Teknik öğretmenler için mühendislik sınavı başvuru kılavuzu

Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı (2013-Mühendislik Tamamlama): Başvuru İşlemleri

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Haziran 2013 10:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Teknik öğretmenler için mühendislik sınavı başvuru kılavuzu

Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı

(2013-Mühendislik Tamamlama): Başvuru İşlemleri ve kılavuzu.

Başvuru Kılavuzu

Aday Başvuru Formu

Başvuru İşleminde Adayların İzleyeceği Yol

Başvuru Merkezleri

3795 sayılı Kanun'un 4. maddesi gereğince hazırlanan ve 07.08.1992 tarihli ve 21308 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Teknik Öğretmenler İçin Düzenlenecek Mühendislik Programlarının Uygulama Esas ve Usulleri Yönetmeliği” ve bu doğrultuda alınan Yükseköğretim Genel Kurulu kararı uyarınca, ÖSYM tarafından Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı (2013-Mühendislik Tamamlama) yapılacaktır.

Sınav, 21 Temmuz 2013 tarihinde Ankara'da yapılacaktır. Sınava başvurma işlemleri 10 Haziran 2013 tarihinde başlayacak, 17 Haziran 2013 tarihinde sona erecektir.

Sınava, aşağıda belirtilen programlardan mezun olarak “teknik öğretmen” unvanını kazanmış olanlar başvurabileceklerdir. Sınava başvurmak isteyen adaylar, Kılavuz ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Kılavuzda başvurma, sınav, değerlendirme ile ilgili ayrıntılı bilgi yer almaktadır. Sınava başvuracak adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

*Teknik öğretmenlerin mühendislik sınavı için örnek sorular

*Teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programı

1. GENEL BİLGİLER, TEMEL İLKE VE KURALLAR

1.1. 3795 sayılı Kanun'un 4. maddesi gereğince hazırlanan ve 7.8.1992 tarih ve 21308 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Teknik Öğretmenler İçin Düzenlenecek Mühendislik Programlarının Uygulama Esas ve Usulleri Yönetmeliği”nin 6. maddesi ile Yükseköğretim Genel Kurulunun 06.06.2013 tarihli kararı uyarınca, ÖSYM tarafından her yıl bir defa merkezi olarak Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı (2013-Mühendislik Tamamlama) yapılacaktır. Bu kılavuz, sınav ile ilgili olarak başvuru, sınavın uygulanması, sınav sonuçlarının değerlendirilmesi işlemlerini kapsamaktadır.

1.2. Sınav, 21 Temmuz 2013 tarihinde Ankara'da uygulanacaktır.

1.3. Sınav, saat 9.30'da başlayacak ve cevaplama süresi 120 dakika olacaktır.

1.4. Sınavda uygulanacak test, çoktan seçmeli sorulardan oluşacak, cevaplar adaylara ayrıca verilecek cevap kâğıtlarına işaretlenecek, cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucularla okunacak, bilgisayarla değerlendirilecektir.

1.5. Sınav sonuçları sadece 2013-2014 öğretim yılı için yapılacak yerleştirmelerde geçerli olacaktır.

1.6. Sınavın uygulanmasında, sonuçların değerlendirilmesinde ve yerleştirme işlemlerinde aday tarafından beyan edilen bilgiler esas alınacaktır. Bu bilgilerdeki eksik ve yanlışlar yüzünden doğacak sonuçlardan aday sorumlu olacaktır.

1.7. Adaylar beyan ettikleri bütün bilgilerden sorumludurlar. Bir adayın beyanının gerçeğe uymadığı tespit edildiği takdirde bu aday, aradan geçen süreye bakılmaksızın bu sınavdan elde ettiği tüm haklarını kaybedecektir.

1.8. Sınavın ve sınav sonuçlarının geçerli sayılabilmesi için adayların bu kılavuzdaki tüm kurallara uyması zorunludur. Kurallara uymayan adayların sınavı geçersiz sayılır. Sınavdan sonra bile olsa bu kurallara uymadığı saptanan adayların sınav sonuçlarından doğan hakları geçersiz sayılacaktır.

1.9. Başvurusunu veya tercihini yapmayan, başvurusu veya tercihi geçersiz sayılan; sınava girmeyen veya giremeyen, sınava alınmayan veya sınavdan çıkartılan; sınavda başarı sağlayamayan veya sınavı geçersiz sayılan; ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran, aynı işlem için birden fazla ödeme yapmış olan adayların ödedikleri ücretler geri verilmez. Adaylardan alınan sınav ücretleri gelecek dönemlere devredilmez.

1.10. Sınav sonrasında, Merkezimizde her salonun sınav evrakı paketi, görevliler tarafından tek tek açılır, içinden çıkan bütün belgeler tek tek sayılır ve varsa eksikler bir tutanakla tespit edilir. Cevap kâğıdı veya soru kitapçığı eksik çıkan adayın sınavı geçersiz sayılır. Bir adayın sınavının geçerli sayılarak cevap kâğıdının değerlendirilmesi için,

sınava, atandığı salonda girmesi,

kopya çekme veya çekilmesine yardım etme girişiminde bulunmaması,

cevap kâğıdına T.C. Kimlik Numarasını ve soru kitapçığı numarasını doğru olarak yazıp

kodlaması,

cevaplarını cevap kâğıdına işaretlemiş olması,

soru kitapçığı ile cevap kâğıdına yazması ve işaretlemesi gereken bilgilerinin doğru ve eksiksiz

olması,

sınav sonunda soru kitapçığını (sayfaları eksiksiz olarak) ve cevap kâğıdını sınav görevlilerine

teslim etmesi,

salonda sınav kurallarına ve sınav görevlilerinin uyarılarına uyması zorunludur. Bu kurallara uymayan adayların sınavları iptal edilir.

1.11. Sınav ve yerleştirme sonucunun incelenmesini isteyen adaylar, sonuçların ÖSYM tarafından elektronik ortamda açıklandıktan sonra 10 gün içinde (sonuçların açıklandığı tarihten bir gün sonra başlamak üzere) Genel Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak Merkezimize başvurmalıdırlar. Sınav sorularına ilişkin itirazlar ise, sınav tarihinden tarihten itibaren 3 gün içerisinde aynı şekilde yapılmalıdır. Bu adayların inceleme masrafları karşılığı, ÖSYM'nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Güvenevler Şubesi 6028011- 5013 numaralı hesabına (IBAN NO: TR 070001000830060280115013)

5,0 TL yatırdıklarını gösteren dekontunu dilekçelerine eklemeleri gerekir. Dilekçe ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06538 Bilkent/Ankara adresine ulaştırılmalıdır. Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak kaydına giriş tarihi esas alınacaktır. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile üzerinde adayın T.C. Kimlik Numarası, adresi, evrak referans numarası vb. bilgiler yazılı olmayan, imzalanmamış ve ekinde banka dekontu bulunmayan dilekçeler kesinlikle işleme alınmayacaktır.

1.12. Adayların Merkezimizle yapacakları bütün yazışmalarda bu kılavuzdaki Genel Amaçlı Dilekçe örneği kullanılmalıdır. Dilekçenin işleme alınabilmesi için dilekçelerde mutlaka adayın T.C. Kimlik/Y.U. Numarası, adı, soyadı, adresi, imzası ve ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden alınacak evrak referans numarası bulunmalıdır. Dilekçe üzerindeki bilgileri eksik olan adayların dilekçeleri kesinlikle işleme konulmayacaktır. Adayların dilekçelerinin aslını Merkezimize ulaştırmaları gerekmektedir. Merkezimize faksla ulaştırılan dilekçeler kesinlikle işleme konulmayacaktır. Adaylar, sınava başvuru işlemi tamamlandıktan sonra, kimlik bilgilerinde, sınava ilişkin bilgilerinde ya da iletişim bilgilerinde değişiklik isteklerini Merkezimize dilekçe ile bildirmeyeceklerdir.

Sınava başvurduktan sonra kimlik bilgilerinde değişiklik olan adaylar, bu değişikliği önce Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Merkezî Nüfus İdaresi Sisteminde (MERNİS) yaptırmalıdırlar. Bu değişiklikler, ancak MERNİS'te yapıldıktan sonra aday tarafından ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden yapılabilecektir. Uyruğunda değişiklik yapmak isteyen adaylar, Genel Amaçlı Dilekçe örneği ekine ilgili resmî belgeyi ekleyerek Merkezimize başvuracaklardır. Kimlik bilgileri, iletişim bilgileri vb. bilgilerinde değişiklik olan adaylar bu değişiklikleri https://ais.osym.gov.tr adresinden başvuru süresince ve başvuruların bitimini izleyen 5 gün içinde kendileri yapabileceklerdir.

1.13. Sınavlarda kullanılan soru kitapçıkları sınav sonuçlarının ilanından 6 ay sonra, cevap kâğıtları ise 1 yıl sonra imha edilir. Merkezimizde bulunan her türlü sınav evrakının aslı veya sureti, yargı organlarının aksi kararları olmadıkça, adaylar dâhil hiçbir kişi ya da kuruma gösterilmez ve verilmez.

1.14. Engelli adaylar, engel durumlarını gösteren bir üniversite veya devlet hastanesinden aldıkları

sağlık kurulu raporunun onaylı örneğini, kimlik bilgilerinin yer aldığı ve engellerine ilişkin öz geçmişlerini ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçe ile birlikte Aday Başvuru Formuna ekleyerek başvuru yaptıkları Başvuru Merkezine teslim edeceklerdir. İnternet aracılığıyla bireysel başvuru yapan adaylar ise bu belgeleri başvuru süresi içinde ÖSYM'ye ulaştıracaklardır. Daha önceki yıllarda engelli olarak sınava başvuran ve raporları kabul edilen adaylar, engel durumlarında bir değişiklik olmasa da bu durumlarını belirten bir dilekçeyi ve eski raporlarının onaylı bir örneğini Aday Başvuru Formuna ekleyerek ÖSYM'ye ulaştırmalıdır. Başvuru aşamasında engelli olduğunu belirten ve başvuru sistemine engelli olarak kaydedilen adayların sağlık raporlarının bir örneğini ÖSYM'ye ulaştırmaları zorunludur. Bu adayların başvuru süresi içinde raporları ÖSYM'ye ulaşmadığı takdirde engelli olarak bina/salon atamaları yapılmayacaktır.

Sınavda soru kitapçığını hiç okuyamayacak derecede görme engelli adaylara okuyucu ve/veya işaretleyici yardımı, ellerini kullanamayan adaylara işaretleyici yardımı verilecektir. Soru kitapçığını hiç okuyamayacak derecede görme engelli olan adaylara sorular okuyucu tarafından okunacak ve karmaşık şekillere dayalı sorular sorulmayacaktır. Sınavda okuyucu yardımı alan görme engelli adayların, sınavda soruları kendisinin okumasına izin verilmeyecektir. Sınavda okuyucu yardımı aldığı hâlde soruları kendisinin de okuduğu tespit edilen görme engelli adayların sınavı geçersiz sayılacaktır. Sınavda sadece işaretleyici yardımı alan adaylara, işaretleyici görevli tarafından soruların okunmasına izin verilmeyecektir. Sadece işaretleyici yardımı aldığı hâlde işaretleyici görevliden okuma yardımı aldığı tespit edilen engelli adayların sınavı geçersiz sayılacaktır.

Engelli olarak sınava girecek adayların Sınava Giriş Belgesinde "Engelli Salonu" yazacaktır. Bu adaylara engelleri nedeniyle farklı bir test verilmeyecek, sınav sonuçlarının değerlendirilmesi diğer adaylarınki gibi yapılacaktır. Sağlık kurulu raporunun bir örneğini ÖSYM'ye ulaştırmayan veya raporları ÖSYM'nin yetkili kurullarınca kabul edilmeyen adaylar sınava başvuran diğer adaylar gibi işlem göreceklerdir.

Engelli adaylar sınavda, kendilerinin kullanacağı özel bir gerece zorunlu olarak ihtiyaç duyuyorlarsa, bu ihtiyaçları ve kullanacakları gerecin ne olduğu sağlık kurulu raporlarında ayrıntılı olarak belirtilmiş olmalıdır. Rapor ÖSYM'nin yetkili kurullarınca kabul edildiği takdirde, adaylar bu gereçlerini sınavda kullanabileceklerdir.

Başvuru süresi tamamlandıktan sonra engelli duruma gelen adayların, sağlık kurulu raporlarını bir dilekçe ekinde hemen ÖSYM'ye ulaştırmaları gerekmektedir. Sınavın yapılacağı hafta içerisindeki Çarşamba günü saat 17.00'ye kadar ÖSYM'ye ulaşan raporlar işleme konulacak, bu tarihten sonra ÖSYM'ye ulaşan sağlık kurulu raporları dikkate alınmayacaktır.

Tekerlekli sandalye ile sınava girecek adaylar, Aday Başvuru Formunun ilgili alanındaki kutucuğu işaretleyeceklerdir.

Aday Başvuru Formunda görme engelli olduğu belirtilen adaylardan soru kitapçığında yer alan soruları kendisi okuyabilenlere, talep etmeleri hâlinde 14 punto (Aşağıda örneği verilmiştir.) yazılmış soru kitapçığı verilecektir. Sınava giren diğer tüm adaylara 9 punto (Aşağıda örneği verilmiştir.) yazılmış soru kitapçığı verilecektir.

Engelli adaylarla ilgili tüm kurallar, İnternet ile bireysel başvuru yapacak engelli adaylar için de aynen geçerlidir.

Arial, 14 punto örnek:

Engelli olarak sınava başvuran adayların, başvuru süresi içinde ilgili sağlık kurulu raporlarının onaylı bir örneğini ÖSYM'ye ulaştırmaları zorunludur.

Arial, 9 punto örnek:

Engelli olarak sınava başvuran adayların, başvuru süresi içinde ilgili sağlık kurulu raporlarının onaylı bir örneğini ÖSYM'ye ulaştırmaları zorunludur.

2. B A Ş V U R U

2.1. BAŞVURU KOŞULLARI

Sınava, aşağıda belirtilen programlardan mezun olarak “teknik öğretmen” unvanını kazanmış olanlar başvurabileceklerdir.

Teknik Öğretmenler için Düzenlenecek Mühendislik Tamamlama Programlarına Başvurabilecek Mezuniyet Alanları:

BİLGİSAYAR ÖĞRETMENLİĞİ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ ÖĞRETMENLİĞİ BİLGİSAYAR VE KONTROL ÖĞRETMENLİĞİ DÖKÜM ÖĞRETMENLİĞİ ELEKTRİK ÖĞRETMENLİĞİ

ELEKTRONİK ÖĞRETMENLİĞİ

ELEKTRONİK VE BİLGİSAYAR ÖĞRETMENLİĞİ

ELEKTRONİK VE HABERLEŞME ÖĞRETMENLİĞİ

ENERJİ ÖĞRETMENLİĞİ

KALIPÇILIK ÖĞRETMENLİĞİ

KONTROL ÖĞRETMENLİĞİ

MAKİNE ÖĞRETMENLİĞİ

MAKİNE RESMİ VE KONSTRÜKSİYONU ÖĞRETMENLİĞİ

MEKATRONİK ÖĞRETMENLİĞİ

METAL ÖĞRETMENLİĞİ

MOBİLYA VE DEKORASYON ÖĞRETMENLİĞİ

OTOMOTİV ÖĞRETMENLİĞİ

TALAŞLI ÜRETİM ÖĞRETMENLİĞİ

TASARIM VE KONSTRÜKSİYON ÖĞRETMENLİĞİ

TEKSTİL ÖĞRETMENLİĞİ

TEKSTİL TERBİYE ÖĞRETMENLİĞİ

TELEKOMÜNİKASYON ÖĞRETMENLİĞİ

TESİSAT ÖĞRETMENLİĞİ

YAPI ÖĞRETMENLİĞİ

2.2. BAŞVURU İŞLEMİ

Sınava katılmak isteyen adaylar, Kılavuz ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden ulaşabilirler.

Başvurular elektronik ortamda alınacaktır. Adaylar başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri aracılığıyla yapacaklardır. ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinin adresi ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinde bulunmaktadır.

Bütün adaylar sınav ücretini başvurudan önce ilgili banka şubelerine yatıracaklardır. Adayların, sınav ücretini yatırmaları için kılavuzun arka sayfasında belirtilen banka şubelerinden birine gidip; sınavın adı, T.C. Kimlik Numarası ile ad ve soyadı bilgilerini vermeleri yeterli olacaktır.

DİKKAT: Sınav ücretini yatırmak, Başvuru Merkezinden yeniden şifre edinmek vb. işlemleri yapmak başvuru için yeterli değildir. Bu kılavuzda belirtildiği şekilde başvuru, yapılmış olmalı ve Başvuru Kayıt Bilgilerinin dökümü mutlaka edinilmelidir.

2.3. ADAY BAŞVURU FORMUNUN DOLDURULMASI

Aday Başvuru Formundaki bilgi alanlarının doldurulmasına ilişkin açıklamalar sırasıyla verilmiştir. Bu açıklamalar dikkatle okunduktan sonra formu doldurma işlemine geçilmelidir. Yapılacak yanlışlıklardan doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaylara aittir. Formun doldurulması, başvuru işleminin kolay ve yanlışsız yapılmasına yardımcı olacağı için bu forma yazılan yazının okunaklı olması gereklidir. Form dolma kalem veya tükenmez kalemle doldurulacaktır. Formun kimlik ile ilgili bilgi alanlarına, adayın nüfus cüzdanında yer alan bilgiler değiştirilmeden, kısaltma yapılmadan büyük harflerle yazılacaktır. ÖSYM tarafından gerektiğinde adaylara; sms, e-posta vb. yollarla bilgilendirme yapılabildiğinden adaylar tarafından iletişim bilgilerinin güncel tutulması zorunludur.

1. T.C. KİMLİK NUMARASI

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu alana T.C. Kimlik Numaralarını yazacaklardır.

T.C. Kimlik Numarası edinmiş olup, uyruğundan biri Türkiye Cumhuriyeti olan çift uyruklu adaylar ile doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerden 5203 sayılı Kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar (Pembe/Mavi Kart sahipleri) bu alana T.C. Kimlik Numaralarını yazacaklardır.

T.C. Kimlik Numarası bulunmayan KKTC uyruklu, yabancı uyruklu ve uyruğu olmayan adaylar T.C. Kimlik Numarası yerine kullanacakları 11 rakamdan oluşan Yabancı Uyruklu (Y.U.) Numarasını yazacaklardır.

Y.U. Numarası edinmek için ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet sayfasındaki "Y.U. Numarası Edin" başlıklı alana kendilerinden istenen bilgileri girecekler ve böylece oluşan numarayı Aday Başvuru Formuna yazacaklardır. Y.U. Numarası sınavın bütün aşamalarında, ayrıca adayın sonraki yıllarda ÖSYM ile ilgili elektronik ortamda yapacağı bütün işlemlerde gerekli olacağından aday tarafından özenle saklanmalıdır.

2. ADI

3. SOYADI

4. BABA ADI

5. ANNE ADI

6. DOĞUM TARİHİ

7. CİNSİYETİ

8. DOĞUM YERİ

9. NÜFUSA KAYITLI OLDUĞU İL/İLÇE

10. UYRUĞU

a) T.C. uyruklular T.C. seçeneğini işaretleyeceklerdir.

b) Uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklular, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçıları (Pembe/Mavi Kart sahipleri/Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar) “TC” seçeneğini işaretleyeceklerdir.

c) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklular ile uyruğundan biri KKTC olan çift uyruklular “KKTC” seçeneğini işaretleyeceklerdir.

d) Yabancı uyruklular, hiçbir devletin uyruğunda olmayanlar ve mülteciler “Yabancı Uyruklular” seçeneğini işaretleyeceklerdir.

Bu alanda birden fazla seçenek işaretlenebilir.

11. MEZUN OLDUĞU PROGRAMIN ADI VE KODU

Adaylar, mezun olduğu programının adını ve kodunu aşağıda yer alan tablodan bularak bu alana yazacaklardır.

Teknik Öğretmenler için Düzenlenecek Mühendislik Tamamlama Programlarına Başvurabilecek Mezuniyet Alanları:

KoduProgramın Adı

3125BİLGİSAYAR ÖĞRETMENLİĞİ

3126BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ ÖĞRETMENLİĞİ

3128BİLGİSAYAR VE KONTROL ÖĞRETMENLİĞİ

3154DÖKÜM ÖĞRETMENLİĞİ

3161ELEKTRİK ÖĞRETMENLİĞİ

3164ELEKTRONİK ÖĞRETMENLİĞİ

6165ELEKTRONİK VE BİLGİSAYAR ÖĞRETMENLİĞİ

3167ELEKTRONİK VE HABERLEŞME ÖĞRETMENLİĞİ

3172ENERJİ ÖĞRETMENLİĞİ

3236KALIPÇILIK ÖĞRETMENLİĞİ

8347KONTROL ÖĞRETMENLİĞİ

5117MAKİNE ÖĞRETMENLİĞİ

3253MAKİNE RESMİ VE KONSTRÜKSİYONU ÖĞRETMENLİĞİ

5120MEKATRONİK ÖĞRETMENLİĞİ

3260METAL ÖĞRETMENLİĞİ

3264MOBİLYA VE DEKORASYON ÖĞRETMENLİĞİ

3278OTOMOTİV ÖĞRETMENLİĞİ

3323TALAŞLI ÜRETİM ÖĞRETMENLİĞİ

3326TASARIM VE KONSTRÜKSİYON ÖĞRETMENLİĞİ

3329 TEKSTİL ÖĞRETMENLİĞİ

3330 TEKSTİL TERBİYE ÖĞRETMENLİĞİ 8350 TELEKOMÜNİKASYON ÖĞRETMENLİĞİ 3333 TESİSAT ÖĞRETMENLİĞİ

3359 YAPI ÖĞRETMENLİĞİ

12. MEZUN OLDUĞU ÜNİVERSİTENİN ADI VE KODU

Adaylar, mezun olduğu Üniversitenin adını ve kodunu Tablo-1 'den bularak bu alana yazacaklardır.

13. MEZUNİYET tarİhİ

İlgili programdan mezun olunan tarih (gün/ay/yıl) bu alana yazılacaktır.

14. YAZIŞMA ADRESİ

İL KODU alanına, adresi yurt içi olan adaylar il trafik kodunu, adresi KKTC olanlar 90, adresi yurt dışı olanlar 91 yazacaklardır.

15. TELEFON NO

16. E-POSTA ADRESİ

17. ENGEL DURUMU BİLGİLERİ

Bu alan, sınava engelli olarak başvuran adaylar tarafından doldurulacaktır. Diğer adaylar bu alanı boş bırakacaklardır. Bu alanda işaretleme yapan tüm adayların başvuru süresi içinde ilgili sağlık kurulu raporlarının onaylı bir örneğini ÖSYM'ye ulaştırmaları zorunludur. Sağlık kurulu raporu ÖSYM'ye ulaşmayan adayların bu alanı boş bıraktıkları kabul edilecek ve işlemler bu doğrultuda devam edecektir. Engelli adaylar aşağıdaki seçeneklerden kendilerine uygun olan seçeneği, ENGEL DURUMU alanına yazacaklardır.

1- Görme Engelli

a) Görme engelim nedeniyle sınavda “Okuyucu” ve “İşaretleyici”yardımına ihtiyacım var (Bu seçeneği işaretleyen adaylara, soru kitapçığında yer alan sorular sınav salonunda görevli “Okuyucu” tarafından okunur ve karmaşık şekillere dayalı sorular sorulmaz. Bu adaylar karmaşık şekillere dayalı sorulardan muaf tutulur. Bu adayların sınavda soruları kendisinin de okumasına kesinlikle izin verilmez. Sınavda okuyucu yardımı aldığı hâlde soruları kendisinin de okuduğu tespit edilen adayların sınavı geçersiz sayılır.)

b) Sınavda sadece “İşaretleyici”yardımına ihtiyacım var

(Görme engeli nedeniyle cevap kâğıdında işaretleme (kodlama) yapamayan adaylara sadece işaretleyici yardımı verilir. Sınavda sadece işaretleyici yardımı alan adaylara, işaretleyici görevli tarafından soruların okunmasına izin verilmez. Sadece işaretleyici yardımı aldığı halde işaretleyici görevliden okuma yardımı aldığı tespit edilenlerin sınavı geçersiz sayılır.)

I) 14 puntoda yazılmış soru kitapçığı istiyorum

II) 9 puntoda yazılmış soru kitapçığı istiyorum

c) Sınavda “Okuyucu” ve “İşaretleyici”yardımı istemiyorum.

I) 14 puntoda yazılmış soru kitapçığı istiyorum

II) 9 puntoda yazılmış soru kitapçığı istiyorum

2- İşitme Engelli

a) Engelim nedeniyle sınavda işaretleyici yardımına ihtiyacım var

b) Sınavda işaretleyici yardımı istemiyorum.

3- Bedensel Engelli

a) Engelim nedeniyle sınavda işaretleyici yardımına ihtiyacım var

b) Sınavda işaretleyici yardımı istemiyorum

CP hastasıyım, sınavda okuyucu ve işaretleyici yardımına ihtiyacım var (Sağlık kurulu raporlarında, vücutlarında motor sistem mekanizması yeterli düzeyde gelişmediği için vücut hareketlerine hakim olamadığı belirtilen CP hastalarından sınavda okuyucu ve işaretleyici yardımına ihtiyacı olanlar bu alanı işaretleyeceklerdir. Bu durumdaki adaylardan sınavda okuyucu ve işaretleyici yardımı istemeyenler ile yukarıdaki tanıma uygun raporları bulunmayan CP hastası adaylar, a ve b seçeneklerinden kendilerine uygun seçeneği işaretleyeceklerdir.)

c)

Diğer Engelli

a)

b)

Geçici Engelli

a)

b)

5-

Engelim nedeniyle sınavda işaretleyici yardımına ihtiyacım var Sınavda işaretleyici yardımı istemiyorum

Engelim nedeniyle sınavda işaretleyici yardımına ihtiyacım var Sınavda işaretleyici yardımı istemiyorum

DİKKAT: Ellerini kullanamadığı için cevap kâğıdında işaretleme (kodlama) yapamayan adaylara sadece işaretleyici yardımı verilir. Sınavda işaretleyici yardımı alan adaylara, işaretleyici görevli tarafından soruların okunmasına izin verilmez. Sadece işaretleyici yardımı aldığı halde işaretleyici görevliden okuma yardımı da aldığı tespit edilen engelli adayların sınavı geçersiz sayılacaktır.

Tekerlekli sandalye ile sınava girecek adaylar ilgili kutucuğu işaretleyecektir.

Başvuru aşamasında engelli olduğunu belirten ve başvuru sistemine engelli olarak kaydedilen adayların başvuru süresi içinde, bir üniversite veya devlet hastanesinden aldıkları sağlık kurulu raporlarının onaylı bir örneğini ÖSYM'ye ulaştırmaları zorunludur. Bu alanda işaretleme yapan ve başvuru sistemine engelli olarak kaydedilen adayların, başvuru süresi içinde sağlık raporlarının onaylı bir örneği ÖSYM'ye ulaşmadığı takdirde engelli olarak bina/salon atamaları yapılmayacak, bu adaylar sınava engelli aday olarak katılamayacaklardır. Sınava engelli aday olarak girdiği hâlde sağlık raporunun ÖSYM'ye ulaşmadığı tespit edilen adayların sınavı geçersiz sayılır.

18. İNTERNET ERİŞİM ŞİFRESİ İSTEĞİ

Bu alanı işaretleyen adaylara Aday İşlemleri Sistemi'ne giriş için geçici şifre üretilecektir. Bu işlem için adaydan herhangi bir ücret alınmayacaktır ve en kısa sürede ÖSYM'nin İnternet adresinden değiştirilmesi gerekmektedir.

19. ADAYIN İMZASI

2.4. BAŞVURU İŞLEMİNİN TAMAMLANMASI

a) Başvuru merkezinde yapılacak başvurular

Başvuru merkezine gidildiğinde;

Aday Başvuru Formunun aday tarafından imzalanmış ve eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş olması ve sınav ücretinin bankaya yatırılmış olması

gerekmektedir. Ayrıca adayların;

Nüfus cüzdanı veya pasaport (Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın güncel bir fotoğrafı ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.) ile

sınava engelli olarak girecek engelli adayların, bir üniversite veya devlet hastanesinden alınmış sağlık kurulu raporlarının onaylı bir örneği ile engellerine ilişkin öz geçmişlerini ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçeyi de

yanlarında bulundurmaları gerekir.

Başvuru merkezi görevlisi tarafından Aday Başvuru Formundaki bilgilerle birlikte adayın web kamerayla çekilecek fotoğrafı da elektronik ortama aktarılacaktır. Fotoğraf, adayın fiziksel olarak kolaylıkla tanınmasını sağlayacak nitelikte olmalıdır.

Başvuru merkezi görevlisi, bilgilerinizi ve fotoğrafınızı elektronik ortama aktardıktan sonra yazıcıdan alacağı "2013-Mühendislik Tamamlama Başvuru Kayıt Bilgileri" adlı belgeyi kontrol etmeniz için size verecektir. Bu belgeyi özenle kontrol ediniz ve bilgiler doğru ise imzaladıktan sonra onaylaması için görevliye geri veriniz. Başvuru bilgilerinizin doğruluğundan sorumlu olduğunuzu, başvurunuz onaylandıktan sonra ortaya çıkabilecek yanlışlıktan veya eksiklikten sorumlu olduğunuzu unutmayınız. Onaylanmış, fotoğraflı belgeyi alınız ve sınavın bütün aşamalarında size gerekli olabileceğinden saklayınız. Başvuru da verilen şifre geçici şifrenizdir. Bu şifreyi en kısa sürede ÖSYM'nin İnternet adresinden değiştiriniz. Şifreniz daha sonraki işlemlerinizde de gerekeceğinden şifrenizi unutmayınız, kimseye vermeyiniz, hiç kimse ile paylaşmadan özenle saklayınız. Başvuruda 3,00 TL olan Başvuru Hizmeti Ücreti de adaylar tarafından başvuru merkezi görevlisine ödenecektir.

3. S I N A V

Sınavda adaylara, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlayan bir test uygulanacaktır. Test, bir kitapçık hâlinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını cevap kâğıdına işaretleyeceklerdir. Soru kitapçıkları matbaada tek tek özel olarak poşetlenecek ve sınavda her adaya kapalı bir poşet içerisinde, açılmadan verilecektir. Poşet adayın kendisi tarafından açılmalı, adaylar kendilerine verilen açılmış poşeti kabul etmemelidir. Kendisine daha önceden açılmış poşet verilen aday, bunun açılmamış bir poşetle değiştirilmesini Salon Başkanından istemelidir.

Soru kitapçığı üzerinde soru kitapçığı numarası basılı bulunacaktır. Farklı numaralarda basılan soru kitapçıklarındaki sorular birbirinin tamamen aynı olacak ancak soruların veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışı ile doğru cevap seçeneğinin yeri değişebilecektir. Bu nedenle her adayın cevap anahtarı da farklı olacaktır.

3.1. SINAVA GİRERKEN ADAYIN YANINDA BULUNDURMASI GEREKEN BELGELER

a) 2013-MÜHENDİSLİK TAMAMLAMA SINAVA GİRİŞ BELGESİ:

Bu belgeyi adaylar, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile sınav tarihinin on gün öncesinden başlamak üzere ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden edineceklerdir. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı bulunmaktadır. Hiçbir aday Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giremez. Adayın sınava gireceği binayı, adres bilgisini teyit etmek amacı ile sınav gününden önce gidip görmesi sınav günü adaya kolaylık sağlayacaktır.

Sınava Giriş Belgesi adayların adreslerine ayrıca gönderilmeyecektir. Bu belgelerini kaybeden adaylar tekrar İnternef ten edinebileceklerdir. Adaylar İnternet 'ten edinecekleri bu belgelerin renkli veya siyah beyaz çıktılarını sınavda yanlarında bulundurmak zorundadır. Belge üzerinde adayın fotoğrafı bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraf olmasına özen göstermelidirler. Belgenin ön yüzündeki ÖSYM tarafından belirlenmiş bilgiler hariç ön ve arka yüzünde herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunmamalıdır. Sınava Giriş Belgesinin ön yüzündeki ÖSYM tarafından belirlenmiş bilgiler hariç ön ve arka yüzünde herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunan adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.

b) NÜFUS CÜZDANI VEYA SÜRESİ GEÇERLİ PASAPORT:

Adayın sınava girebilmesi için Sınava Giriş Belgesinden başka, nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaportunuzun da yanınızda bulunması zorunludur. Nüfus cüzdanı veya pasaport dışında, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askerî öğrenciler için askerî kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değildir.), Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar kabul edilecektir. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler olarak kabul edilmeyecektir. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın güncel bir fotoğrafı ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaportlar kabul edilmeyecektir.

Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, yazılı sınava alınmayacaktır. Bir aday bu belgeleri yanında olmadığı halde Sınav Merkezi Koordinatörlerinin, bina ve salon sorumlularının veya ÖSYM Temsilcilerinin kararıyla herhangi bir salonda sınava alınmış olsa bile, bu adayın sınavı ÖSYM Yönetim Kurulunca geçersiz sayılacaktır.

3.2. SINAVA GİRERKEN ADAYIN YANINDA BULUNDURMASI YASAK OLAN ARAÇ GEREÇ VE EŞYALAR

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınav binalarına,

çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, anahtar, metal para gibi metal içerikli eşyalarla; her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla,

cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla,

silah ve benzeri teçhizatla,

kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kâğıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlarla

gelmeleri kesinlikle yasaktır.

Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve/veya dedektörle aranacak yukarıda belirtilen araç gereç vb. eşyalarla sınava gelen adaylar kesinlikle sınav binalarına alınmayacaklardır. Sınavın yapıldığı bina içerisinde sınav öncesinde, sınav sırasında ya da sınavdan sonra bu tür araç gereç ve eşyaları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.

Bina girişinde yığılmaya yol açılmaması için adayların çanta ve benzeri eşyalarını sınava girecekleri binalara getirmemeleri, sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri, sınavdan en az 1 saat önce sınavın yapılacağı bina önünde bulunmaları, sınav salonlarına zamanında alınabilmeleri açısından son derece önemlidir.

Tüm adaylar 26 Eylül 2012 tarihli ve 28423 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Adayların ve Sınav Görevlilerinin Sınav Binalarına Giriş Koşullarına İlişkin Yönetmelik hükümleri ile ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlanan “Sınav Uygulamalarına İlişkin Güvenlik Tedbirleri”ne uymak zorundadır.

3.3. SINAVIN UYGULANMASI

Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında sınavın başlama saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları zorunludur. Adaylar, sınav salonuna Sınava Giriş Belgeleri ve nüfus cüzdanı/pasaportları kontrol edilerek alınacaklar, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtulacaklardır. Salondaki görevliler ilk iş olarak adayların tek tek kimlik kontrollerini yapacaklardır.

Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara okuyacak, cevap kâğıtları ile içinde iki adet kalem, silgi, kalemtıraş, şeker ve peçete bulunan kutuların dağıtılmasını sağlayacaktır. Cevap kâğıdı üzerinde adayın fotoğrafı ile kimlik bilgileri basılı olacaktır. Verilen cevap kâğıdı kendilerine ait olmayan adaylar salon başkanına başvurarak kendilerine ait cevap kâğıdının kendilerine verilmesini sağlamalıdır.

Cevap kâğıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra soru kitapçıkları dağıtılacaktır. Adaylar, kendilerine verilen soru kitapçıklarında yer alan sayfaların baskısını hızlıca kontrol ettikten sonra, kitapçığın kapağı üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı, salon no. İle sıra no bilgilerini dolduracaklar ve soru kitapçık numarasını cevap kâğıdındaki “Soru Kitapçık Numarası'' alanına yazıp kodlayacaklardır. Bu işlemin doğru ve eksiksiz olarak yapıldığı, hem soru kitapçığında hem de cevap kâğıdının ilgili alanında yine aday tarafından onaylanacaktır. Cevap kâğıdı üzerine soru kitapçığı numarasının doğru ve eksiksiz kodlanmasından aday sorumludur.

Adaya verilen soru kitapçığının üzerinde basılı olan soru kitapçığı numarasının cevap kâğıdı üzerindeki alana doğru ve eksiksiz olarak yazılıp kodlanması, cevap kâğıdının doğru değerlendirilebilmesi için çok önemli bir bilgidir. Bir adayın kullandığı soru kitapçığının üzerinde basılı olan numara ile kullandığı cevap kâğıdının üzerine yazılıp kodlanan numaranın farklı olduğu durumlarda bu adayın cevap kâğıdı değerlendirme işlemine alınmayacaktır.

Sınav başladıktan sonra adayların ilk 90 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri yasaktır. Sınav sırasında adayların, kısa bir süre için bile olsa (tuvalete gitmek dâhil) sınav salonundan çıkmaları yasaktır. Bu durumdaki adaylara kesinlikle izin verilmeyecektir. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 90 dakikası dolana kadar sınav binasında bekletilecektir.

Cevap Kâğıdının Başlık Kısımlarının Doldurulması:

Cevap kâğıtlarına her adayın fotoğrafı, T.C. Kimlik Numarası, adı ve soyadı basılı olacaktır. Adaylar ilk olarak, verilen cevap kâğıdının kendilerine ait olup olmadığını kontrol edeceklerdir. Verilen cevap kâğıdı kendisine ait olmayan aday, salon başkanına başvurarak kendi adına düzenlenmiş cevap kâğıdını edinecektir. Daha sonra tüm adaylar kendilerine verilen soru kitapçığının üzerinde basılı soru kitapçık numarasını cevap kâğıdı üzerindeki ilgili alana yazıp kodlayacak, numarayı doğru yazıp kodladığını soru kitapçığı ve cevap kâğıdı üzerinde yer alan ilgili alanda da onaylayacaktır. Soru kitapçığı numarası yazılıp kodlanmayan veya yanlış yazılıp kodlanan cevap kâğıtlarının değerlendirilmesi mümkün değildir. Bu işlemlerin eksiksiz ve doğru olarak yapılmasının sorumluluğu adaya aittir. Her aday sınavda kendi fotoğrafının ve kendi kimlik bilgilerinin bulunduğu (kendisine ait) cevap kâğıdını kullanmak zorundadır. Kendisine ait cevap kâğıdını kullanmayan, başka bir adaya ait cevap kâğıdında işaretleme yapan adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.

Cevapların İşaretlenmesi:

Soru kitapçığındaki bütün sorular çoktan seçmeli sorulardır. Her soru için beş farklı seçenek verilmiştir. Bu seçeneklerden yalnız biri sorunun doğru cevabıdır. Cevaplar cevap kâğıdına işaretlenecektir. Soru kitapçığında işaretlenen cevaplara hiçbir işlem yapılmaz. Cevaplar işaretlenirken yuvarlak alan dışarıya taşırılmadan, tam olarak karalanıp doldurulması gerekmektedir. Bir soru için birden çok cevap işaretlenmiş ise o soruya verilen cevap yanlış sayılacaktır. Bir soruya verilen cevabın değiştirilebilmesi için, yanlış konulmuş işaretin temiz bir şekilde silinmesi gerekir. Cevap kâğıdını değerlendiren optik okuyucu, iyi silinmemiş işareti de okuyabilir. Özellikle, verilen bir cevap silinip yerine başka bir cevap işaretlenmediğinde bu işaret çok iyi silinmiş olmalıdır.

DİKKAT: İşaretlediğiniz bir cevabı değiştirmek istediğinizde, silme işlemini çok iyi yapmanız gerektiğini unutmayınız.

* Sınavda uygulanacak test sorularının telif hakları ÖSYM'ye aittir. Sorular, basılı ya da internet ortamında yayınlanamaz. ÖSYM'nin yazılı izni olmadan, hangi amaçla olursa olsun, tamamının veya bir kısmının kopya edilmesi, fotoğraflarının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, kullanılması ya da yayınlanması yasaktır. Aksi yönde fiillere karşı, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince kanuni yollara başvurulacaktır. Sınava giren adaylar, bu durumu kabul etmiş sayılırlar.

Sınavın bitiminde her adayın kullandığı soru kitapçığı ve cevap kâğıdı salondaki görevliler tarafından toplanacaktır. Özellikle büyük salonlarda görevliler yanlışlıkla bir adaya ait soru kitapçığı ve cevap kâğıdını almadığında ilgili aday, derhâl gerekli uyarıda bulunarak soru kitapçığı ve cevap kâğıdının teslim alınmasını sağlamalıdır. Soru kitapçığı ve cevap kâğıdının salon görevlilerine eksiksiz olarak teslim edilmesinin sorumluluğu adaya aittir. Adaylar isterlerse salon görevlilerinin soru kitapçığı ve cevap kâğıtlarını paketlemelerini izleyebilirler. ÖSYM'de her salona ait sınav evrakı paketi, görevliler tarafından tek tek açılır, paketin içinden çıkan bütün belgeler tek tek sayılır ve eksik varsa bir tutanakla tespit edilir. Bu inceleme sırasında belgesi eksik çıkan adayların sınavları geçersiz sayılır.

3.4. SINAVDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR

Sınav süresince adayların,

konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerine kalem, silgi vb. şeyler alıp vermeleri, sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları

yasaktır. Bu yasaklara uymadığı saptanan adayların sınavları geçersiz sayılacaktır.

Sınav kurallarına uymak adayın temel görevidir. Sınav kurallarına uymayan adayların sınav sonuçları, ÖSYM Yönetim Kurulunca geçersiz sayılacaktır. Kurallara aykırı davranışta bulunan adayların sınava devam etmelerine izin verilmeyecektir. Ancak sınav görevlileri diğer adayların dikkatlerini dağıtmamak, zaman kaybetmelerine yol açmamak açısından gerekli görürlerse kural dışı davranışlarda bulunanlara uyarıda bulunmayabilirler. Hangi yol seçilirse seçilsin, bu gibilerin kimlikleri ve kusurları sınav görevlilerince sınav tutanağına veya görevlilerin raporlarına açıkça yazılacak ve sınavları ÖSYM Yönetim Kurulunca iptal edilecektir.

Adaylar, sadece soru kitapçığının sayfalarındaki boş yerleri müsvedde için kullanabileceklerdir. Adayların soruları ve/veya bu sorulara verdikleri cevapları ayrı bir kâğıda yazıp bu kâğıdı dışarı çıkarmaları kesinlikle yasaktır. Sınav sonunda soru kitapçıkları toplanacak ve ÖSYM'de incelenecektir. Soru kitapçığının bir sayfası bile eksik çıkan adayın sınavı ÖSYM Yönetim Kurulunca iptal edilecektir. Sınav görevlilerince salon sınav tutanağı veya raporla ÖSYM'ye sınav kurallarına uymadığı bildirilen veya yapılan istatistiksel analizlerde ikili veya toplu olarak birbirlerinden yararlandıkları saptanan adayların sınav sonuçları, ÖSYM Yönetim Kurulunca iptal edilir. Sınav binaları/salonları ÖSYM tarafından kurulacak güvenlik kameraları ile izlenebilecektir. Kamera kayıtlarının gerektiğinde kanıt olarak kullanılacağı unutulmamalıdır.

Bir adayın sınavının geçerli sayılarak cevap kâğıdının değerlendirilmesi için sınav kurallarına uyması zorunludur. Belgeleri eksik veya geçersiz olduğu hâlde salon görevlileri tarafından yanlışlıkla sınava alınan veya sınav kurallarına uymadıkları hâlde sınav düzenini bozmamak için salondan çıkarılmayarak sınava devam ettirilen adayların sınavları, sınav tutanakları ve kamera kayıtları incelenerek ÖSYM Yönetim Kurulu kararıyla geçersiz sayılır. Sınav tutanaklarında herhangi bir kayıt veya tespit olmaması, kamera kayıtlarının incelenmesi neticesi tespit edilen olumsuzluklar sebebiyle adayın sınavının geçersiz kılınmasına engel teşkil etmez. Sınav kurallarına uymayan adaylar hakkında 6114 sayılı Kanun'a göre işlem yapılır. Konu ile ilgili olarak Kanun'un ilgili maddesinde yer alan düzenlemeler aşağıda belirtilmiştir:

“Ceza hükümleri MADDE 10 -

(3) Başkanlık tarafından yapılan sınavlarda;

a) Ses veya görüntü nakleden cihaz kullanmak suretiyle kopya çeken veya bu suretle kopya çekilmesine aracılık eden,

b) Başka bir adayın yerine sınava giren veya kendi yerine bir başkasının sınava girmesine katkı sağlayan,

kişi; fiilî daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(4) Sınav sonuçlarını adayın lehine veya aleyhine olacak şekilde değiştiren kişi, fiilî daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(5) Sınavda kopya çektiği tespit edilen adayın sınavı, Yönetim Kurulu kararı ile iptal edilir. Bu aday, sınavın yapıldığı tarihten itibaren iki yıl süreyle Başkanlık tarafından yapılan hiçbir sınava aday olarak başvuramaz ve giremez. Sınavı iptal edilenlerin, iptal kararı verilmeden önce, bu sınavdaki başarısına dayalı olarak bir kamu görevine atanmış veya sair bir hak iktisap etmiş olması hâlinde, ilgili kurum yetkilileri tarafından görevine derhal son verilir ve kendisine sağlanan hak geri alınır. Bu fıkrada yer alan hükümler ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarda yer alan fiilleri işleyen adaylar hakkında da uygulanır.

(6) Bu maddede tanımlanan suçların bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde, verilecek cezalar yarı oranında artırılır. Bu suçların bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde, tüzel kişi hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

(7) Gizlilik ihlali suretiyle soruların elde edilmiş olmasından yararlanarak kopya çektiği için kendisiyle ilgili sınavın iptaline karar verilen adayın, soruların kimler tarafından temin edildiği ve ne suretle eline geçtiği hususunda bilgi vermesi hâlinde, Yönetim

Kurulu kararıyla, sınava giriş yasağının süresi kısaltılabileceği gibi yasak tamamen de kaldırılabilir

Adayların, bilgisayar ortamında yapılacak istatistiksel analizler sonucunda sınavının geçersiz sayılmaması için, kendilerinden kopya çekilmesini engellemeleri, cevap kâğıtlarını başkalarının göremeyeceği şekilde kullanmaları gerekmektedir. Belgeleri eksik veya geçersiz olduğu hâlde salon görevlileri tarafından yanlışlıkla sınava alınan veya sınav kurallarına uymadıkları hâlde sınav düzenini bozmamak için salondan çıkarılmayarak sınava devam ettirilen adayların sınavları, sınav tutanakları incelenerek ÖSYM Yönetim Kurulu kararıyla geçersiz sayılacaktır.

4. D E Ğ E R L E N D İ R M E

Adaylar, testteki sorularla ilgili cevaplarını optik okumaya elverişli cevap kâğıtlarına işaretleyecekler, cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alınacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır. Testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, bu soru, ilgili testi işaretleyen tüm adaylar için doğru cevaplanmış kabul edilecektir.

Aşağıdaki formül kullanılarak adayların 100 üzerinden puanları hesaplanacaktır. Sınavda 100 tam puan üzerinden 50 veya daha fazla puan alanlar seçme ve yerleştirme işlemine alınacaktır.

5. SINAV SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ

Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir.

6. TERCİHLERİN ALINMASI VE Y E R L E Ş T İ R M E

Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden öğreneceklerdir. Tercihler bireysel olarak İnternet aracılığıyla aday tarafından elektronik ortamda yapılacaktır. Sınavda 100 tam puan üzerinden 50 veya daha fazla puan alanlar seçme ve yerleştirme işlemine alınacaktır.

Adaylar arasından, bir tamamlama programını tercih edenlerin puan sırasına koyularak ve en yüksek puan alandan başlanmak üzere kontenjan sayısı kadar aday programa yerleştirilecektir. Tercihlerinin hiçbirine yerleşemeyen adaylar puanları ne olursa olsun sınavda başarısız sayılacaktır. Aynı programı tercih etmiş olan adayların puanlarının eşit olması durumunda, söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine sürdüğü takdirde mezuniyet tarihi günümüze daha yakın (yeni mezun) olana, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecektir.

SINAV ÜCRETİNİN YATIRILACAĞI BANKALAR*

T.C. Ziraat Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı

VakıfBankın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

T. Halk Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı

Akbankın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

Kuveyt Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

Türk Ekonomi Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı

DenizBankın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

Tüm PTT İş Yerleri (KKTC'den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa)

*Sınav ücreti ÖSYM'nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.

Adayların, sınav ücretini yatırırken banka görevlisine; mühendislik tamamlama sınav ücretini yatıracağını, T.C. Kimlik Numarasını, ad ve soyadı bilgilerini söylemeleri yeterlidir. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden kredi kartı/banka kartı veya İnternet aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilirler.

Sınav ücretini yatıran adayların banka şubesinden ayrılmadan önce, kendilerine verilen banka dekontunu dikkatle incelemeleri, bilgilerinde yanlışlık yoksa bankadan ayrılmaları, yanlışlık varsa mutlaka bankadan ayrılmadan düzelttirmeleri gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber