Sınav İçin İlana Çıkılan Araştırma Görevlisi Kadrolarına Atama Yapılabilir mi?

Mart ayında yayımlanan genelgede araştırma görevlisi kadrolarına yapılacak atamalarda Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlıktan izin alınması şartı getirilmiş ancak Danıştay, genelgede bu konuya ilişkin olarak yer alan hükümler hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Danıştay'ın bu kararı üzerine bir çok üniversite araştırma görevlisi alım ilanına çıkmıştı. Bu ilanlara sitemizin İlanlar/ Akademik Personel İlanları kategorisi altından ulaşabilirsiniz. Ancak, Başbakanlık 25 Eylül 2005 tarihli genelgesiyle araştırma görevlisi kadrolarına yapılacak atamaları yine izin şartına bağlamıştır. Peki sınav yapılması için ilana çıkılan kadrolara atama yapılabilecek mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Eylül 2005 10:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atama Yapmak Amacıyla Sınav İlanına Çıkılan Araştırma Görevlisi Kadrolarına Açıktan Atama İzni Almadan Atama Yapılabilir Mi?

2005/8 nolu Başbakanlık Genelgesinin doçent ve profesör dışındaki öğretim elamanları için naklen geçişlerle açıktan atama izni alınmasına yönelik olarak Başbakanlık ve Devlet Personel Başkanlığından izin alınacağına ilişkin bölümleri Danıştay 8.Dairesinin 2005/1738 sayılı kararıyla yürürlüğü durdurulmuştur. Mezkur Genelgenin yürürlüğünün durdurulmasından sonra bazı üniversitelerin doğal olarak sınav ilanına çıktığı görülmektedir. Bu durumda ne tür bir işlem yapılması gerektiği hakkında çeşitli sorular sorulmaktadır. Bu çerçevede aşağıdaki hususların açıklanması uygun görülmüştür.

25.09.2005 tarihinde yürürlüğe giren Personel Atama İşlemleri hakkında 2005/25 sayılı Başbakanlık Genelgesinde; Doçent ve profesör kadrolarına yapılacak atamalar ile bu kadrolarda görev yapanların diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak atanmaları, hariç olmak üzere; 5018 sayılı Kanuna ekli (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak her türlü açıktan atama işlemi için Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlıktan izin alınacağı ifade edilmiştir.

Bilindiği üzere, 2005/8 nolu Başbakanlık Genelgesinin Doçent ve profesör dışındaki öğretim elamanları için naklen geçişlerle açıktan atama izni alınmasına yönelik olarak Başbakanlık ve Devlet Personel Başkanlığından izin alınacağına ilişkin bölümleri Danıştay 8.Dairesinin 2005/1738 sayılı kararıyla yürürlüğü durdurulmuştur.

Bu çerçevede Üniversiteler araştırma görevlileri için açıktan atama izni almadan sınav ilanına çıkmışlardır. 2005/25 sayılı Genelgenin yürürlüğe girmesi ise tam bir şok etkisi oluşturmuş ve eski hükümler zımni olarak aynen yürürlüğe konulmuştur.

Bu durumda açıktan atama izni alınmamış kadrolara sınav yapılmış olsa dahi atama yapılması mümkün değildir.

Biz mevcut mevzuat çerçevesinde sınav ilanlarının askıya alınması gerektiğini düşünüyoruz. Aksi takdirde idareler kendi kendilerini bağlar bir pozisyona gireceklerdir. Çünkü, açıktan atama izni alınmamış kadrolara atama yapılması mümkün değildir.

Ancak, daha önce benzer hükümlerin yürürlüğünün durdurulduğu dikkate alınırsa YÖK'ün bu konuyla ilgili olarak dava yoluna başvuracağı muhtemeldir.

Şu hususun da bilinmesinde fayda var ki 2005/25 sayılı Genelgede 2005/8 sayılı Genelgedeki aynı ifadeler yer almamaktadır. Sadece zımnen aynı sonuç elde edilmiştir. Çünkü, II sayılı Cetvelde Üniversitelerin dışındaki bir çok kurum bulunmaktadır.

Muhtemel bir iptal davasında yargının aynı kararı vermeyeceği kanaatindeyiz. Çünkü, böyle bir durumda bir çok kurumdaki atamalar için açıktan atama izni alınmayacağı gibi idareyi ve mali sistemi sıkıntıya sokacak bir durum ortaya çıkabilir.

Bunu ise yargının göze alamayacağını düşünüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber