TKHK, 4/B'li uzman ve büro görevlisi işe alınması hakkında yönerge

14.02.2013 tarih ve 1279 sayılı Bakan Onayı ile yürürlüğe giren Kamu Hastane Birliklerinde Çalıştırılacak Sözleşmeli Uzman ve Büro Görevlilerinin İşe Alınma ve Birliklere Dağılımına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Şubat 2013 19:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TKHK, 4/B'li uzman ve büro görevlisi işe alınması hakkında yönerge

21.02.2013 tarih ve 1518 sayılı Üst Yazı

Bakan Onayı

Uzman ve Büro Görevlilerinin Birliklere Dağılımı

Hizmet Sözleşmesi

KAMU HASTANE BİRLİKLERİNDE ÇALIŞTIRILACAK SÖZLEŞMELİ UZMAN VE BÜRO GÖREVLİLERİNİN İŞE ALINMA VE BİRLİKLERE DAĞILIMINA İLİŞKİN USÛL VE ESASLARI

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 - (1) Bu düzenlemenin amacı, sözleşmeli uzman ve büro görevlilerinin işe alınma usûl ve esasları ile bunların birliklere dağılımını belirlemektir. Kapsam

MADDE 2- (1) Bu düzenleme kamu hastane birlikleri genel sekreterliklerinde çalıştırılacak sözleşmeli uzman ve büro görevlilerini kapsar. Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Usûl ve Esaslar, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 32 nci maddesinin dördüncü fıkrası ile 40 ıncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4-

(1) Bu Usûl ve Esaslarda geçen;

a) Bakan: Sağlık Bakanını,

b) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,

c) Kurum: Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunu,

ç) Kurum Başkanı: Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanını,

d) Kamu Hastaneleri Birliği: Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu taşra teşkilatını,

e) Genel Sekreterlik: Kamu Hastaneleri Birliğinin karar ve yürütme organını,

f) Genel Sekreter: Kamu Hastaneleri Birliğinin en üst yöneticisini,

g) Sözleşmeli uzman: Kurumca belirlenen alan ve vasıflarda özel bir meslek bilgisi, tecrübe veya ihtisas gerektiren hizmetlerde istihdam edilen personeli,

ğ) Büro görevlisi: Büro hizmetlerini yürütmek üzere istihdam edilen personeli,

h) KPSS: Kamu Personeli Seçme Sınavını, ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM Birliklere Dağılım ve Uzmanlık Alanları

Birliklere dağılım

MADDE 5- (1) Sözleşmeli uzman ve büro görevlisi pozisyonlarının aşağıdaki kriterler çerçevesinde birliklere dağılımı Kurumca yapılır.

a) Birliğe bağlı sağlık tesislerinin konsolide edilmiş yıllık döner sermaye bütçesi,

b) Birlik bünyesindeki sağlık tesislerinde görevli personel sayısı,

c) Birlik bünyesindeki sağlık tesislerinin rolü,

d) Birliğe bağlı sağlık tesislerinde yapılan A ve B grubu ameliyat sayıları,

e) Birliğe bağlı sağlık tesislerinin toplam kapalı alan miktarları,

f) Birliğe bağlı sağlık tesislerinde mevcut toplam yoğun bakım yatak sayıları,

g) Birliğin grubu.

(2) Belirtilen kriterler çerçevesinde birlik bazında yapılan uzman ve büro personel dağılımı EK-1 sayılı Cetvelde gösterilmiş olup; ihtiyaç halinde ve belirtilen kriterler 1 çerçevesinde cetvel üzerinde gerekli revizyonların yapılması hususunda Kurum Başkanı yetkilidir.

(3) Sözleşmeli uzman ve büro görevlilerinin başkanlıklar arasındaki dağılımı, hizmet gerekleri çerçevesinde genel sekreter tarafından belirlenir.

(4) Kuruma tahsis edilen uzman ve büro görevlisi pozisyonları yukarıdaki fıkralarda belirtilen usule göre dağıtıldıktan sonra kalan pozisyonlar acil ve olağanüstü hallerde ya da ihtiyaç duyulan diğer durumlarda doğrudan kurum başkanınca birliklere tahsis edilebilir.

Uzmanlık alanları

MADDE 6- (1) Sözleşmeli uzmanlar birliklerde genel sekreterlik emrinde istihdam

edilir.

(2) Birliklerde aşağıdaki branşlarda sözleşmeli uzman istihdam edilir.

a) Hekim,

b) Diş hekimi,

c) Eczacı, hukukçu, programcı ve çözümleyici,

d) Diğer.

(3) İkinci fıkra uyarınca birliklerde istihdam edilecek sözleşmeli uzmanlar, aşağıdaki

alanlarda çalışmak üzere genel sekreterce görevlendirilir.

a) Tıbbi-sağlık bakım hizmetleri,

b) Veri toplama-analiz-istatistik hizmetleri,

c) İnsan kaynakları ve personel hizmetleri,

d) Hasta, çalışan hakları ve güvenliği hizmetleri,

e) Finans-mali hizmetler,

f) Performans, kalite geliştirme, gözlem ve eğitim hizmetleri,

g) Stratejik yönetim ve planlama, mali işler ve iç kontrol hizmetleri,

h) Sağlık otelciliği hizmetleri,

ı) Bilgi-işlem hizmetleri,

i) Mimarlık ve mühendislik hizmetleri,

j) Hukuk hizmetleri.

(4) Açıktan istihdam edilen uzman ve büro personelinin oranı Birliğin toplam uzman

ve büro personeli sayısının yüzde ellisini geçemez.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Uzman ve Büro Görevlilerinin Nitelikleri, İşe Alınması ve Çalıştırılacakları Yerler

Uzman ve büro görevlilerinin nitelikleri

MADDE 7- (1) Sözleşmeli personelde aşağıdaki şartlar aranır:

a) Sözleşmeli uzmanlar için;

1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (1), (4), (5), (6) ve (7) numaralı alt bentlerinde yer alan şartları taşımak,

2) Yurt içi veya yurt dışındaki üniversitelerin en az dört yıllık eğitim veren bölümlerinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış yurt içindeki veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,

3) Kamu veya özel sektörde en az 3 yıl iş tecrübesine sahip olmak,

4) Açıktan alınacaklar için Kamu Personeli Seçme Sınavından en az yetmiş puan almış olmak.

b) Sözleşmeli büro görevlileri için;

1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A)

bendinin (1), (4), (5), (6) ve (7) numaralı alt bentlerinde yer alan şartları taşımak,

2) En az iki yıl süreli yüksekokul veya dengi okul mezunu olmak,

3) Açıktan alınacaklar için Kamu Personeli Seçme Sınavından en az yetmiş puan almış olmak.

İşe alınma

MADDE 8- (1) Kamu kurum ve kuruluşlarında memur olarak istihdam edilmekte olanlar kurumlarının muvafakati üzerine genel sekreter ile sözleşme imzalamalarını müteakip işe başlatılır.

(2) Açıktan uzman veya büro görevlisi olarak alınacak olanlar Kamu Personeli Seçme Sınavı sonuçlarına göre veya bu sınavdan en az yetmiş puan almış olmak kaydıyla tespit edilecek sayıda isteklinin katılabileceği şekli Kurum tarafından belirlenecek giriş sınavı sonucuna göre işe başlatılır. Giriş sınavı, Kurum veya genel sekreterlik tarafından yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınavdan oluşur.

(3) Kurum tarafından giriş sınavı yapılmasına karar verilmesi halinde; sınavın şekli ile ilanına ve sınav yapılmasına ilişkin usûl ve esaslar Kurumca belirlenir.

Çalıştırılacakları yerler

MADDE 9- (1) Sözleşmeli personel genel sekreterlik emrinde görev yapar ve Kurumun veya Bakanlığın merkez teşkilatında süreli olarak görevlendirilme hâli hariç, başkaca Kurum veya kuruluşlar ile Kamu hastaneleri birliklerinin başkaca birimlerinde süreli veya süresiz olarak görevlendirilemezler.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Sözleşme ve Çalışma Esasları

Sözleşmenin süresi

MADDE 10- (1) Sözleşmelerin süresi iki yıldan dört yıla kadar olabilir. Sözleşmesi sona erenler ile yeniden sözleşme yapılabilir. Sözleşme ücreti

MADDE 11- (1) Sözleşmeli uzman ve büro personeline, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre belirlenen tavan ücret esas alınarak 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (III) sayılı cetvelde belirlenen oranlarda genel bütçeden peşin olarak ücret ödenir. Ayrıca personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden aynı cetvelde belirlenen tavan oranları geçmemek kaydıyla, birliğin grubu, personelin görevi, eğitim durumu, çalışma şartları ve çalışma süreleri, hizmete katkısı, performansı gibi unsurlar esas alınarak Bakanlıkça belirlenen oranda ek ödeme yapılır.

(2) Sözleşmeli uzman ve büro personeline yapılacak ek ödemeler, çalışmayı takip eden ayın başında yapılır. Sözleşmeli personele yukarıda sayılanlar dışında herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz ve sözleşmelere bu hususta hüküm konulamaz.

(3) Yurtiçi ve yurtdışında geçici görevle görevlendirilecek sözleşmeli uzman ve büro görevlilerine ödenecek yol giderleri ve gündelikler hakkında birinci dereceli ve 3000 ek göstergeli kadroda görev yapan Devlet memuru emsal alınarak 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümleri uygulanır.

Sözleşmenin imzalanması

MADDE 12-(1) Sözleşmeler, doğrudan genel sekreter tarafından imzalanır.

(2) Sözleşme ekinde kurumsal hedefler ve performans değerlendirme kriterleri de gözetilerek hazırlanan bireysel performans kriterlerinin ve hedeflerinin belirtilmesi zorunludur.

(3) Sözleşme düzenlenmesinin gerektirdiği resim, harç ve giderler genel sekreterlik tarafından ödenir.

Çalışma esasları

MADDE 13-(1) Sözleşmeli uzman ve büro personeli kazanç getirici başka bir iş yapamaz, resmî veya özel herhangi bir müessesede maaşlı, ücretli veya sözleşmeli olarak görev alamaz, serbest olarak sanat ve mesleklerini icra edemez, 657 sayılı Kanunda Devlet memurları için yasaklanmış bulunan eylemlerde bulunamaz.

(2) Sözleşmeli personelin haftalık çalışma süresi emsali Devlet memurları ile aymdıjr;-

(3) Sözleşmeli personelin izinleri ve iş sonu tazminatı hususlarında 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilen sözleşmeli personele ilişkin hükümler uygulanır. Söz konusu personel için işsizlik sigortası primi ödenmez.

İzinler

MADDE 14- (1) Sosyal güvenlik kurumlarına emekli keseneği ödenmek suretiyle geçen sürelerinin toplamı 10 yıla kadar (10 yıl dahil) olan sözleşmeli personele 20 gün, 10 yıldan fazla ise 30 gün ücretli izin verilir.

(2) Yıllık izinler, iş durumu ve sözleşmeli personelin talebi göz önüne alınarak izin vermeye yetkili amirler tarafından toptan veya en çok üç defada verilebilir.

(3) Yıllık iznini kullananlar, zaruri hâllerde, izin veren makam tarafından yazılı olarak göreve çağırıldıklarında, göreve gelmek zorundadırlar. Bu durumdaki sözleşmeli personel, yıllık izninden kalan kısmı sözleşme dönemi içerisinde daha sonraki bir zamanda kullanabilir.

(4) Sözleşmeli personele isteği üzerine eşinin doğum yapması halinde iki gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde üç gün ücretli mazeret izni verilir.

(5) Sözleşmeli kadın personele, doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süre ile ücretli izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğum öncesi sekiz haftalık izin süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesinde, sağlık durumunun uygun olduğunu doktor raporu ile belgeleyen sözleşmeli kadın personel, isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, sözleşmeli kadın personelin isteği halinde doğum öncesi çalıştığı süreler, doğum sonrası izin süresine eklenir.

(6) Sözleşmeli personele, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında, annenin saat seçimi hakkı vardır.

(7) Resmi tabip raporu ile belgelenen hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebilir. Hastalık sebebi ile Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik tazminatı personelin ücretinden düşülür.

Sözleşmenin feshi

MADDE 15- (1) Sözleşmeler; sözleşmeli olarak çalıştırılanların, görevden ayrılma taleplerinin genel sekreterlik tarafından kabulü; istek, yaş haddi ve malûllük sebeplerinden birine dayanılarak emekliye ayrılma; sözleşmeli personel alınma şartlarından herhangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya sonradan sözleşmeli personel olabilme şartlarından birini kaybetmesi, Devlet memurluğundan çıkarılmayı gerektiren fiil veya halleri işlemeleri durumunda işten çıkarma cezası verilmesi veya ölüm hâllerinde sona erer. Ayrıca, belirtilmiş sürenin dolması üzerine de başkaca bir işleme gerek kalmaksızın sözleşme kendiliğinden sona erer.

(2) Aşağıda belirtilen hâllerde idarece yapılacak yazılı bildirim üzerine, bildirim

tarihinden itibaren sözleşme sona ermiş sayılır.

a) Hizmetin yürütülmesinin hukuken veya fiilen imkânsız hâle gelmesi,

b) İdarece tek taraflı fesih nedeni olarak belirlenen ve sözleşmesinde belirtilmiş

bulunan hâllerin ortaya çıkması.

(3) En az bir ay önceden bildirimde bulunulması kaydıyla taraflarca tek taraflı olarak

süresinden önce sözleşme feshedilebilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM Çeşitli ve Son Hükümler

Sosyal güvenlik

MADDE 16- (1) Bu düzenleme kapsamında çalıştırılacak sözleşmeli uzman ve büro görevlilerinden açıktan almanlar sosyal güvenlik yönünden 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi, Kamu kurum ve kuruluşlarında memur olarak istihdam edilmekte iken ücretsiz izinli sayılarak kendileri ile sözleşme imzalananlar ise (c> ' bendi kapsamında sigortalı sayılır.

Değiştirilen hükümler

MADDE 17- (1) Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Hizmet Sözleşmesinin 17 nci maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"İlgilinin doğum yapması halinde doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süre ile ücretli doğum izni verilir."

MADDE 18- (1) Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Hizmet Sözleşmesinin 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasının son cümlesi ile üçüncü ve beşinci fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 19- (1) Bu Usûl ve Esasların 17 ve 18 inci maddeleri 02.11.2012 tarihinden, diğer maddeleri ise onay tarihinden geçerli olmak üzere Bakan onayını müteakip yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 20- (1) Bu Usûl ve Esasları Kurum Başkam yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber