Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Osmaniye'de olanların farkında mı?

Milli Eğitim Bakanlığı çeşitli il ve ilçelerimizde Anadolu İmam Hatip Liselerinden uygun olanlarını Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak dönüştürmüştür.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Temmuz 2013 04:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Osmaniye'de olanların farkında mı?

Osmaniye ilimizde ise Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün 06.05.2013 tarih ve 847859 sayılı bakanlık onayının 4. maddesindeki “Osmaniye İli Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesinin Yediocak Mahallesinde bulunan ek binasının merkez binaya uzak olması, yönetimde, öğrenci iş ve işlemlerinde zorlulukların yaşanması nedeniyle, öğrenimlerine devam eden mevcut öğrencileri ile birlikte yabancı dili İngilizce olan müstakil Kız Anadolu İmam Hatip Lisesine dönüştürülmesi, bünyesinde imam hatip lisesi programının uygulanmasına başlanılması okulun Osmaniye Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak adlandırılması,” kararlaştırılmıştır.

Görüleceği üzere okulun öğrencileri, öğretmenleri ve yönetim kademesi de aynıdır. Okul fiziki olarak iki ayrı binada eğitim öğretimine devam ediyor iken ikiye ayrılmıştır. Burada okulun tüm ders yüküne yönetici ve öğretmen normları belirleniyor iken Kız Anadolu İmam Hatip Lisesine dönüştürülen bölümündeki ders yükü düşecek ve Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinin belirlenen yeni öğretmen normlarına göre 77 öğretmen norm kadro fazlası olacaktır. 3 adet müdür yardımcısı normu da boşa düşecek ve bu kadrolardaki yöneticiler de norm kadro fazlası olacaktır.

Dönüştürülen okulların öğretmenleri ile ilgili yapılacak işlemler 06.05.2010 tarihli ve 27573 Sayılı Resmî Gazete'de Yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “İhtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri” başlıklı 41. maddesi 1. fıkrasındaki hükümlere göre işlem yapılmaktadır.

Dönüştürülen okulların öğretmenleri ile ilgili yapılacak işlemler 06.05.2010 tarihli ve 27573 Sayılı Resmî Gazete'de Yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “İhtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri” başlıklı 41. maddesi 1. fıkrasındaki; “1) Eğitim kurumunun ya da bölümün kapanması, program değişikliği, Talim ve Terbiye Kurulunun öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararıyla ders kaldırılması ya da norm kadro esasları gereğince yapılacak düzenlemeler sonucu öğretmen fazlalığı oluşması hâlinde; eğitim kurumunun ya da bölümün kapatılması veya program değişikliği sonucunda bu eğitim kurumlarında görevli öğretmenler, yeni eğitim kurumu açılarak öğrencilerin taşınması hâlinde bu eğitim kurumlarına, öğrenci azlığı nedeniyle kapatılan eğitim kurumlarında ya da bölümlerde görevli olanlar ise açık norm kadro bulunması hâlinde öncelikle öğrencilerin taşındığı eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına özür durumları ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanırlar.” hükümlerine göre yapılmaktadır.

Bu mevzuat hükümlerine göre Anadolu İmam Hatip Liseleri ve Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak iki ayrı okula dönüştürülen okullardaki yeni normlara göre okuldaki idareci ve öğretmenlerin başvuruları alınarak aktarımları Kız Anadolu İmam Hatip liselerine yapılmalı, istekli fazla ise hizmet puanlarına bakılmalıdır.

Fakat Osmaniye Milli Eğitim Müdürü bu okulun yeni bir okul oldugundan hareket ederek ( Okul yeni bir okul olsa bile öğrencileri Merkez Anadolu İmam Hatip Lisenin öğrencileridir.)öğretmen ve yönetici aktarımlarını öğretmenlerin dilekçelerine rağmen bu güne kadar yapmamış ve Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini il içi yer değiştirmede duyuruya çıkarmıştır.

Söz konusu Bakanlık onayından da görüleceği üzere dönüştürülen okul olan bu okul yeni bir okul değildir. 9. sınıftan 12. sınıf dâhil öğrencileri bulunmaktadır.

Osmaniye İli Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesinin Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak ikiye ayrılarak dönüştürülmesi üzerine öğretmen kadrosu bulunmayan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesine öğretmen ve yönetici aktarımlarının yapılması için acilen Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün harekete geçmesi gerekmektedir. Eğer başka illerde de buna benzer bir durum var ise sorunun çözümü genelleştirilmelidir.

Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “İhtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri” başlıklı 41. maddesi 1. fıkrasındaki “…yeni eğitim kurumu açılarak öğrencilerin taşınması hâlinde bu eğitim kurumlarına atanırlar” amir hükmü geregi hareket edilerek söz konusu bakanlık onayında “öğrenimlerine devam eden mevcut öğrencileri ile birlikte Kız Anadolu İmam Hatip Lisesine dönüştürülmesi” şeklinde öğrencileri ile birlikte Kız Anadolu İmam Hatip Lisesine dönüştürülen okula öğretmen ve yönetici aktarımlarının yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde bu okul il içi yer değiştirme başvurularına açıldığından 3 adet yönetici ve 77 kadar öğretmenin norm kadro fazlası olmasına neden olunacaktır.

"Ayrıca Yargı; öğrencinin aktarıldığı okula öğretmen de aktarılmalı" demiştir.

Bu konuda açılan örnek bir davada Adana 2. İdare Mahkemesi; 08.05.2013 tarih ve 2013/70 esas ve 2013/724 nolu kararında, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “İhtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri” başlıklı 41. maddesi 1. fıkrasına atıfta bulunarak, eğitim kurumunun yada bölümün kapatılması veya proğram değişikliği sonucunda bu eğitim kurumlarına öncelikle atanacakları açık olup, sınıf öğretmeni olarak görev yaptığı eğitim kurumunun kapatılması nedeniyle okulu başka bir okula taşınan davacının, taşınılan okula öncelikli olarak atanması gerektiğinden davacının bu yöndeki başvurusunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulmamış ve davacı öğretmenin atamasının öğrencisinin taşındığı okula yapılmasına karar vermiştir.

Ayrıca; Milli Eğitim Bakanlığının 15.05.2013 tarih ve 980028 sayılı “Yer Değiştirmeler” konulu yazısının 2. maddesindeki; “2-İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenler dönüştürme sonucunda oluşturulan ve ilişkilendirildikleri ilkokula ya da ortaokula alanları dikkate alınarak öncelikle atanacaklardır. Sınıf öğretmenlerinin önceki sınıflarını okutmaya devam etmeleri sağlanacaktır. Ara sınıflarda sınıf birleştirilmesi yoluyla öğretmenlerin norm fazlası durumuna düşürülmesine meydan verilmeyecektir."

Açıklamalarına göre;öğretmen ve öğrenci aktarımlarının yapılması emredilmiştir.

Fakat Milli Eğitim Bakanlığının 15.05.2013 tarih ve 980028 sayılı “Yer Değiştirmeler” konulu yazısı ile Okul dönüşümlerinde kademeli geçişten vazgeçilmiş öğretmen ve öğrenci aktarımlarının yapılması emredilmiş olmasına rağmen hala öğretmen ve öğrenci aktarımları Osmaniye ili tarafından yapılmamıştır. Tüm öğretmenler çaresiz durumdadır ve çaresizce il içi yer değiştirmelere başvurmaktadırlar.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber