Meteoroloji Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliği

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Mart 2013 00:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

13 Mart 2013 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 28586

YÖNETMELİK

Orman ve Su İşleri Bakanlığı (Meteoroloji Genel Müdürlüğü)'ndan:

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÖNER SERMAYE

İŞLETMESİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı olarak kurulmuş olan Döner Sermaye İşletmesinin faaliyet alanları, gelirleri, giderleri ve denetimi ile bunlara ilişkin diğer hususları belirlemektir.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 8/1/1986 tarihli ve 3254 sayılı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 17 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Döner sermaye: Meteoroloji Genel Müdürlüğüne kanunlarla verilen asli ve sürekli kamu görevlerine bağlı olarak ortaya çıkan ve genel idare esaslarına göre yürütülmesi mümkün olmayan mal ve hizmet üretimine ilişkin faaliyetlerin sürdürülebilmesi için, döner sermaye işletmesine tahsis edilen sermayeyi,

b) Döner sermaye işletme müdürü: Üst Yönetici tarafından usulüne göre görevlendirilen veya ataması yapılan kişiyi,

c) Döner sermaye işletme müdür yardımcısı: Döner Sermaye İşletme Müdürüne yardımcı olmak üzere, usulüne uygun olarak görevlendirilen veya ataması yapılan kişileri,

ç) Genel Müdür (Üst Yönetici) : Meteoroloji Genel Müdürünü,

d) Genel Müdürlük: Meteoroloji Genel Müdürlüğünü,

e) Harcama yetkilisi: Genel Müdürü veya bu görevi yürütmekle görevlendirilen kişiyi,

f) İşletme: (a) bendi uyarınca tahsis edilen sermayenin tahsis amacını gerçekleştirmek üzere kurulan Döner Sermaye İşletmesini,

g) Mali Yıl: Takvim yılını,

ğ) Muhasebe birimi: İşletmenin gelir ve alacaklarının tahsili, giderlerin ve borçların hak sahiplerine ödenmesi, para ve para ile ifade edilebilen değerler ile emanetlerin alınması, saklanması, ilgililere verilmesi, gönderilmesi ve diğer tüm mali işlemlerin kayıtlarının yapılması ve raporlanması işlemlerini yürüten birimi,

h) Muhasebe yetkilisi: Muhasebe hizmetlerinin yürütülmesinden ve muhasebe biriminin yönetiminden sorumlu yöneticiyi,

ı) Muhasebe yetkilisi mutemedi: Muhasebe yetkilisi adına ve hesabına para ve parayla ifade edilebilen değerleri geçici olarak almaya, muhafaza etmeye, vermeye, göndermeye yetkili ve bu işlemlerle ilgili olarak doğrudan muhasebe yetkilisine karşı sorumlu olan görevlileri,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Faaliyet Alanları, Sermaye, Gelirler ve Giderler

Faaliyet alanları

MADDE 4 – (1) İşletmenin faaliyet alanları aşağıda belirtilmiştir:

a) Genel Müdürlüğün asli görevlerini aksatmamak ve geciktirmemek kaydıyla, gerektiğinde kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerle işbirliği yapmak.

b) Açılacak ihalelere katılmak, teklif vermek veya sipariş almak suretiyle her türlü meteorolojik bilgiler ile teknik hizmetler üretmek, uygulamak, idari işlemleri yapmak ve bunların üretim hizmetlerine katılmak.

c) Bilgi bankası oluşturulması, yazılım geliştirilmesi, veri girişi ve benzeri bilgi işlem hizmetlerini üretmek.

ç) Genel Müdürlüğün ürettiği, rapor, bülten, rasat ve hava tahminleri gibi her türlü bilgi ve belgesi kanuni sınırlamalar saklı kalmak kaydı ile bedeli mukabili isteklilere vermek.

d) Dünya Meteoroloji Teşkilatına üye ülkelerle ve uluslararası kuruluşlarla karşılıklı işbirliği çerçevesinde bilimsel, teknik ve eğitim amaçlı ulusal ve uluslararası nitelikte toplantı, kurs, seminer, konferans ve kongre ve benzeri faaliyetlerde bulunmak.

e) Meteorolojik hizmetin gerektirdiği araştırmalar ile meteorolojik hizmetlerde kullanılan alet, cihaz, tesis ve ekipmanların bakım ve onarımlarını yapmak. Gerekli hallerde zorunlu olan meteorolojik alet ve cihaz imal etmek.

f) Genel Müdürlükçe merkez ve taşra teşkilatında hizmet ve görev amaçlı olarak kullanılacak olan bina, tesis ve rasat parklarının etüt, proje, yapım ve onarım işleri ile taşıtların bakım ve onarımlarını yapmak.

g) Kalkınma Bakanlığından izinleri alınan yatırımların gerçekleştirilmesi için gerekli işlemleri yapmak.

ğ) Meteoroloji alanında görsel ve işitsel yayın yapmak maksadı ile verici istasyonları, program iletim sistemleri ile gerekli stüdyo tesislerini kurmak, geliştirmek, yayın hizmetlerine yönelik gelir getirici faaliyetlerde bulunmak veya düzenlemek.

h) Görsel ve işitsel amaçlı stüdyolarda kullanılacak alet ve cihazlar ile ilgili araştırmalar ile bunların bakım ve onarımlarını yapmak. Gerekli hallerde işletme için zorunlu olan alet ve cihazları imal etmek.

ı) Haber, kültür, bilim, sanat ve benzeri türlerde eğitici ve aydınlatıcı nitelikte program yapmak veya yaptırmak.

Sermaye

MADDE 5 – (1) İşletmeye 25.000.000.TL. sermaye tahsis edilmiştir. Bu tutar Bakanlar Kurulu kararı ile arttırabilir. Bu suretle artırılan sermaye elde edilen kârlarla karşılanır.

(2) Ödenmiş sermaye tutarı tahsis edilen sermaye tutarına ulaştıktan sonra elde edilen kârlar, hesap dönemini izleyen yılın haziran ayının sonuna kadar genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere İşletmenin bulunduğu yerdeki genel bütçe muhasebe birimine yatırılır.

(3) İşletmenin zararları, dönem net zararı hesabına alınarak, geçmiş yıllar zararları hesabında bekletilir ve ertesi yıllar kârları ile kapatılır.

Sermaye kaynakları

MADDE 6 – (1) İşletmenin sermaye kaynakları;

a) Döner Sermaye faaliyetlerinden elde edilecek kârlardan,

b) Bağış ve yardımlardan,

c) Hazinece verilen ayni yardımlardan,

oluşur.

Gelirler

MADDE 7 – (1) Döner Sermaye İşletmesinin gelirleri aşağıda belirtilmiştir:

a) Faaliyet alanları ile ilgili iş ve hizmetler karşılığı alınan ücretler.

b) Faiz, komisyon, kiralama ve reklam gelirleri.

c) Diğer gelirler.

Giderler

MADDE 8 – (1) Döner Sermaye İşletmesinin giderleri aşağıda belirtilmiştir:

a) Genel Müdürlük hizmetlerinde çalışan personelin, ilgili mevzuat uyarınca ödenmesi gereken ek ödemeleri ile Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü kadrosunda çalışan memur, sözleşmeli personel (657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (B) bendine göre çalışan personel), sürekli ve geçici işçilere ait ücret, prim, kesenek, ikramiye, kıdem tazminatları, iş sonu tazminatları ve diğer özlük haklarına ait giderleri.

b) Personelin yurt içi ve yurt dışı geçici ve sürekli görev yolluk giderleri.

c) Merkez ve taşra birimleri için her türlü demirbaş eşya ve mefruşat alım giderleri.

ç) Haberleşme, ilan, ulaşım ve taşıma ile kırtasiye giderleri.

d) Taşıt, makine teçhizat ve demirbaş malzeme alımları.

e) Merkez ve taşra teşkilatına ait her türlü iletişim devrelerinin devre bağlantıları ve işletme giderleri ile yurt dışı devrelerinin bakım, onarım ve işletme giderleri.

f) Bina ve rasat parkları ile araç ve gereçlerin bakım ve onarım, akaryakıt, ısıtma, su, temizlik ve aydınlatma giderleri.

g) Hizmetin gerektirdiği, fizibilite, etüt, proje, röleve, eğitim, danışmanlık, müşavirlik, komisyon ve kiralama giderleri.

ğ) Yurt içi ve yurt dışından; gazete, kitap, dergi, her çeşit süreli ve süresiz yayın, slayt, fotoğraf, plak, bant, CD ve DVD gibi bilişim teknolojisi yolu ile üretilenler de dahil olmak üzere her türlü görsel, işitsel ve basılı materyal satın alma, yaptırma, bastırma ve çoğaltma giderleri.

h) Telif, tercüme, yarışma, ödül, kurs ve eğitim ücret ve giderleri.

ı) Meteoroloji alanında görsel ve işitsel yayın yapmak maksadı ile verici istasyonları, program iletim sistemleri ve stüdyo tesislerinin kurulması, geliştirilmesi, tesislerde kullanılacak alet ve cihazların satın alınması ile bunların bakım ve onarım giderleri.

i) Haber, kültür, bilim, sanat ve benzeri türlerde eğitici ve aydınlatıcı nitelikte program yapılması veya yaptırılmasına ait giderler.

j) Meteorolojik hizmetin gerektirdiği araştırma giderleri ile alet, cihaz, tesis ve ekipmanların bakım ve onarım giderleri, gerekli ve zorunlu hallerde meteorolojik alet ve cihaz imal ettirilmesine ait giderler.

k) Aletlerin ayar, kalibrasyon, bakım ve onarımları ile ilgili atölye ve tesislerin işletilebilmesi için gerekli olan bakım, onarım ve malzeme giderleri.

l) Genel Müdürlükçe merkez ve taşra teşkilatında hizmet ve görev amaçlı kullanılacak bina, tesis ve rasat parklarının etüt, proje, yapım ve onarım giderleri ile taşıtlara ait yakıt, bakım ve onarım giderleri.

m) Görsel ve işitsel amaçlı stüdyolarda kullanılacak alet ve cihazlar için yaptırılacak araştırma, bakım ve onarım giderleri. Gerekli hallerde işletme için zorunlu olan alet ve cihazların imal giderleri.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Teşkilat ve Yönetim

Teşkilat

MADDE 9 – (1) Döner Sermaye İşletmesinin hizmetleri; Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Döner Sermaye İşletmesi Müdürü, Döner Sermaye İşletme Müdür Yardımcısı ve görevlendirilecek diğer personel tarafından yürütülür.

ner Sermaye Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Döner Sermaye İşletmesi Yönetim Kurulu; Genel Müdürün Başkanlığında Genel Müdür Yardımcıları, I. Hukuk Müşaviri, Daire Başkanları ve Döner Sermaye İşletme Müdüründen teşekkül eder.

(2) Yönetim Kurulu toplantılarının gündemini hazırlamak, toplantı tutanak, karar ve dosyalarını tutmak ve koordinasyonu yürütmek görevi İşletme bünyesinde görevlendirilecek personel tarafından yapılır.

netim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Döner Sermaye Yönetim Kurulunun görevleri aşağıda belirtilmiştir:

a) Döner Sermaye İşletmesinin işlemleri ile ilgili kararlar almak.

b) Döner Sermaye İşletmesinin uygulayacağı kâr hadleri ve fiyat listelerini karara bağlamak.

Toplantı ve karar nisabı

MADDE 12 – (1) Döner Sermaye İşletmesi Yönetim Kurulu en az beş üyenin iştiraki ile toplanır. Genel Müdürün veya Genel Müdür Yardımcısının bulunmadığı toplantıya en kıdemli üye başkanlık eder. Kararlar toplantıya katılanların çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde, başkanın oyunun bulunduğu yönde çoğunluk sağlanmış sayılır. Oturumun intizamını, görüşme ve kararların tutanağa geçirilmesini Başkan sağlar.

Toplantı zamanı

MADDE 13 – (1) Döner Sermaye İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanın isteği üzerine toplanır.

Harcama yetkilisinin yetki ve sorumluluğu

MADDE 14 – (1) İşletme bütçesinden harcama yapılabilmesi harcama yetkilisinin harcama talimatı vermesiyle mümkündür. Harcama talimatlarında hizmet gerekçesi, yapılacak işin konusu ve tutarı, süresi, kullanılabilir ödeneği gerçekleştirme usulü ile gerçekleştirmeyle görevli olanlara ilişkin bilgiler yer alır.

(2) Genel Müdür harcama yetkisinin bir kısmını veya tamamını yardımcılarına ve/veya bölge müdürlerine devredebilir.

(3) Genel Müdür harcama yetkilisi olarak işletme müdürünü görevlendirmesi halinde, İşletme Müdürü yetkilerinin tamamını veya bir kısmını alt kademe yöneticisine devredebilir.

Döner Sermaye İşletme Müdürünün görevleri

MADDE 15 – (1) Döner Sermaye İşletme Müdürünün görevleri aşağıda belirtilmiştir:

a) İşletmenin idari, mali ve teknik işlerini, mevzuata, çalışma programlarına, bütçe esaslarına ve işletmecilik ilkelerine uygun biçimde yürütmek.

b) İşletme kadrolarına atanan veya görevlendirilen personelin görevlerini iş bölümü esasları dahilinde düzenlemek, izlemek ve denetlemek.

c) İşletmenin çalışma programlarının hazırlanmasını sağlamak.

Döner sermaye işletme müdür yardımcılarının görevleri

MADDE 16 – (1) Döner sermaye işletme müdür yardımcıları İşletme Müdürüne görevlerinde yardımcı olmakla görevlidir.

Gerçekleştirme görevlileri

MADDE 17 – (1) İşletmeden yapılacak giderler ile tahsil edilecek gelirler gerçekleştirme görevlileri tarafından tahakkuk ettirilir.

Muhasebe yetkilisi

MADDE 18 – (1) İşletmenin muhasebe işlemleri Maliye Bakanlığınca atanacak Muhasebe Yetkilisi ile muhasebe birimi personelince yürütülür. Muhasebe Yetkilisinin geçici veya sürekli olarak görevinden ayrılması halinde bu görev Maliye Bakanlığınca vekaleten görevlendirilecek personel tarafından yürütülür.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Mali İşlemler

Hesap dönemi

MADDE 19 – (1) İşletmenin hesap dönemi mali yıldır.

Denetim

MADDE 20 – (1) İşletmenin iş ve işlemleri Genel Müdürlük denetim elemanları ile Maliye Bakanlığı ve Sayıştayın denetimine tabidir.

Taşınır devir işlemleri

MADDE 21 – (1) İşletmece elde edilen taşınırların kayıtlara alınmasında, verilmesinde ve izlenmesinde 28/12/2006 tarihli ve 2006/11545 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Taşınır Mal Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Kayıt işlemleri

MADDE 22 – (1) İşletme Muhasebe Birimince tutulacak defterler ve muhasebe kayıtları 1/5/2007 tarihli ve 26509 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde yapılır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Ücret tarifesinin tespiti

MADDE 23 – (1) Genel Müdürlükçe üretilen mal ve hizmetler veya yapılan işlerin maliyeti; hammadde ve malzeme, işçilik, çeşitli işletme masrafları, amortisman payları ve kârdan oluşturulmak suretiyle aynı iş ve hizmetleri yapan kuruluşlardaki fiyat listeleri de göz önünde tutularak İşletmece hazırlanan ücret tarifeleri Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir. Yönetim Kurulu maliyetlerin altında olmamak kaydıyla tarifelerde gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir.

Gelire ilişkin hususlar

MADDE 24 – (1) Genel Müdürlük, ürettiği rapor, bülten, rasat, harita ve hava tahminleri gibi her türlü bilgi ve belgeyi kanuni sınırlamalar saklı kalmak kaydıyla bedeli mukabili satabilir. Bu satışlardan elde edilen gelirler ile meteorolojik eğitimlerden ve reklâmlardan elde edilen gelirler, Genel Müdürlük Döner Sermaye Saymanlığı hesabına yatırılmak üzere tahsil edilir.

(2) Genel Müdürlüğün yabancı ülkelere verdiği meteorolojik ürünlerin bedeli ve yabancı ülkelerden aldığı meteorolojik ürünlerin diğer yabancı ülkelere veya yurt içindeki kişi ve kurumlara; yabancı ülkelerin de Genel Müdürlük tarafından üretilen meteorolojik ürünlerinin diğer ülke ve kişilere satışından yıl içinde elde edilecek döviz cinsinden tutarlar, Döner Sermaye İşletmesi adına Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdinde açılacak özel hesaba yatırılır. Bu tutarlardan ilgili anlaşmalar gereğince yurt dışı kuruluşlara ödenmesi gereken tutarlar, bu özel hesaptan Genel Müdürlük talimatıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca transfer edilir. Geri kalan tutarlar, Genel Müdürlüğün talimatıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca döviz alış kuru üzerinden Türk Lirasına çevrilerek Genel Müdürlük Döner Sermaye İşletmesinin ilgili hesabına aktarılır.

(3) Genel Müdürlük ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü arasında Türk hava sahasından yararlanan kullanıcılara verilen meteorolojik hizmet maliyetlerinin Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatınca belirlenen usul ve esaslara göre tespit olunacak meteorolojik hizmet katkı payı, yapılacak protokol çerçevesinde Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından Genel Müdürlük Döner Sermaye İşletmesinin ilgili hesabına yatırılır.

Alım, satım ve ihale işleri

MADDE 25 – (1) Mal ve hizmet alımı ile yapım işleri, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu, satış işleri ise 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile 15/6/1984 tarihli ve 84/8213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Döner Sermayeli Kuruluşlar İhale Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.

Hüküm bulunmayan hususlar

MADDE 26 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hususlarda Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 27 – (1) 16/6/2009 tarihli ve 27260 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 28 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 29 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Meteoroloji Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakan yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber