Öğretmenlerden Gelen Dört Soru Dört Cevap

"Koordinatörlükte görevlendirilen öğretmenlerin ek ders saati sayısı kaçtır?", Bir öğretmenin 21 saat üzerinden ek ders alması mümkün müdür?", "Kayıt komisyonundaki öğretmene veya müdür yardımcısına bu görevinden dolayı ücret verilebilir mi?", "Yaz tatilinde göreve çağrılan ve ÖSS ile ÖKS işlemlerinden çalıştırılan Mersin'deki Rehber öğretmenlerin ders ücretleri hangi katsayı üzerinden hesaplanmalıdır?... Soruların cevapları için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Eylül 2005 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KOORDİNATÖRLÜK EK DERS SAATİ NE KADARDIR?

SORU: Merhabalar. Ben İstanbul'da bir çok programlı lisede makine ressamlığı öğretmeniyim. Ek ders yönetmeliğinde koordinatörlük için en fazla 8 saat ödeneceği yazmış. Fakat başka okullarda ve benim önceki okulumda 10-16 saat arasında ücret ödendiği oluyor. Bunun bir hesap şekli varmış. Bunun hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Bizim staja giden 15 öğrencimiz var. Bölümün öğretmen sayısıda 3. Çalışmalarınızdan ve ilginizden dolayı şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP: Ek dersle ilgili esaslarda 8 saati geçemeyeceği değil şehrin özelliğine göre 20 ila 16 saati geçemez. Ne kadar ek ders verileceğine gelince; "İşletmelerde Meslek Eğitimi" adı altında verilecek ek ders saati sayısı; bir alan/dalda işletmeye öğrenci gönderilen sınıf/sınıflardaki uygulamalı meslek dersleri toplam ders yükünün iki katını geçemez. İşletmelerde meslek eğitimi ek ders görevine esas olacak haftalık ders yükünün belirlenmesinde; işletmelere öğrenci gönderen alan/dallardaki sınıfların uygulamalı atölye ve laboratuar dersleri haftalık ders saati sayısının bu sınıflardaki grup sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak sayı, ders yükü olarak kabul edilir. Grup sayısının belirlenmesinde, "Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik" hükümleri uygulanır.

Sizin sorunuzda ders yükleri belirlenemediği için kesin bir şey söyleyemeyeceğim ama mevzuat aşağıda siz hesaplayabilirsiniz.

EK DERSLE İLGİLİ ESASLAR:

İşletmelerde Meslek Eğitimi
Madde 15-
(Değişik 15.4.1999-BKK.-99/12775/4 md.) İşletmelerde meslek eğitimi yapılan okul ve kurumlarda görevli yönetici ve öğretmenlerin öğrenci, çırak ve aday çırakların iş yerindeki uygulamalı eğitimini izlemek, programa uygunluğunu ve sistemin iş yerindeki işlerliğini sağlamak, mesleki rehberlikte bulunmak üzere yaptıkları bu görevler ek ders görevi sayılır.
Ders dağıtım çizelgelerinde "İşletmelerde Meslek Eğitimi" adıyla gösterilecek bu dersler; işletmelerin okul ve kuruma uzaklığı, öğrenci, çırak ve aday çırak sayısı gibi kıstaslar esas alınarak okul ve kurum müdürlüğünce hazırlanacak ve milli eğitim müdürlüğünce onaylanacak programlara göre haftada;
a) Çıraklık eğitim merkezlerinde;
1) Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 24 saati,
2) Diğer il ve ilçelerde 18 saati,
b) Diğer okul ve kurumlarda;
1) Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 20 saati,
2) Diğer il ve ilçelerde 16 saati,
geçmemek üzere okutabilecekleri ek ders saatleri içinde verilir.

Mesleki teknik eğitim yönetmeliği: Ne kadar ek ders verileceği bu yönetmeliğin 267'inci maddesine göre hesaplanır...

Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi
Madde 267
- İşletmelerdeki meslekî eğitimin plânlı olarak yürütülmesi, programa uygunluğunun izlenmesi, ortaya çıkabilecek sorunların belirlenmesi, öğrencilerin başarı, devam-devamsızlık ve disiplin durumlarının izlenmesi ve rehberlikte bulunulması amacıyla kurumda norm kadro içinde bulunan atanmaya esas branşı atölye, lâboratuvar ve meslek dersleri öğretmenliği olan yönetici ve öğretmenlerden koordinatör öğretmen/öğretmenler görevlendirilir. Genel kültür branşındaki yönetici ve öğretmenlere bu kapsamda görev verilmez.
Koordinatör öğretmen görevlendirilmesinde aşağıdaki esaslar dikkate alınır:
a) Kurumdaki norm kadro sayısı dikkate alınarak, teorik ve uygulamalı meslek dersleri, öğretmenlere dengeli olarak dağıtıldıktan sonra "İşletmelerde Meslek Eğitimi" adı altında ek ders görevi verilir.
b) İşletmelerde meslekî eğitim ek ders görevi verilmesinde, işletmelerin kuruma uzaklığı, ulaşım durumu, işletme sayısı, işletmeler arası uzaklık ve işletmedeki öğrenci sayısı ile bunlarla ilgili iş ve işlemlerde harcanılacak zaman gibi ölçütler esas alınır.
c) Kurumda, "İşletmelerde Meslek Eğitimi" adı altında verilecek ek ders saati sayısı; bir alan/dalda işletmeye öğrenci gönderilen sınıf/sınıflardaki uygulamalı meslek dersleri toplam ders yükünün iki katını geçemez.
d) İşletmelerde meslek eğitimi ek ders görevine esas olacak haftalık ders yükünün belirlenmesinde; işletmelere öğrenci gönderen alan/dallardaki sınıfların uygulamalı atölye ve lâboratuvar dersleri haftalık ders saati sayısının bu sınıflardaki grup sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak sayı, ders yükü olarak kabul edilir.
Grup sayısının belirlenmesinde, "Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik" hükümleri uygulanır.
e) Atölye ve meslek dersleri toplam ders yükü hesaplanırken; bölüm, atölye ve lâboratuvar şeflerine, ilgili mevzuata göre "Plânlama, Bakım, Onarım" adı altında verilen ek ders görevi de eklenir.
f) Bir meslek alan/dalında, koordinatör öğretmen olarak görevlendirilecek yeterli sayıda atölye ve meslek dersleri öğretmeni yoksa bu alan/dala yakın branştaki öğretmene koordinatörlük görevi verilebilir.
g) Koordinatör öğretmenin görevlendirilmesi, öğrencinin işletmede bulunduğu günlerde yapılır.
Aynı öğrenci/öğrenciler için haftada birden fazla öğretmene, "İşletmelerde Meslek Eğitimi" ek ders görevi verilemez.


21 SAATLİK EK DERS ALMAK MÜMKÜN MÜDÜR?

SORU: Selamlar, Ben Batman'da Fen Bilgisi öğretmeniyim. 30 saat fen bilgisi dersine giren bir öğretmenin kaç saat ek ders alacağını öğrenmek istiyorum. Benim bildiğim, bir öğretmene 18 saatten fazla ek ders görevi verilmez, öğrenci kişilik hizmetleri karşılığı olarakta 2 saat ek ders verilir ve bu verilen ek ders 18 saatin içinde olur ama ders dışı hazırık ve planlama görevi karşılığı verilen 7 ye 1 ek dersin bu 18 saatin içinde olmaması gerekiyor. Fakat buradakiler bunu kabul etmeyerek 18 saatten fazla ek ders ücreti ödemiyorlar. Yönetmelikte de bununla ilgili açık bir ifade bulamadım yardımcı olursanız sevinirim. Kısaca 30 saat fen bilgisi dersine giren bir öğretmen kaç saat ek ders ücreti alır. İyi çalışmalar

CEVAP: Ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı verilen ek ders ücretleri alınabilecek azami ek ders toplamının içersindedir. Branş öğretmenleri 15 saat maaş karşılığı ek derse girerler. Ve 18 saate kadar ek ders ücreti ödenir her halükarda 18 saatten fazla ek ders ödenmesi mümkün değildir. Sizin hesabınıza göre 4 saat ddh, 2 saatte öğrenci kişilik hizmetleri ve 15 saatte normal ek dersiniz olmak üzere 21 saat ek ders ücreti istediğiniz anlaşılmaktadır. Bu ücreti almanız mümkün değildir.


KAYIT KOMİSYONUNDAKİ ÖĞRETMENE BU GÖREVİNDEN DOLAYI EK DERS ÜCRETİ VERİLİR Mİ?

SORU: Lisede rehber öğretmen olarak görev yapmaktayım. Orta öğretim okullarının açılmasına müteakip okulumda kayıt komisyonuna okul müdürü tarafından görevlendirildim. Ancak bu çalışmamın karşılığında Ekders ücreti alamayacağım belirtildi. Aynı görevleri yapan Müdür Yardımcıları Ekders ücreti alırken rehber öğretmenin alamamasını bir nedeni var mı?

CEVAP: Bu çalışmadan dolayı müdür yardımcısına da ücret ödenmez, kayıtlarda görev alan müdür yardımcısı zaten normal ücretini almaktadır. Size de mevcut mevzuata göre ücret ödenmesi mümkün değil, ücret alabilmeniz idari mahkemede dava açıp kazanmanız halinde mümkündür. Kazanışmış davalar vardır ancak bu sizin de kazanacağınız anlamına gelmiyor. Mahkeme hakimleri farklı taktir edebilir.


YAZ TATİLİNDE ÇALIŞAN ÖĞRETMENİN DERS ÜCRETİ

SORU: merhaba ben mersinden yazıyorum. Yaz tatilinde rehber öğretmenleri memleketlerinden okullara çağrıldı. ÖSS ve OKS tercih dönemlerinde çalıştı ama ücretleri gece tarifesinde verilmedi, uygulama doğru muydu? Bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler

CEVAP:

EK DERSLE İLGİLİ ESASLAR:

l) Gece Öğretimi; Saat 17.00'den sonra başlayan öğretim ile Cumartesi, Pazar, yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılan öğretimi; tam gün tam yıl eğitim yapılan kurumlarda gündüz öğretiminin saat 19.00'dan sonra devam eden kısmını,

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4359 sayılı Kanunla değişik 176 ncı maddesi;
"Ders ve konferans ücretleri
Madde 176- Bu Kanunun değişik 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere ders saati başına gündüz öğretimi için 80, gece öğretimi için 90 gösterge rakamının bu Kanuna göre belirlenen aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenir.

4359 sayılı Kanunun Geçici 1 inci maddesinde, 657 sayılı Kanunun değişik 176 ncı maddesinde yer alan ek ders birim saat ücretlerinin hesabında esas alınan gösterge rakamlarının 1999 yılında gündüz öğretimi için 90, gece öğretimi için 100, 2000 yılında ise gündüz öğretimi için 100, gece öğretimi için 110 olarak uygulanması öngörülmüştür.

Bu mevzuat hükümlerine göre 110 gösterge rakamı üzerinden ücret almanız gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber