Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Fakültesi Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde değişiklik

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Eylül 2012 05:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4 Eylül 2012 SALIResmî GazeteSayı : 28401

YÖNETMELİK

İçişleri Bakanlığından:

POLİS AKADEMİSİ BAŞKANLIĞI GÜVENLİK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

GİRİŞ VE EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 17/8/2008 tarihli ve 26970 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Fakültesi Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (h), (ö) ve (v) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki (aa) bendi eklenmiştir.

?h) Dönem: Derslerin başlamasından, derslerin kesilmesine kadar geçen süreyi,?

?ö) Kredi: Fakültede okutulan dersler için belirlenen değeri ve Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) değerini,?

?v) Öğrenci Seçme Sınavı: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan Lisans Yerleştirme Sınavını,?

?aa) Yıl Sonu Sınavları: Bütünleme, Not Yükseltme ve Ek sınavı,?

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?b) İhtiyaç halinde lise ve dengi okulları mezunları,?

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 6 ? (1) Personel Dairesi Başkanlığı ile koordineli olarak tespit edilen ve Polis Koleji öğrencileri tarafından tamamlanamayan fakülte kontenjanı, lise ve dengi okulları mezunlarına ayrılır.

(2) Yabancı uyruklu öğrencilerin sayısı her ülke için yılda, ikisi Uluslararası Güvenlik Bilimleri Bölümü öğrencisi olmak üzere en fazla yedi öğrenci ile sınırlıdır. Ancak; Bakan bu sayıları ayrı ayrı bir katına kadar artırmaya yetkilidir.?

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç), (d) ve (ğ) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?ç) Polis Koleji, lise ve dengi okulları bitirenler için, sınavın yapıldığı yılın 1 Ekim (dahil) tarihi itibarıyla 22 yaşından gün almamış olmak, (18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde önceki yaşa göre işlem yapılır),

d) Erkekler için 167 cm, bayanlar için 165 cm'den kısa boylu olmamak ve herhangi bir hastalığa bağlı olmaksızın, beden kitle indeksi 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olmak,?

?ğ) Lisans eğitimine alınacak lise ve dengi okulları bitirenler için Öğrenci Seçme Sınavında, Yönetim Kurulunca tespit ve ilan edilecek taban puan ve üzerinde puan almış olmak, Emniyet Teşkilatı personeli şehit veya vazife malullerinin çocukları ile Türk Silahlı Kuvvetleri personeli şehit, muharip ve malul gazi çocukları için ise, Yönetim Kurulunca ilan edilen puan türünden, tespit ve ilan edilecek taban puanın en az % 90'ını almış olmak,?

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?(2) Emniyet Teşkilatı personeli şehit veya vazife malullerinin çocuklarından Genel Müdürlükçe, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli şehit, muharip ve malul gazi çocuklarından ise Genelkurmay Başkanlığınca düzenlenecek olan şehitlik, vazife malullük, muharip ve malul gazilik belgesi istenir.?

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?d) Yazılı Sınav Komisyonu: Komisyon Başkanı, 2 rütbeli personel ve 2 öğretim üyesinden oluşur.

e) Sınav Değerlendirme Komisyonu: Komisyon Başkanı, 2 rütbeli personel ve 2 öğretim üyesinden oluşur.?

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?(1) Yazılı sınav, test olarak yeterlilik ve yarışma sınavı şeklinde yapılır. Sınavda adaylara sayısal ve sözel olmak üzere beş şıklı çoktan seçmeli toplam 100 soru sorulur. Sözel bölümde; Yabancı Dil 15, Türkçe 30, Coğrafya 6, Genel Tarih 7, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 5 ve Genel Kültür 7 adet soru olmak üzere toplam 70 soru sorulur. Sayısal bölümde ise; Matematikten 30 soru sorulur. Yabancı dil soruları İngilizce, Almanca ve Fransızca olmak üzere üç ayrı grupta sorulur.''

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?(5) Emniyet Teşkilatı personeli şehit veya vazife malullerinin çocukları ile Türk Silahlı Kuvvetleri personeli şehit, muharip ve malul gazi çocuklarından, fakülteye girmek isteyenler, giriş koşullarını taşımaları ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin yazılı sınavda o yıl alınan en yüksek puanın en az yarısı kadar puan almaları kaydıyla, o yıl yazılı sınavla alınacak toplam öğrenci kontenjanının % 5'i oranında başarı sırasına göre kesin başarı listesine dahil edilir.?

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?(2) Geçici kayıt sırasında, Fakülteye giremeyecekleri anlaşılan, başarı listesinin ilanından en geç beş gün içerisinde Dekanlığa başvuruda bulunmayan veya ayrılan adayların yerine yedek adaylar sırası ile çağrılır. Çağrılan yedek aday, çağrı tarihinden en geç üç gün içinde Dekanlığa bizzat müracaat etmek zorundadır. Bu süre içinde müracaat etmeyen adaylar, mazeretleri ne olursa olsun haklarını kaybetmiş sayılırlar. Fakülte eğitim öğretiminin başlangıç tarihinden sonra kontenjan doldurulmamış dahi olsa yedek aday çağrılmaz.

(3) Fakülteye geçici kaydı yapılan öğrencilerin, tüm iaşe, ibate ve sağlık giderleri Başkanlıkça karşılanır. Bu öğrencilerin Fakülteden ilişik kesme işlemleri Dekanlıkça yapılır.?

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddeye aşağıdaki dördüncü fıkra eklenmiştir.

?(1) Yabancı uyruklu öğrencilerin Fakülte eğitim ve öğretimine tabi tutulmaları için Dekanlıkça Türkçe dil yeterlilik sınavı yapılır. Sınav sonucunda Türkçe dil seviyelerinin yeterli olduğu belirlenenler Fakülte öğretimine başlatılır, başarısız olanlar ise bir eğitim öğretim yılı süreyle Türkçe hazırlık eğitimine tabi tutulurlar. Türkçe hazırlık eğitimini başarı ile tamamlayanlar Fakülte öğretimine başlatılır.

(2) Hazırlık eğitimine alınan yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçe dil yeterliliği alabilmeleri için kur geçme sınavlarında başarılı olmaları gerekir. Ancak eğitim öğretim yılı içerisinde Türkçe dil yeterliliği alamayan hazırlık sınıfı öğrencilerine Başkanlık tarafından belirlenen süre kadar ek dil eğitimi verilir ve bu süre içerisinde de yapılan sınavlarda başarısız olanlar ile eğitim öğretim yılı içerisinde yapılan kur sınavlarında Türkçe hazırlık öğrenimlerini tamamlayamayacağı anlaşılanların ilişikleri kesilerek durumu ilgili ülke makamlarına bildirilir.?

?(4) Yabancı uyruklu öğrenciler, Türk öğrencilere uygulanan kurallara uymakla yükümlüdürler.?

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?(1) Fakültede, kolej, lise ve dengi okulları bitirenler için lisans, yabancı uyruklu öğrenciler için hazırlık ve lisans eğitimi yapılır.''

MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?a) Sınavlar, öğretim elemanının ders yükü ve öğrencilerin sayısı da dikkate alınarak, uygulamalı, yazılı, test, sözlü, ödev veya proje şeklinde yapılabilir. Burada sayılan sınav usulleri birlikte de uygulanabilir. Ancak, dönem sonu sınavları teorik derslerde yazılı veya test, uygulamalı derslerde uygulamalı olarak yapılır. Sınavlar, ilgili ders öğretim elemanlarından oluşturulacak komisyonlar tarafından yapılabilir. Hangi sınavların komisyon tarafından yapılacağı, ilgili anabilim dalı ve bölüm başkanları görüşü alınarak Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Sınavın ne şekilde yapılacağı ve hangi sınavın ne oranda değerlendirmeye katılacağı dersin öğretim elemanı tarafından, komisyon oluşturulan sınavlar için ise Dekanlıkça oluşturulan ilgili komisyon tarafından, sınav haftasının başlamasından en az iki hafta önce gerekçesiyle birlikte Dekanlığa yazılı olarak bildirilir. Değerlendirmeye katılan notlar, oranları ölçüsünde toplanarak tek bir not olarak verilir.''

MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki (c) bendi eklenmiş ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?a) Kredili derslerde başarı notu: Kredili derslerde, öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında ?bağıl değerlendirme sistemi? kullanılır. Bağıl değerlendirme sisteminin uygulanmasına ilişkin esaslar Başkanlık tarafından çıkarılacak bir yönerge ile belirlenir. Kredili dersler için kullanılacak başarı harfleri ve ağırlık katsayıları aşağıda belirtilmiştir:

Başarı Harfi Ağırlık Katsayısı

AA 4.00

BA 3.50

BB 3.00

CB 2.50

CC 2.00

DC 1.50

DD 1.00

F 0.00

DZ: Devamsız

GR: Mazeretli Sınava Girmeme

MU: Muaf?

?c) DZ notu dönem sonunda 0 puan ile F notuna, MU notu dönem sonunda 100 puan ile AA notuna dönüşür.?

?(2) Fakültede okutulan bütün derslerde öğrencinin geçmesi için, dönem sonu sınavında almak zorunda olduğu notu, bütünleme ve mazeret sınavlarında da alması gerekir. Ancak bu sınavlardan 85 ve üzeri not alan öğrencilerin ortalamalarına karşılık gelen harf notu en az DD olarak belirlenir. Ek sınavda alınan not ise ham başarı notu yerine geçer ve harf notu öğrencinin dahil olduğu grubun başarı durumuna göre belirlenir.?

MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin başlığı ?Doğrudan sınıf geçme, doğrudan sınıfta kalma kriterleri ile yılsonu sınavları? şeklinde, aynı maddenin dördüncü, altıncı, sekizinci, dokuzuncu ve onuncu fıkraları ise aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?(4) Not yükseltme sınavları: Bir öğrencinin not yükseltme sınavına girebilmesi için, en fazla üç F notu olması ve bütün dersler yıl sonu not ortalaması 1.20 ile 2.00 arasında (1.20 dahil, 2.00 hariç) olması gerekir. Bu öğrenciler DD ve DC notu aldıkları derslerden istedikleri kadarını seçerek not yükseltme sınavına girerler. Öğrenciler hangi derslerden not yükseltme sınavına girmek istediklerini, yılsonu başarı durumlarının ilanından itibaren üç gün içerisinde Eğitim-Öğretim Şube Müdürlüğüne bildirirler. Not yükseltme sınavından alınan not, o dersten dönem sonu sınavında alınan nottan düşükse değerlendirmeye alınmaz.?

?(6) Bütünleme ve not yükseltme sınavları sonucunda bütün dersler yılsonu not ortalaması 2.00 veya üzerine çıkartan öğrenciler, üç dersten fazla F notu bulunmamak kaydıyla sınıfını geçer.?

?(8) Bütünleme ve not yükseltme sınavları sonucunda bütün dersler yılsonu not ortalaması 2.00 veya üzerine çıkarmasına rağmen üçten fazla F notu alan öğrenci sınıfta kalır.

(9) Bütünleme ve not yükseltme sınavı sonucunda bütün dersler yılsonu not ortalaması 2.00 veya üzeri olan, en fazla üç dersten F notu almış öğrenciler borçlu olarak bir üst sınıfa geçerler. Borçlu olarak üst sınıfa geçen öğrenci üst sınıfın bütün derslerinden başarılı olması halinde borçlu olduğu derslerden başarılı olamasa dahi bir üst sınıfa borçlu olarak devam eder. Borçlu geçtiği sınıfta borçlu dersleri de dâhil dördüncü bir dersten başarısız olan öğrenci sınıfta kalmış sayılır. Bu durumdaki öğrencilerden önceki sınıflarda yıl kaybı olanların doğrudan Fakülteden ilişikleri kesilir.

(10) Ek sınav: Bütünleme ve not yükseltme sınavı sonucunda bütün dersler yıl sonu not ortalaması 2.00 veya üzeri olan ancak borçlu olduğu dersler de dahil olmak üzere en fazla üç dersten F notu olan dördüncü sınıf öğrencilerine ek sınav hakkı tanınır. Ek sınav sonucunda başarısız olan öğrenci ilgili ders/derslerden kalır. Ek sınav sonucunda başarısız olan ve o dersten kalan öğrencilerin eğitim öğretimine bir yıl süre ile ara verilir. Öğrenciler ara verdiği sürede, bu ders/derslerle ilgili dönemdeki tüm sınavlara katılmak ve başarılı olmak zorundadır. Eğitim-öğretimine ara verilen öğrencinin, ara verilen süredeki (sağlık giderleri hariç) iaşe, ibate ve diğer ihtiyaçları devletçe karşılanmaz.?

MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 41 ? (1) Sınav sonuçları, Başkanlıkça onaylanan takvimde belirtilen tarihler arasında İnternet üzerinden bilgisayar programına girilir. Öğretim elemanları notların girilmesinin ardından sınav evraklarını Eğitim Öğretim Şube Müdürlüğüne teslim etmek zorundadırlar. Notlar, tüm öğretim elemanlarının not giriş işlemlerinin tamamlanmasından ve sınav evraklarının teslim edilmesinden sonra Dekanlıkça toplu olarak İnternet üzerinden bilgisayar programı vasıtasıyla ilan edilir. Yıl içerisinde yapılan sınav sonuçları, öğrenci tarafından herhangi bir tebligata gerek kalmaksızın takip edilmek zorundadır.

(2) Sınav sonuçlarının İnternet üzerinden bilgisayar programına zamanında girilmesinden ve sınav evraklarının zamanında tesliminden ilgili dersin öğretim elemanı sorumludur.

(3) Sınav kâğıtları, sınav döneminin bitiminden itibaren bir yıl süreyle dava konusu olmuşsa davanın kesin karara bağlanmasına kadar ilgili birimde saklanır ve bu sürenin bitiminde tutanakla imha edilir.''

MADDE 17 ? Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

?(1) Sınav sonuçlarına sadece maddi hata yönünden yapılacak itirazlar, sınav sonucunun ilanından itibaren en geç 48 saat içinde öğrenciler tarafından, İnternet tabanlı bilgisayar programı üzerinden Dekanlığa yapılır. İtirazlar Dekanlıkça belirlenecek olan komisyonlar tarafından 72 saat içerisinde maddi hata yönünden incelenerek sonuçlandırılır ve sonuçlar Dekanlığa yazılı olarak bildirilir.?

MADDE 18 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 19 ? Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber