Yönetici yer değiştirmesinde yeni yöntem; soruşturma

İstanbul, Ankara, Tokat ve özellikle Gaziantep ilinde yoğun bir şekilde uygulandığına şahit olduğumuz bu yönteme Osmaniye ilinde de başlandığı duyumları almaktayız.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Mayıs 2013 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yönetici yer değiştirmesinde yeni yöntem; soruşturma

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik 13 Ağustos 2009 tarihli 27318 sayılı Resmî Gazete ile yürürlüğe konulmuş ve kamuoyunda büyük oranda beğenilmesine karşılık yeni Bakanımız tarafından 28 Şubat 2013 Tarihli ve 28573 Sayılı Resmî Gazetede Yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği yayınlanmıştır.

Yeni yayınlanan yönetmelikle rektörlük atama modeline geçilmiş ve sözlü sınava yeniden dönülmüştür. Bu yönetmelikle atama yapılabilmesi için öncelikle yönetmelikteki teknik hataların giderilmesi gerekmektedir. Sonrasında ise her kurumun tek tek duyuruya çıkarılması ve atama yapıldıktan sonra diğer kurumlar için tek tek duyuruya çıkılarak atamaların yapılması gerekmekte veya tercih sayısının teke düşürülmesi gerektiği konusunda sitemiz ve kamuoyundan gelen tepkiler üzerine komisyon kurularak yönetmelik tekrar gözden geçirilmeye başlanmıştır.

Bu süreç içerisinde yaklaşık bir yıldır Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Eğitim Kurumlarına yönetici atanamamaktadır. Yönetici atamaları askıya alınmıştır.

1- Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına dair Kanun ve Kanunun uygulanmasına ilişkin Bakanlık emirlerinde yer alan çalışmalar neticesinde ilköğretim okulları ilkokula, ortaokula/imam hatip ortaokuluna dönüştürülmüşlerdir.

Bu dönüşümler sonucunda önceden okulların İlköğretim olarak ana sınıfından 8. sınıfa kadar olan öğrenci sayıları hesaplanıp yönetici norm kadroları belirlenmekte iken okulların İlkokul ve Ortaokul olarak dönüşümleri yapıldığından öğrenci sayılarında yarı yarıya azalmalar meydana gelmiş ve bu durumdan dolayı birçok okulumuzdaki yöneticiler norm kadro fazlası durumuna düşen yöneticiler yeni okullarına atanmayı beklemektedirler.

2- 01 Ekim 2011 Cumartesi günü yapılan Eğitim Kurumları Müdür Başyardımcılığı ve Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavı, ile02 Ekim 2011 Pazar günü yapılan Eğitim Kurumları Müdürlük seçme sınavını kazanan adaylar duyuru yapılmasını beklemektedirler.

3- Bulundukları eğitim kurumunda en az iki yıl görev yapmış olan yöneticiler il içinde, görev yaptıkları yönetim kademesiyle aynı ya da daha alt veya Yönetmelikte aranan şartları taşımak kaydıyla daha üst kademedeki yöneticilikler için isteğe bağlı yer değiştirme suretiyle atamaların duyurusunun yapılmasını beklemektedirler.

4- Daha önce yöneticilik yapmış olup bu görevinden ayrılanlar yeniden atanma kapsamında duyuru yapılmasını beklemektedirler.

5- Bulundukları eğitim kurumunda görev yaptıkları yönetim kademesinde aralıksız asaleten yönetmeliğin öngördüğü çalışma süresini tamamlayanlar Rotasyon duyurusunun yapılmasını beklemektedirler.

Yukarıda sıraladığımız duyuruların hiç birisi yeni yayınlanan mevcut yönetmeliğin uygulama imkânı olmadığından yapılamamaktadır.

Bu durumda boş kalan iyi yerler halen mevcut yöneticilerin iştahını kabartmaktadır.

Göze kestirilen iyi okullara nasıl atlanılacaktır? Öncelikle ataması yapılacak yöneticiye bir soruşturma açılıyor, ardından yöneticinin hakkında yapılan soruşturma gereği “görev yeri değişikliği” teklif ediliyor. Bu şekilde kişi istediği okula yönetici yapılıyor.

İstanbul, Ankara, Tokat ve özellikle Gaziantep ilinde yoğun bir şekilde uygulandığına şahit olduğumuz bu yönteme Osmaniye ilinde de başlandığı duyumları almaktayız.

Soruşturma yoluyla yöneticilerin kadrolarının bir okuldan başka bir okula aktarılması uygulaması sonucunda ödül mü, yoksa ceza mı verilmiştir? Eğer ortada gerçek bir soruşturma varsa, ceza verileceğine yönetici neden ödüllendirilmektedir?

Bazı durumlarda bu tür uygulamaların yapılması zaruret olsa da art niyetli uygulamalardan uzak durulması gerektiği kanaatindeyiz. Kamuoyu vicdanı rahatsız olup yapılan uygulamaların farkındadır.

Bu durum hakkında MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürü Sayın Hikmet ÇOLAK'ın bir araştırma yaptırarak kaç yöneticinin bu şekilde yer değiştirdiğini tespit ettireceği ve bu durumu önlemek adına bir genelge yayınlayacağı kanaatindeyiz.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber