Anadolu liselerinde kim norm kadro fazlası olacak?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Kasım 2012 08:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Norm kadro fazlası öğretmenlerin belirlenmesine dair MEB yazısı? haberimizde yer verdiğimiz yazıyı ?Anadolu statülü okullarda norm kadro fazlası öğretmenlerin belirlenmesi? haberimizde açıklamış ve Danıştay kararlarına yer vermiştik.

Buna rağmen; Millî Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 07.11.2012 tarih ve 153122 sayılı yazısına göre Fen ve Anadolu liselerine öğretmen atamaları başlamış ve bu yazıya göre de şu anda sınavlı ya da sınavsız olarak Anadolu Lisesinde görev yapan öğretmenlerin tamamına Anadolu Lisesi öğretmeni statüsü verilmiştir.

Bu yazının 10. maddesinde; ?10- Güzel sanatlar ve spor liselerine atanmak üzere uygulama sınavına katılacak olan Beden Eğitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim öğretmenleri hariç olmak üzere hâlen söz konusu eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler, Yeniden Atama ve İlk Defa Atama kapsamında başvuru yapamayacaklardır.? açıklamaları bulunmaktadır.

Bu açıklamalara göre; Dönüşen ya da dönüşmeden Anadolu lisesi olan okullarda halen görev yapmakta olan öğretmenler Anadolu Lisesi öğretmeni sayıldığından bu öğretmenlere diğer Anadolu türü liselere başvuru hakkı verilmemiştir.

Bu yazının 10. maddesinde; ?17- Genel Lise iken Anadolu lisesine dönüştürülen kurumlarda, her iki bölümde bulunan öğretmenler birlikte değerlendirilecek, Ek-2 listede belirtilen alanlarda norm kadro açığı bulunması durumunda boş norm kadrolar duyurulacaktır.? açıklaması da bulunmaktadır.

Bu açıklamalara göre de alanlarındaki hizmet puanı yüksek olan öğretmenlerin bu yazının 10. maddesinde de Genel Lise iken Anadolu lisesine dönüştürülen kurumlarda, her iki bölümde bulunan öğretmenler birlikte değerlendirileceğinden hareketle Norm kadro ile ilişkilendirilerek, haftalık ders programının verilmesi gerekmektedir.

Çünkü okul/ve kurumlarda hangi öğretmenin norm kadro fazlası olması gerektiği 10.08.1999 Tarihli Ve 23782 Sayılı Resmî Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Okul Ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin ?Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliği? başlıklı, 18. maddesi 2. fıkrasındaki; ?Ancak, bu Yönetmelikte belirtilen kriterler çerçevesinde herhangi bir şekilde okul ve kurumların mevcut yönetici ve öğretmen norm kadro sayılarının azalması halinde norm fazlası yönetici ve öğretmenlerin belirlenmesi işlemleri, ilgili atama ve yer değiştirme yönetmeliğine göre yapılır.? hükümlerine göre belirlemektedir.

Norm Kadrolara İlişkin Yönetmeliğin ?Okul ve Kurumların Norm Kadro Sayılarının Değişmesi? başlıklı 18. maddesi 2. fıkrasının öğretmenler açısından atıfta bulunduğu yönetmelik 06.05.2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğidir.

Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ?İhtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri? başlıklı 41. maddesi 3. fıkrasında ? Herhangi bir nedenle istihdam alanı daralan öğretmenler ile görevli oldukları eğitim kurumlarında norm kadro esasları çerçevesinde öğretmen norm kadro sayısının azalması üzerine hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda hizmet puanı en az olandan başlamak üzere norm kadro fazlası olarak belirlenir.? hükmü yer almaktadır.

Bu hükümlere göre norm kadro fazlası olan öğretmenin belirlenmesinde uygulanacak olan tek kriter hizmet puanıdır.

14.09.2011 tarih ve 28054 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ?Atama? başlıklı 37. maddesi 4. ve 6. fıkralarında; (4) Öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamalarında uyulacak temel ilkeler, özür grupları, hizmet bölgeleri ve alanları, hizmet puanı ve diğer hususlara ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

(6) Öğretmenlerin atamaları Bakanlıkça il/ilçe emrine veya doğrudan eğitim kurumuna yapılır. Bakanlıkça il/ilçe emrine atama yapılması hâlinde, öğretmenlerin atandıkları ildeki görev yerleri, hizmet puanları ve yeterlikleri dikkate alınarak il millî eğitim müdürünün teklifine göre valilerce belirlenir.? hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlerdeki tek kriter hizmet puanıdır.

Danıştay Beşinci Dairesinin 1999/5400 Esas, 2000/2419 Karar nolu ve 12.10.2000 tarihli kararda ??.yer değiştirme suretiyle atama işlemlerini beraberinde getiren norm kadro uygulanması bakımından da geçerlilik taşıdığı açıktır. Bir başka deyişle norm kadro fazlası öğretmenlerin tespiti ve yer değiştirmelerine ilişkin işlemlerde de "hizmet puanı" esasının göz önünde bulundurulması, zorunluluk arz etmektedir.? şeklinde açıkça norm kadro işlemlerinde tek kriterin hizmet puanı olduğu hükmü verilmiştir.

Bu nedenlerle sınavlı atansın ya da atanmasın Anadolu türü Liselerde şu an görev yapan öğretmenlerden alanındaki hizmet puanı yüksek olanların Norm kadro ile ilişkilendirilerek, haftalık ders programının verilmesi gerekmektedir.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber