yapılamaz.?

?g) Karşılığı olarak mal veya alacak olmayan borç devredilemez.?

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan ?şarttır? ibaresi ?esastır? olarak değiştirilmiştir.

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 15 ? Satış fiyatları bir liste halinde yönetim kurulunca bilgisayar ortamında tutulur. Satış fiyatları, etiketlendirmek suretiyle malların bulunduğu raflara konulur.?

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Satışlardan elde edilen hasılat, yönetim kurulu başkanının görevlendireceği kasa ve vezne görevlisi üye tarafından imza karşılığı alınır ve aynı gün ya da en geç bir sonraki iş günü çalışma saati bitimine kadar o yerdeki kamu bankalarından birinde açılacak bir hesaba yatırılır.?

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 17 ? Kantinlerin işletilmesinden elde edilecek gelirlerin % 10'u, Emniyet Genel Müdürlüğü merkez payı olarak ayrıldıktan sonra geri kalanı kantin sermayesine eklenir. Kantin sermayesi yönetim kurulunca tespit edilecek yeterli bir miktara ulaştıktan sonra, merkezde Emniyet Genel Müdürü, illerde il emniyet müdürü, kantin kuruluşu bulunan diğer birimlerde o birimin en üst dereceli amirinin onayı ile harcanır. Harcama yapılacak işle ilgili genel bütçede ödeneğin bulunmaması veya kalmaması esastır.

Harcama konuları aşağıda belirtilmiştir:

a) Birimin en üst dereceli amirinin emri ve yetkisi dahilinde yürütülecek hizmetlerle ilgili gerekli kurumsal acil ve zorunlu işlerle, hizmet binalarının bakım-onarım, demirbaş giderleri ile lojmanlar için yapılacak bakım-onarım giderleri için ihtiyaç duyulan harcamalar,

b) Doğal afetlerde acil olarak yapılması gereken mücadele ve müdahaleler, iç güvenlik, istihbarat hizmetleri ve karayolu trafik güvenliği ile ilgili kurumlar arasında işbirliğini geliştirecek her türlü eğitim faaliyetleri ile diğer etkinliklere yönelik harcamalar,

c) Şehit aileleri, görev malulleri ve emekli mensuplara yönelik yapılacak etkinlikler ile çalışan personelin kurumsal mensubiyetini geliştirici faaliyetlere ilişkin harcamalar,

d) Teşkilat mensupları ile eş ve çocuklarının, vefat ve cenaze işlemleriyle hasta ziyaretlerine ilişkin harcamalar,

e) Kantinlerin daha etkin ve verimli hizmet verebilmesine yönelik teknolojik altyapı, bakım onarım, fiziki şartların iyileştirilmesi konuları ile araç kiralanması ve hizmet alımı konularında yapılan harcamalar,

f) Merkezde, Emniyet Genel Müdürü ile Genel Müdür Yardımcılarının; taşrada, en üst dereceli birim amirlerinin kurumsal işbirliği, eğitim, temsil ve denetim çerçevesinde yapacakları giderlere ait harcamalar.

Kantin gelirleri yukarıda belirtilenler dışında başka bir amaçla ve kantini zarara uğratacak şekilde harcanamaz.

Kantinlerden yapılacak olan harcamalar, kantin yılsonu kârının; ikinci fıkranın (f) bendi için % 25'ini geçmeyecek şekilde Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenen miktardan fazla olamaz. Toplamda ise % 75' ini aşamaz. İkinci fıkranın (f) bendindeki % 25 sınırlaması, eğitim ve öğretim kurumlarında uygulanmaz.

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?Milli Bankalardan? ibaresi ?kamu bankalarından? olarak, iki ve üçüncü fıkraları ise aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Merkezde toplanan kantin %10 paylarının harcama işlemleri, lojistik işleriyle görevli Genel Müdür Yardımcısı başkanlığında, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı, İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanı ve İkmal ve Bakım Dairesi Başkanından oluşan Merkez Payları Harcama Komisyonu tarafından yürütülür. Komisyonun asıl üyelerinin izin, atama, görevlendirme gibi nedenlerle bulunamaması hallerinde vekaleten bu görevi yürüten personel komisyona dahil olur.

Komisyon, harcama işlemlerini bu Yönetmelik hükümlerine göre yürütür. Merkez paylarının harcama işlemleri için, 22 nci maddede belirtilen defterlerden yevmiye defteri, defter-i kebir ve envanter defteri tutulur.?

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?c) Taşıma, ambalaj ve kantinle ilgili yazışma giderleri, bu tip giderler için fatura, fiş ve gider belgeleri gibi belgelerin kuruluş amiri tarafından ?Kantin giderlerinden ödenmesi uygundur.? kaydı ile onaylanması gerekir.?

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 22 ? Kantinlerde aşağıda gösterilen defter, kayıt ve belgeler tutulur:

a) Envanter defteri: Envanter defterine işe başlama tarihinde ve müteakiben her hesap döneminin sonunda çıkarılan envanterler ve bilançolar kaydolunur ve bu tarihe ?bilanço günü? denir. Envanter defteri ciltli ve sayfaları müteselsil sıra numaralı olur.

b) Defter-i kebir: Yevmiye defterine geçirilmiş olan muameleleri buradan alarak usulüne göre hesaplara dağıtan ve tasnifli olarak bu hesaplarda toplayan defterdir.

c) Yevmiye defteri: Kayda geçirilmesi gereken işlemlerin tarih sırasıyla ve madde halinde düzenli olarak yazıldığı defterdir.

d) Gelir tablosu: Bir işletmenin belli bir dönemde elde ettiği tüm gelirler ile aynı dönemde bütün maliyet ve giderlerin ve bunların sonucunda işletmenin elde ettiği dönem net kâr veya zararını gösteren tablodur.

e) Mizan: Yevmiye defterine kaydedilen işlemlerin büyük defterdeki hesaplara aritmetiksel olarak doğru aktarılıp aktarılmadığını kontrol etmeye yarayan bir tablodur. Ayrıca hesapların borç ve alacak toplamlarının eşitliğini ve bakiyelerinin de birbirine denk olmasını sağlar.

f) Bilanço: Kantin faaliyetlerinin yıllık durumunu ve gelecek yıla devreden kantin sermayesini gösteren bir belgedir.

g) Aybaşı mal sayım cetveli: Her ayın 1 inci gününe devredilen mal mevcudunu ve kıymetini tespit etmek amacı ile düzenlenir.

h) Gider belgeleri: Kantin gelirlerinden yapılan giderler için alınan 213 sayılı Vergi Usul Kanununda yer alan vesikalardan ibarettir.

i) Fire tutanağı: Verilen fireyi tespit etmek için düzenlenir ve diğer belgeler arasında saklanır.

j) Devir ve teslim belgeleri: Yönetim kurulunun değişmesi durumunda kantin sermaye ve belgelerinin yeni kurula teslimi sırasında düzenlenir.

k) Karar defteri: Yönetim kurullarınca, kantin faaliyetlerinin, görev ve iş bölümünün belirtildiği ve devir teslime ilişkin hususlar kayıt edilir.

Emniyet Teşkilatı kantinlerinin muhasebe kayıtları ile bilanço ve gelir tabloları Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri hükümlerine göre düzenlenir.

Bu Yönetmelikte yer almayan ve kuruluş amirince gerekli görülen diğer yardımcı defter kayıt ve belgeler kullanılabilir.

MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

?GEÇİCİ MADDE 1 ? Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte kamu bankalarının dışında başka bir bankada bulunun kantine ait paralardan vadesiz olanlar en geç yedi iş günü içinde, vadeli olanlar ise vade bitim tarihinden itibaren en geç üç iş günü içinde kamu bankalarında açılacak hesaba aktarılır.?

MADDE 15 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 16 ? Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber