Uzlaştırma Kurulu KESK'in Başvurusunu Reddetti

Bugün AA ve İHA ajanslarının akşam vakitlerinde geçtikleri habere göre başvuru üzerine toplanan Uzlaştırma Kurulu, 2005 yılı toplu görüşmelerine şerh koyan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonun başvurusunu reddetmiştir. Kurulun bu kararı, bugün yayımlamış olduğumuz "Uzlaştırma Kuruluna Başvuru Yapılması Ne Anlam İfade Ediyor?" başlıklı haber detayında yer alan tartışmalı hususa ilişkindir. Detay için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Eylül 2005 19:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bugün yayımlamış olduğumuz haberde şu değerlendirmelerde bulunmuştuk.

"4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu, toplu görüşmede tarafların anlaşamaması halinde taraflardan birinin üç gün içinde Uzlaştırma Kurulunu toplantıya çağırabileceğini belirtmiştir.

Burada şöyle bir sorun bulunmaktadır. Acaba KESK, Uzlaştırma Kuruluna gidebilir mi? Zira Kanun taraflar ibaresini kullanmaktadır. Ayrıca Kanunun 29'uncu maddesindeki "Toplu görüşmenin tarafları, kamu işverenleri adına Kamu İşveren Kurulu, kamu görevlileri adına her hizmet kolunda kurulu yetkili kamu görevlileri sendikaları ile bunların bağlı bulundukları konfederasyonlardır." hükmü ile 32'inci maddesindeki "Hizmet kollarına göre belirlenen yetkili kamu görevlileri sendikaları ve bağlı oldukları konfederasyonlar ile Kamu İşveren Kurulu, çağrı yapılmasına gerek kalmaksızın her yılın Ağustos ayının onbeşinci günü, Devlet Personel Başkanlığınca belirlenen ve taraflara bir hafta önceden bildirilen yerde toplanırlar." hükmü, hükümet tarafını bir bütün sendikalar tarafını birbütün olarak görmüştür. Yine toplu görüşmeler hizmet kolu bazında değil toplu olarak yürütülmektedir. Kanunun 30'uncu maddesi ise "Her hizmet kolunda en çok üyeye sahip sendika ile bunların bağlı oldukları konfederasyonlar toplu görüşme yapmaya yetkilidir. En çok üyeye sahip konfederasyon temsilcisi toplu görüşme heyetinin başkanıdır." hükmüne yer vermiştir. Bu hükümlere göre KESK'in Uzlaştırma Kuruluna başvurup başvuramayacağı tartışmalıdır. Bu hususu Uzlaştırma Kurulu değerlendirecektir."

Karar henüz elimize ulaşmamıştır. Ancak Kurulun yukarıda yer verilen gerekçelerden hareket ettiği anlaşılmaktadır.

Detayları daha sonra duyuracağız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber