Vekil memurluktaki sürelerin değerlendirilmesindeki ayrımcılık, Anayasa'ya aykırı görülmedi

Devlet memuriyeti öncesindeki hangi hizmetlerin, memurun kazanılmış hak aylığında değerlendirileceğini 2004 yılında hazırladığımız dosyada ayrıntılı olarak açıklamıştık. Bu dosyada yaptığımız tespitte de görüleceği üzere, sağlıkta, mühendislikte, öğretmenlikte veya imamlıkta vekil olarak geçirilen sürelerin değerlendirilmesinde bir ayrımcılık bulunuyor. Anayasa Mahkemesi yaşanan bu ayrımcı uygulamayı, Anayasa'ya aykırı görmedi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Eylül 2012 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2004 YILINDA YAYINLADIĞIMIZ HABERDEN ALINTI

657 sayılı Kanunun 86. maddesine göre ilkokul öğretmenliği (Yaz tatili hariç), tabiplik, diş tabipliği, eczacılık, mühendis ve mimarlık, veterinerlik, köy ve kasaba imamlığına ait boş kadrolara açıktan vekil atanabilir. Buna göre mesleklerini memuriyet dışında vekil olarak; tabiplik, diş tabipliği, eczacılık kadrolarında yapanların çalıştıkları bu sürelerin tamamı sağlık hizmetleri sınıfında görev almak şartıyla kazanılmış hak aylığında değerlendirilecektir. Aynı şekilde mesleklerini memuriyet dışında vekil mühendis ve mimar olarak yapanların çalıştıkları bu sürelerin tamamı Teknik Hizmetler Sınıfında görev almak şartıyla kazanılmış hak aylığında değerlendirilecektir.

Ancak vekil öğretmenlik veya vekil imamlık kadrolarına geçenlerin hizmet süreleri (36/C'de bu sürelerin değerlendirileceğine ilişkin bir düzenleme olmadığından) kazanılmış hak aylığında değerlendirilmeyecektir.

Ancak özel Kanuni düzenlemeler ile vekillikte geçen sürelerin kazanılmış hak aylık derece ve kademede değerlendirilmesi mümkün olabilmektedir. Bu hususa örnek olarak Vekil imamlar kadroya geçirilmişler ve vekillikteki hizmetleri kanuni düzenleme ile memuriyetten sayılmıştır. Örnek bir kanun için tıklayınız.

DİYANET ÖZELİNDE YAŞANAN BİR SORUN ANAYASA'YA AYKIRI GÖRMEDİ

2005 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı Kanununa geçici bir madde eklendi ve vekil imam hatiplere kadro verildi. Bu kadro hakkı verilirken vekil imam hatiplikte geçen sürelerin memuriyette değerlendirileceği hüküm altına alındı. Bir başka deyişle, kanunla kadro hakkı verilen vekil imam hatiplere vekillikteki sürelerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi hakkı verilirken, o kanunla değilde kendi KPSS puanıyla daha sonra memuriyete girenlere vekil imam hatiplikte geçen süreleri için aynı hak verilmedi. Bu ayrım Yozgat İdare Mahkemesince Anayasa Mahkemesine taşındı ama mahkeme talebi uygun görmedi.

Anayasa Mahkemesi, Yozgat İdare Mahkemesinin başvurusu üzerine 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş Ve Görevleri Hakkında Kanun Geçici Madde 11'in son cümlesinde yer alan ?Bu kişilerden?? ibaresinin iptaline karar verilmesi istemini görüştü. Mahkeme, görüşme sonrasında iptal isteminin reddine karar verdi.

İptali istenen ibare aşağıdaki maddede kırmızı olarak gösterilmektedir.

Geçici Madde 11- (Ek: 27/4/2005-5338/1 md.)
İmam-hatip kadrolarına vekaleten atananlardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte görevli olanlar veya askerlik hizmeti nedeniyle söz konusu görevden ayrılmış olanlar Devlet Personel Başkanlığınca açılan kamu personeli seçme sınavlarının herhangi birinden, Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek yeterli puanı almış olmaları koşuluyla aynı göreve aday imam-hatip olarak atanmış sayılırlar. Bu kişilerden asaleti tasdik edilenlerin vekil imam-hatiplikte geçen hizmet süreleri, kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber