4+4+4 nedeniyle yaşanan sorunlar çözümlenmelidir

4+4+4 Eğitim kanunu yürürlüğe girmiş fakat ilgili yönetmeliklerde gerekli değişiklikler yapılmıştır. Aşağıda önerdiğimiz konularda acilen gerekli yönetmelik değişiklikleri yapılmalıdır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Haziran 2013 00:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına dair Kanun ve Kanunun uygulanmasına ilişkin Bakanlık emirlerinde yer alan çalışmalar neticesinde ilköğretim okulları ilkokula, ortaokula/imam hatip ortaokuluna dönüştürülmüşlerdir.

Kanun yürürlüğe girmiş fakat ilgili yönetmeliklerde gerekli değişiklikler yapılmıştır. Aşağıda önerdiğimiz konularda acilen gerekli yönetmelik değişiklikleri yapılmalıdır.

a) Kapatılan, Dönüştürülen ve Birleştirilen Okullardaki Yöneticilerin Alanlarına Bakılmadan Norm Kadro İle İlişkilendirilmesi Gerekmektedir

Bu dönüşümler sonucunda önceden okulların İlköğretim olarak ana sınıfından 8. sınıfa kadar olan öğrenci sayıları hesaplanıp yönetici norm kadroları belirlenmekte iken okulların İlkokul ve Ortaokul olarak dönüşümleri yapıldığından öğrenci sayılarında yarı yarıya azalmalar meydana gelmiş ve bu durumdan dolayı birçok okulumuzdaki yöneticiler norm kadro fazlası durumuna düşmüşlerdir. MEB bu konuda acil düzenleme yapmalıdır.

Ayrıntılar “4+4+4 ile dönüştürülen okul yöneticilerinin dikkatine” ve “İlköğretim yöneticilikleri düştü mü?” haberlerimizde yer almaktadır.

b) Kapatılan, Dönüştürülen ve Birleştirilen Okullardaki Öğretmenlerin Norm Kadro Sorunları Çözümlenmelidir

Eğitim Kurumunun kapatılması sonucunda bu eğitim kurumlarında görevli öğretmenler, açık norm kadro bulunması hâlinde öncelikle öğrencilerin taşındığı eğitim kurumlarına atandıklarından taşımalı gelen öğrenci sayısına göre belirlenecek ihtiyaç kadarı öğrencilerin taşındığı eğitim kurumuna atanmalıdır.

Ayrıntılar “Yargı; öğrencinin aktarıldıgı okula öğretmen de aktarılmalı","Okul dönüşümleri tamam, şimdi ne olacak?", "Okul dönüşümlerinde öğretmen yer değiştirmeleri","MEB'in yer değiştirmesi nasıl olmalıydı?" ve “4+4+4'de Okul Yöneticileri ve Öğretmenleri hakkında yapılacak işlemler” haberlerimizde yer almaktadır.

c) Okul Yöneticilerinin Norm Kadrolarını Belirleyen Öğrenci Sayıları Yeniden Düzenlenmelidir

Bu dönüşümler sonucunda önceden okulların İlköğretim olarak ana sınıfından 8. sınıfa kadar olan öğrenci sayıları hesaplanıp yönetici norm kadroları belirlenmekte iken okulların İlkokul ve Ortaokul olarak dönüşümleri yapıldığından öğrenci sayılarında yarı yarıya azalmalar meydana gelmiş ve bu durumdan dolayı birçok okulumuzdaki yöneticiler norm kadro fazlası durumuna düşmüşlerdir.

Bu sorunun çözümü için norm kadro yönetmeliğinde; Okul yöneticilerinin norm kadrolarını belirleyen öğrenci sayıları yeniden düzenlenmelidir.

Ayrıntılar “Anadolu liselerine, müdür başyardımcısı normu verilemiyor” haberimizde yer almaktadır.

d) Rehber Öğretmenlerin, Müdür Başyardımcıların ve Müdür Normları Yeniden Belirlenmelidir

MEB 4+4'ten sonra Norm Kadro düzenlemelerini yaparken ilköğretim okullarının İlkokul ve Ortaokul olarak ayrılmasını Sınıf öğretmenlerinin İlkokul normuna, branş öğretmenlerinin ise Ortaokul Normuna alınmasını emretmiştir.

Normlar düzenlendikten sonra Sınıf Öğretmenleri İlkokulla, branşlar da Ortaokula ilişkilendirilmişlerdir. Yanı Sınıf öğretmenleri A ilkokulu öğretmeni, branş öğretmenleri de A Ortaokulu öğretmeni olmuştur. Norm kadro çizelgelerinde hem ilkokulda hem de ortaokulda Rehberlik normu açıldığından Rehber Öğretmenlerin hangi okula verileceği sorusu cevapsız kalmıştır.

İlkokullarda öğrenci sayısı 150'den aşağıya düştüğünden müdür norm kadrosu da ortadan kalkmış İlkokulun müdür normu müdür yetkililiğe dönmüştür. Okulun mevcut müdürü ise norm kadro fazlası olmuştur.

Okulların İlkokul ve Ortaokula dönüşümü ile müdür yardımcıları için öğrenci sayıları, yönetmelikte belirtilen sınırlardan aşağıya düşmüş ve müdür yardımcısı norm kadrosu da ortadan kalkmıştır. Okulun mevcut müdür yardımcısı kadrosu üçten aşağıya düştüğünden müdür başyardımcısı norm kadrosu da ortadan kalkmıştır. Okulun mevcut müdür başyardımcısı ise norm kadro fazlası olmuştur.

Ayrıntılar “4+4'te ortaya çıkan Rehber Öğretmenlik ve Yönetici sorunu” ve “Anadolu liselerine, müdür başyardımcısı normu verilemiyor” haberlerimizde yer almaktadır.

e) Okullardaki Rehber Öğretmen Dağılımı Dengeli Yapılmalıdır

Rehber öğretmen atamaları yapılırken Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin “Rehber öğretmen norm kadrosu” başlıklı 13. maddesindeki; “Bir yerleşim merkezindeki her okulda en az 1 rehber öğretmen norm kadrosu doldurulmadan ikinci ve müteakip norm kadrolar atamalarda kullanılmaz.” hükümleri, doğrultusunda yapılması gerekmektedir. Fakat ülkemizde bazı okullarda rehber öğretmen fazlalığı, bazı okullarda ise hiç rehber öğretmen bulunmamaktadır.

Ayrıntılar “Okullardaki rehber öğretmen dağılımı neden dengesiz?” , “Rehber öğretmenlerin yer değiştirmeleri hakkında MEB'in yapması gerekenler” ve “Rehber öğretmenlerin normu yanlış hesaplanıyor” haberlerimizde yer almaktadır.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber