Kariyer Yönetmeliği Lisans Mezunu Olmayan Öğretmenleri Kapsamıyor

Kariyer öğretmenliğe ilişkin yönetmelik 13/08/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ancak, yönetmeliğin dayanağı olan kanunda öngörülmemesine rağmen kariyer öğretmenlik sınavlarına girme hakkı sadece lisans mezunu öğretmenlere tanınmıştır. Bu lisans mezunu olmayan öğretmenlerin uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik hakkından yararlanamayacağı anlamına gelmektedir. Ancak Kanunun öngörmediği bir temel hakkı yönetmelik ile sınırlamaya çalışmak Anayasa'ya aykııdır. Devamı için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Ağustos 2005 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği lisans mezunu olmayan öğretmenler açısından hukuksuz bir yönetmeliktir. Bu hukuksuzluk yönetmeliğin amacı ve temel ilkelerinde de ortaya çıkmaktadır.

Yönetmeligin birinci maddesinde amaç "Bu Yönetmeliğin amacı, öğretmenlerin, öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselmeleri ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir." şeklinde; temel ilkeler ise 5'inci maddede "Öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselmede;
a) Öğretmenlerin meslekî bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi,
b) İmkân ve fırsat eşitliği sağlanması,
c) Genellik, eşitlik, geçerlik, güvenirlik, tarafsızlık ve açıklık ölçütlerine uyulması
temel ilkedir."
denmesine rağmen yönetmelik öğretmenler arasında ayrım yapmaktadır.

Kariyer öğretmenliği getiren 5204 sayılı Kanunda herhangi bir kısıtlama getirilmemesine rağmen yönetmeliğin 8'inci maddesiyle sınava başvuracakların lisans mezunu olması şartını getirmiştir. Bu anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. İlgili kanunda böyle bir düzenleme bulunmamasına rağmen yönetmelikte bu şekilde bir kıstas getirilemez.

Yönetmeliğin 8'inci maddesi şu şekildedir:
"Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavına başvuracaklarda aranacak şartlar
Madde 8 - Kariyer basamaklarında yükselme sınavına başvurularda eğitim-öğretim hizmetleri sınıfı kadrolarında bulunan lisans mezunu öğretmenlerden adaylık dönemi hariç başvuru süresinin son günü itibarıyla;
a) Uzman öğretmenlik için öğretmenlikte 7 yıl,
b) Başöğretmenlik için uzman öğretmenlikte 6 yıl
kıdemi bulunmak şartı aranır."

Şimdi görev sendikalara düşmektedir ve bu yönetmeliğin ilgili maddesi için dava açılmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber