Kariyer Öğretmenlik Davasında Haklı Çıktık

"Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği" 13/08/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Memurlar.net olarak 15/08/2005 tarihinde yayımladığımız haberde, yönetmeliğin dayanağı olan kanunda öngörülmemesine rağmen kariyer öğretmenlik sınavlarına girme hakkının sadece lisans mezunu öğretmenlere tanındığını, bunun ise ön lisans mezunu adaylar için hak kaybı anlamına geldiğini belirtmiş ve temel bir hakkın yönetmelikle sınırlandırılmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtmiştik... Ve bugün itibariyle Danıştay 2. Dairesinin kararı medyaya yansımış ve belirtmiş olduğumuz hususların haklılığı ortaya çıkmıştır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Kasım 2005 04:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 2. Dairesinin, Türk Eğitim Sen'in açtığı davaya ilişkin verdiği karar, aşağıda yer almaktadır.

TC,
DANIŞTAY
İKİNCİ DAİRE

Esas No: 2005/2477

Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını isteyen: Türkiye Eğitim, öğretim ve BilimHizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası
Vekili: Av. Nihat Kılıç, Necatibey Cad. 27/12- Kızılay/ANKARA

Kara Taraf: Millî Eğitim Bakanlığı / ANKARA

İsteğin Özeti: Davacı Sendika 13.8.20005 gün ve 25905 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği" nin 7. 8. maddesinde yer alan "lisans mezunu" İbaresinin. 11, 16, 20 ve 28. maddelerinin iptalini ve yürütülmesinin durdurulmasını istemektedir.

Danıştay Tetkik Hâkimi: Ali Alpat

Düşüncesi: Dava konusu Yönetmeliğin 8. maddesinde yer alan "lisans mezunu" ibaresinin; eşitlik, genellik ve hakkaniyet ilkelerine aykırı olarak ve 1739 sayılı kanun'da öngörülmediği halde getirilmiş olması nedeniyle yürütülmesinin durdurulması, alanında veya eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans veya doktora öğrenimini tamamlayanların sınavdan muaf tutulma olgusu karşısında her branş yönünden belli oranda kendi branşıyla ilgili sorular sorulması gerekliliği nedeniyle 10 maddesinin de yürütülmesinin durdurulması, diğer hükümler yönünden ise yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı: S.Sema Kabukçu

Düşüncesi: Yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesinde öngörülen koşulların gerçekleşmediği anlaşıldığından, istemin reddi gerekeceği düşünülmektedir,

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay İkinci Dairesi'nce davalı İdarenin birinci savunmasının geldiği görülerek işin gereği yeniden görüşüldü:

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 43.maddesinin 3.fıkrasında, öğretmen adaylarının "yüksek öğrenim" görmelerinin sağlanmasının esas olduğu; bu öğrenimin lisans öncesi, lisans ve lisansüstü seviyelerde yatay ve dikey geçişlere de imkân verecek biçimde düzenleneceği öngörülmüş; "öğretmenlerin nitelikleri ve seçimi" başlıklı 45. maddesinin değişik 2. fıkrasında, öğretmenlerin öğretmen yetiştiren "yüksek öğretim kurumlarından" ve bunlara denkliği kabul edilen yurtdışı yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar arasından, Milli Eğitim Bakanlığınca seçilecekleri; aynı maddenin 4. Fıkrasında, hangi derece ve türdeki eğitim-öğretim teftiş ve yönetim görevlerine, hangi seviye ve âlânda öğrenim görmüş olanların ne gibi şartlarla seçileceklerinin yönetmelikle düzenleneceği hükmü getirilmiştir. Diğer bir deyişle Yasada öğretmenlerin lisans mezunu olmaları koşulu yer almamış bu koşul Talim ve Terbiye Kurulu kararlarıyla getirilmiştir.

5204 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ve Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 1. maddesiyle, 1739 sayılı Kanunun 43. maddesinin sonuna eklenen fıkralarda da öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavına girebilme açısından "lisans" mezunu olma koşuluna yer verilmemiştir

Dava konusu Yönetmeliğin "tanımlar" başlıklı 4. maddesinde de genel kültür, özel alan ve pedagojik formasyon eğitimi alarak yetişmiş ve adaylık döneminden sonra her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında eğitim-öğretim ve bununla ilgili yönetim hizmetlerini yürütenler "öğretmen" olarak tanımlanmıştır

Lisans mezunu olmayan öğretmenlerin öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme imkânını ortadan kaldıran, Kanunda öngörülmeyen ve eşittik, genellik ilkeleriyle hakkaniyete aykırı olarak dava konusu Yönetmeliğin 8.maddesiyle öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavına başvurularda "lisans mezunu" olma koşulu getiren düzenlemede hukuka uyarlık görülmemiştir.

Yönetmeliğin İptali istenilen diğer hükümleri yönünden ise, 2577 sayılı Yasanın 27/2. maddesinde öngörülen koşullar gerçekleşmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, uyuşmazlığın niteliğine ve davanın durumuna göre dava konusu Yönetmeliğin 8. maddesinde yer alan "lisans mezunu" ibaresinin 2S77 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 4001 sayılı Yasa ile değişik 27. maddesinin 2. fıkrasında sayılan koşullar gerçekleşmiş olduğundan yürütülmesinin durdurulmasına diğer hükümler yönünden ise yürütmenin durdurulması isteminin reddine 25.11.2005 tarihînde oybirliğiyle karar verildi.


Başkan V. Üye Üye Üye Üye
Nevin Engin Kamuran M.Yücel Ayfer
GÖNENÇ KUMRULU ERBUĞA ÖZBİLGİN ÜZDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber