Haftalık ders çizelgesinde neler değişti?

Daha geçen yıl düzenlenen haftalık ders çizelgeleri yeniden değişti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Mayıs 2013 00:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Haftalık ders çizelgesinde neler değişti?

MEB'de Yine Aynı Uyumsuzluk,

Daha geçen yıl düzenlenen haftalık ders çizelgeleri yeniden değişti. Değişim olumlu olsa da MEB'in uyumsuzluğunu kapatacak nitelikte değil. Daha geçen yıl birimler arasındaki uyumsuzluktan bahsetmiştik, yıllar öncesinden başlayan uyumsuzluğa vurgu yaparak. Aynı hata yeniden yapıldı. Haftalık Ders Çizelgeleri yayımlanmadan norm kadro düzenlemesi açıldı ve okullara kapatıldı.

Çizelge değişince norm kadroda değişir. Bakanlığın İnsan Kaynaklarını harcama pardon yönetme birimi Norm Kadroyu açmadan önce Talim ve Terbiye Kurulunu arayıp biz norm kadroları güncelleteceğiz sizde bir değişiklik var mı diye sorsa sorun olmayacak. Fakat yıllardır birimler arasında yaşanan ve adeta herkesin kafasına göre takıldığı yapıda olmadık sorunlar çıkıyor. Yeni düzenlemeye göre özellikle Bilişim Teknolojileri ve Yabancı Dil Normlarında değişiklik olacaktır. Tabii ki seçmeli derslere dayalı oluşturulan ders saatlerinde de.

Değişiklikleri inceleyecek olursak;

“Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi zorunlu oldu”

MEB tepkilere kulak verdi ve Ortaokulda haftalık ders Saati Düştü

MEB 4+4+4 ile beraber uygulamaya koyduğu İlkokul ve Ortaokul Haftalık Ders Çizelgelerine göre Ortaokul 5 ve 6.sınıfta 36 saat, 7 ve 8.sınıfta ise 37 saat olan haftalık ders saatlerini düşürdü ve tüm ortaokul sınıflarında 35'e indirdi.

Ortaokul 5 ve 6.sınıfta 4 saat olan Yabancı Dil derslerini 3 saate indirerek, 5 ve 6. Sınıflarda Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Derslerini zorunlu dersler kapsamına aldı.

Sınıflar bazında ders saatlerinin farklı olması yani 5 ve 6.sınıfta 36, 7 ve 8.sınıfta 37 saat olması öğrencilerin gidiş gelişlerinde de (özellikle taşımalı eğitimde) problem yarattığından tepki çekmişti.

Böylece Ortaokul'da öğrenciler her gün 7 saat ders yapacaklar.

Bu karar özellikle Bilişim teknolojileri öğretmenlerine bir nebze olsun rahat nefes aldırmıştır. Maalesef öğretmenlik, formatörlük ve teknikerlik arasında sağa sola savrulan bu öğretmenlerimizin en azından Ortaokullarda konulan zorunlu dersler ile öğretmen oldukları bakanlık tarafından hatırlanmıştır.

Bu yaklaşım Milyarlarca lira harcanacak Fatih Projesinin uygulamasına uygun olsa da yeterli değildir. Fatih projesi ile ilgili bakanlık planlaması:

“Eğitimde Fatih Projesi Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmekte olup, Ulaştırma Bakanlığı tarafından desteklenen bir projedir. 5 yılda tamamlanması planlanmıştır. birinci yıl ortaöğretim okulları, ikinci yıl ilköğretim ikinci kademe, üçüncü yıl ise ilköğretim birinci kademe ve okul öncesi kurumlarının BT donanım ve yazılım altyapısı, e-içerik ihtiyacı, öğretmen kılavuz kitaplarının güncellenmesi, öğretmenler için hizmetiçi eğitimler ve bilinçli, güvenli, yönetilebilir BT ve internet kullanımı ihtiyaçlarının tamamlanması hedeflenmektedir.” http://fatihprojesi.meb.gov.tr/tr/icerikincele.php?id=6

Buradan da anlaşılacağı üzere ilköğretim birinci kademe yani yeni adıyla İlkokul'da da uygulanacak olan bu projede Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerine ihtiyaç duyulacaktır. Planlama doğru işlerse bu yıl Ortaöğretim'de tamamlanmaya çalışılan alt yapı gelecek yıl Ortaokullarda tamamlanmaya çalışılacaktır. Nihayetinde İlkokullarda. Bu durumda gelecek yılda da Haftalık Ders çizelgelerinde değişiklik beklenebilir. Tabii ki bakanlık İlkokullarda Fatih projesinden vazgeçmez ya da İlkokullarda sınıf öğretmenleriyle projeyi yürütmeye yada yönetmeye çalışmazsa.

Saygılarımla…

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber