Sözleşmeli Öğretmenin Hakları Niçin Kısıtlı?

657 sayılı Kanunun 4/C maddesine göre istihdam edilecek olan sözleşmeli öğretmenlerin hangi haklara sahip olduğu bilinmemektedir. Zira ilgili Bakanlar Kurulu Kararı henüz çıkarılmamıştır. Ancak hem geçen yılki geçici sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin Bakanlar Kurulunda hem de bu yılki genelgede yer alan hususlar, özelleştirilen kamu kurumlarında işsiz kalanların kamuda 4/C kapsamında çalıştırılmasına imkan veren düzenlemeden geridir. Özelleştirmeden işsiz kalanlara tanınan haklar sözleşmeli öğretmenlere tanınmamış görünmemektedir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Eylül 2005 00:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özelleştirmeden işsiz kalanlara ilişkin olarak 24.02.2005 tarihli ve 24737 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 14/2/2005 Tarihli ve 2005/8502 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çıkarılmıştır. Bu Kararname özelleştirmeden işsiz kalanların sözleşmeli öğretmenler gibi 657 sayılı Kanunun 4/C maddesi kapsamında geçici personel olarak çalıştırılmasını öngörmektedir.

Bu Kararda özetle;

"...4-Bu Karar gereğince istihdam edilecek geçici personele;
a) Çalıştıkları her ay için azami 1 gün ücretli izin verilebilir.
b) Yıl içinde resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için çalıştıkları her 4 ay için 2 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilir. Rapor süresinin 2 günü aşması halinde aşan kısım için ücret ödenmez.
c) Geçici personelin isteği üzerine; eşinin doğum yapması, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde ve her olay için 3 gün ücretli mazeret izni verilir.
d) Geçici personele, doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde tabibin onayı ile geçici personel isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar iş yerinde çalışabilir. Bu durumda, geçici personelin çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler geçici personelin sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir. Geçici personele, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçim hakkı vardır. "

Yukarıdayer verilen Kararname özelleştirmeden işsiz kalanlara yöneliktir ve bu güne kadar yayımlanan en iyi genelgelerden biridir. Ancak, ilgili Bakanlar Kurulu Kararı çıkarılmamış olmasına rağmen yayımlanan MEB genelgesi yukarıdaki düzenlemeden kötüdür.

MEB genelgesinde yukarıdaki hususların büyük bir kısmı yer almamaktadır. Yer alan kısımlar ise iyileştirme getirmemektedir. Sözleşmeli personelin de bir çok insani ihtiyacının olacağı tartışmasızdır. Yani bu personelden de hamile olanlar, eşleri veya yakınları vefat edenler olacaktır. O zaman şöyle bir soruyu sormamız çok da yanlış olmayacaktır. "Özelleştirme Uygulamaları Sonucunda İşsiz Kalan ve Bilahare İşsiz Kalacak Olan İşçilerin Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Geçici Personel Statüsünde İstihdam Edilmelerine İlişkin Esaslar" çerçevesinde yürürlüğe konulan yukarıdaki Bakanlar Kurulu Kararında yer verilen bir çok hususa niçin Kısmî Zamanlı Geçici Öğreticilik Genelgesinde yer verilmemiştir.

Yine 01.10.2004 tarihli ve 25600 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 2004/789 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında da yukarıda belirtmiş olduğumuz bir çok hususa yer verilmemiştir.( Milli Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatında, İngilizce Dil Öğreticiliği ve Bilgisayar Öğreticiliği görevlerinde kısmi zamanlı geçici personel istihdamı ile bu personele ödenecek ücretlere ilişkin ekli Karar'ın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığının görüşlerine dayanan Milli Eğitim Bakanlığının 6/9/2004 tarihli ve 68929 sayılı yazısı üzerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (C) fıkrasına göre, Bakanlar Kurulu'nca 14/9/2004 tarihinde kararlaştırılmıştır. 14/9/2004 Tarihli ve 2004/7891 Sayılı Kararnamenin Eki KARAR )

Sonuç olarak MEB tarafından yürürlüğe konulan 2005/78 sayılı Genelgenin dayanağını teşkil eden Bakanlar Kurulu Kararının yürürlüğe girmediği düşünüldüğünde çıkacak Kararnamede yukarıda yer verdiğimiz hususların yer almasının gerektiğini düşünüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber