Özür durumunda yaşanan sorunlar

Sorunlar sitemize iletildikçe güncellenmektedir. Lütfen takip ediniz. Son güncelleme 13 Ağustos 2013 Saat:19.00

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Ağustos 2013 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Özür durumunda yaşanan sorunlar

2013 Özür grubu 1. Aşama başvuruları Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 07.08.2013 tarih ve 2034555 sayılı “Özür durumundan yer değiştirmeler” konulu yazıları ekinde yer alan “2013 Yaz Dönemi Öğretmenlerin Özür Durumundan İl İçi Ve İller Arası Yer Değiştirmelerine İlişkin Duyuru”su ekinde yer alan 2013 özür grubu yer değiştirme takvimine göre bugün başlamıştır.

Bilgilerinde hata olanlar MEBBSİS kayıtlarının güncelleştirilmesi için ilin MEBBİS sorumlusu ile irtibata geçmeleri gerekmektedir.

Öğretmenler özür grubu 1. Aşama başvuruları için T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile sisteme girerek başvuru yapabileceklerdir. Başvuruda sorun yaşayan öğretmenlerin ekran görüntüsü ile sitemize başvurmaları halinde gerekli haberleri yapılacaktır.

Sorunları lütfen yorumlarda belirtiniz.

Başvuruların İnternet Explorer'den yapılması gerekmektedir. Google Chrome ve Mozilla Firefox'dan başvuru yapmayınız.


Mebbis 2013 Özür grubu 1. Aşama başvuru sayfası için tıklayınız



* Öğrenim özrü sorunları çözüm bekliyor



Adaylığı 30 Eylülde kaldırılacak olanlar başvuru yapamıyor


Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 07.08.2013 tarih ve 2034555 sayılı “Özür durumundan yer değiştirmeler” konulu yazıları ekinde yer alan “2013 Yaz Dönemi Öğretmenlerin Özür Durumundan İl İçi Ve İller Arası Yer Değiştirmelerine İlişkin Duyuru”sunun 3. maddesinde; "3. Başvuru yapacak öğretmenlerde, Devlet memurluğu ve öğretmenliğin her ikisinde de adaylıklarının kaldırılmış veya 30 Eylül 2013 itibarıyla kaldırılabilecek durumda olma şartı birlikte aranacaktır." hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlere rağmen 30 Eylül 2013 itibarıyla adaylığı kaldırılacak olanlar başvuru yapmak için MEBBİS başvuru ekranına girdiklerinde "Adaylığı kaldırılmamış olanlar başvuru yapamaz" uyarı mesajıyla karşılaşmakta ve başvuru yapamamaktadırlar.

MEBBİS özür durumu yer değiştirme başvurusundaki bilgisayar yazılımının 30 Eylülü baz alması ile bu sorunun çözüleceği kanaatindeyiz. MEB yazılımcılarının harekete geçerek sorunu çözeceklerdir.


İl dışı yer değiştirme ile aynı ilin farklı ilçelerine atanan öğretmenler il içi eş özrü başvurusu yapamıyor


Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 18.07.2013 tarih ve 1800357 sayılı “Yer değiştirmeler” konulu yazıları ekinde yer alan "Öğretmenlerin 2013 yılı iller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerine ilişkin duyurusu nun 7. maddesinde; “7. a. Yer değiştirme sonucu farklı illere atanan öğretmen eşlerden, görev yerinden ayrılmadan atamasını iptal ettiren, eş durumu özrüne bağlı yer değiştirme döneminde eşinin bulunduğu il'e; aynı ilin farklı ilçelerine atananlar ise, atandıkları yerde göreve başladıktan sonra, il içi özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminde yer değiştirme başvurusunda bulunabilir.” hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlere rağmen il dışı yer değiştirme ile aynı ilin farklı ilçelerine atananlar başvuru yapmak için MEBBİS başvuru ekranına girdiklerinde "İl dışı ataması olanlar başvuru yapamaz" uyarı mesajıyla karşılaşmakta ve başvuru yapamamaktadırlar.

MEBBİS özür durumu yer değiştirme başvurusundaki bilgisayar yazılımının il dışı yer değiştirme yapan öğretmenleri fark ederek başvuruyu engellemektedir. MEB yazılımcılarının harekete geçerek sorunu çözeceği kanaatindeyiz.


İl içi yer değiştirme ile aynı ilin farklı ilçelerine atanan öğretmenler il içi eş özrü başvurusu yapamıyor


Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 04.07.2013 tarih ve 1637062 sayılı “İl içi yer değiştirmeler” konulu yazıları ekinde yer alan “2013 Yılı Öğretmenlerin İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu"nun 13. maddesinde; "13- Aynı dönemde il içinde yer değiştirme isteğinde bulunan karı koca öğretmenlerden farklı ilçelere atanan eşler, büyükşehir belediye sınırları içinde farklı ilçelere atananlar hariç olmak üzere, özür durumundan yer değiştirme döneminde tekrar başvuruda bulunabilir." hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlere rağmen il içi yer değiştirme ile aynı ilin farklı ilçelerine atananlar başvuru yapmak için MEBBİS başvuru ekranına girdiklerinde "İl içi ataması olanlar başvuru yapamaz" uyarı mesajıyla karşılaşmakta ve başvuru yapamamaktadırlar.

MEBBİS özür durumu yer değiştirme başvurusundaki bilgisayar yazılımının il içi yer değiştirme yapan öğretmenleri fark ederek başvuruyu engellemektedir. MEB yazılımcılarının harekete geçerek sorunu çözeceği kanaatindeyiz.


Kendisi il içi yer değiştiren eşi il dışı yer değiştiren öğretmenler il dışı eş özrü başvurusu yapamıyor


Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 04.07.2013 tarih ve 1637062 sayılı “İl içi yer değiştirmeler” konulu yazıları ekinde yer alan “2013 Yılı Öğretmenlerin İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu"nun 9. maddesinde; "9- İl içinde isteğe bağlı yer değiştiren öğretmenler, aynı dönemde iller arasında isteğe bağlı yer değiştirme başvurusunda bulunamaz. Ancak il içinde atanmalarından sonra doğacak özürleri sebebiyle öğretmenler özür durumundan yer değiştirmelere başvurabileceklerdir." hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlere rağmen kendisi il içi yer değiştiren eşi il dışı yer değiştiren öğretmenler özür durumları il içi yer değiştirdikten sonra ortaya çıktığından il dışı eş özrü başvurusu yapmak için MEBBİS başvuru ekranına girdiklerinde "İl içi başvurunuz olduğu için özür durumuna başvuru hakkınız yoktur" uyarı mesajıyla karşılaşmakta ve başvuru yapamamaktadırlar.

MEBBİS özür durumu yer değiştirme başvurusundaki bilgisayar yazılımının il içi yer değiştirme yapan öğretmenleri fark ederek başvuruyu engellemektedir. MEB yazılımcılarının harekete geçerek sorunu çözeceği kanaatindeyiz.

MEB, bu konuda kendisine yapılan bilgi edinme başvurusuna aşagıdaki cevabı vermiştir.

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Başvuru No: 768777 Cevap Metni: Öğretmenlerin il içi tayininden sonra eşinin il dışına atanması, yeni bir özür durumu oluşturduğundan il içinde atanan öğretmen eşinin iller arası atandığı ile özür durumundan başvuru yapabilir. Konu ile ilgili il içi isteğe bağlı yer değiştirme duyurusunun 9.maddesinde gerekli açıklama yapılmıştır. Bilgilerinizi rica ederiz.


Sağlık özründe 1 yıl çalışma şartı arandığından sağlık özrü olanlar başvuru yapamıyor


Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 07.08.2013 tarih ve 2034555 sayılı “Özür durumundan yer değiştirmeler” konulu yazıları ekinde yer alan “2013 Yaz Dönemi Öğretmenlerin Özür Durumundan İl İçi Ve İller Arası Yer Değiştirmelerine İlişkin Duyuru”sunun 4. maddesinde; "4. Öğretmenlikten ayrıldıktan sonra açıktan ya da kurumlararası yeniden atama kapsamında atananlardan, sağlık durumu sebebiyle yer değiştirecekler hariç, 30 Eylül 2013 tarihi itibarıyla bulunduğu ilde en az 1 (bir) yıl süreyle öğretmenlik yapmış olanlar, özür durumuna bağlı yer değiştirme başvurusunda bulunabilirler." hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlere rağmen bulunduğu ilde en az 1 (bir) yıl süreyle öğretmenlik yapmış olma şartı aranmayan sağlık özrü olanlar başvuru yapmak için MEBBİS başvuru ekranına girdiklerinde "Bir yıllık çalışma süresini tamamlamadığınız için başvuru yapamazsınız" uyarı mesajıyla karşılaşmakta ve başvuru yapamamaktadırlar.

MEBBİS özür durumu yer değiştirme başvurusundaki bilgisayar yazılımının tüm özür gruplarını aynı değerlendirmesinden ve bir yıl çalışma şartı aramasından dolayı bu sorun yaşanmaktadır. Bilgisayar yazılımınındaki sağlık özründeki bir yıl çalışma şartının kaldırılması ile sorun çözülecektir. MEB yazılımcılarının harekete geçerek sorunu çözeceği kanaatindeyiz.


Belde/köy vs gibi yerdekiler ilçe merkezine eş özrü başvurusu yapamıyor


Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 07.08.2013 tarih ve 2034555 sayılı “Özür durumundan yer değiştirmeler” konulu yazıları ekinde yer alan “2013 Yaz Dönemi Öğretmenlerin Özür Durumundan İl İçi Ve İller Arası Yer Değiştirmelerine İlişkin Duyuru”sunun "Başvuru ve Tercihler" bölümü "il içinde başvurular" kısmında; "Yer değişikliği işlemlerinde; il merkezleri; ilçeler; büyükşehir belediyesi statüsünde olan illerin ilçeleri, beldeleri ve köylerinin her biri ayrı bir yerleşim yeri olarak değerlendirilecek ve bu yerleşim yerleri arasında yer değişikliği başvurusu yapılabilecektir. Bu yerleşim yerlerinin içindeki eğitim kurumları arasında özür durumundan yer değişikliği yapılamaz.

Büyükşehir belediyesi statüsünde olmayan illerde görev yapanlar, yalnızca özrünün bulunduğu il merkezi (belde ve köyler dâhil) ya da ilçedeki (belde ve köyler dâhil) okulları tercih edeceklerdir.

Eşi, aynı ilçenin köy veya beldelerinde görev yapanlar, öncelikle eşinin olduğu yerdeki okulları tercih edecektir.

Kendisi veya eşi, büyükşehir statüsünde olan illerin büyükşehir belediyesi sınırları dışında kalan ilçelerinde görev yapanlar, eşinin görev yaptığı büyükşehir belediye sınırları dışındaki ilçede bulunan (belde ve köyler dâhil) okulları tercih edeceklerdir.

Büyükşehir statüsündeki illerde görev yapan öğretmenlerden;

Büyükşehir belediyesi kapsamındaki ilçeler dışındaki ilçelerden (belde ve köyler dâhil) büyükşehir belediyesi kapsamındaki ilçelere atanmasını gerektiren özrü bulunanlar büyükşehir belediyesi kapsamındaki ilçelerdeki,

Büyükşehir belediyesi kapsamı dışındaki ilçelere (belde ve köyler dâhil) atanmasını gerektiren özrü bulunanlar, özürlerinin bulunduğu ilçedeki (belde ve köyler dâhil),

Büyükşehir belediyeleri merkez ilçeleri arasında atanmasını gerektiren özrü bulunanlar eşinin görev yaptığı veya Adres Kayıt Sistemi'ne (AKS) kayıtlı ikametgâhının bulunduğu ilçedeki okulları tercih edebileceklerdir." hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlere rağmen illerin ilçeleri, beldeleri ve köylerinin her biri ayrı bir yerleşim yeri olarak değerlendirilerek ve bu yerleşim yerleri arasında yer değişikliği başvurularının kabul edilmesi gerekmesine rağmen beldeler ve köylerden ilçelere/illere eş özrü olanlar başvuru yapmak için MEBBİS başvuru ekranına girdiklerinde "Eşinizle aynı ilçede çalıştığınız için başvuru yapamazsınız" uyarı mesajıyla karşılaşmakta ve başvuru yapamamaktadırlar.

MEBBİS özür durumu yer değiştirme başvurusundaki bilgisayar yazılımının beldeler ve köyleri ilçeler/illerle aynı yerleşim yeri olarak değerlendirmesinden dolayı bu sorun yaşanmaktadır. Bilgisayar yazılımınındaki beldeler ve köylerin farklı yerleşim yeri olarak tanımlanması ile sorun çözülecektir. MEB yazılımcılarının harekete geçerek sorunu çözeceği kanaatindeyiz.


İl dışı ataması yapılıp ilişiğini kesmeyenlerin eşleri eş özrü başvurusu yapamıyor


"İl dışı naklinde, eş durumuna MEB çözümü haberimizde;"Her ikisi de öğretmen olan eşlerden iller arası yer değiştirmede birisi atanıp, diğeri atanamayanlardan ataması yapılan öğretmenin isteği doğrultusunda ilişiği kesilmeyebilir. Bu öğretmen, eşinin özür durumunda yer değiştirmesi yapılamaması durumunda atamasının iptalini talep edebilecektir." şeklindeki bakanlık açıklamasına yer vermiştik.

Bu açıklamaya göre il dışı ataması yapılıp ilişiğini kesmeyen eşin, öğretmen eşinin, eşinin atandığı ile eş özrü için başvuru yapmak için MEBBİS başvuru ekranına girdiklerinde "Eşinizle aynı ilde görev yaptıgınız için il dışı özür grubuna başvuru yapamazsınız" uyarı mesajıyla karşılaşmakta ve başvuru yapamamaktadırlar.

MEBBİS özür durumu yer değiştirme başvurusundaki bilgisayar yazılımının il dışına ataması yapılan eşin ilişiğini Bakanlık açıklamasına güvenerek kesmemesi nedeniyle, eşleri aynı ilde çalışıyor görmesinden dolayı bu sorun yaşanmaktadır.

Bilgisayar yazılımınına; "eşim ...tarih ve ...sayılı kararname ile ... iline atanmış fakat ilişiğini kesmemiştir" beyanatı konularak sorun çözülecektir. MEB yazılımcılarının harekete geçerek sorunu çözeceği kanaatindeyiz.


İki öğretmen eş aynı anda başvuru yapabilmesine karşılık bir eş başvurunca diğer eşin başvuru sayfası hata vermektedir.



"Başkalarının güç ve yardımı olamaksızın hayatını devam ettiremez" heyet raporu olmasına ve sadece hastanın bulunduğu adreste ki okullar açılacak olmasına karşılık başvuru ekranında büyükşehir sınırları içinde bulunan ilçeler açılmamaktadır.



MEB'den Özür grubu atamaları ile ilgili açıklama.


1-2013 yılında kendi istekleri dışında il içinde yerleri değiştirilen öğretmenlerin özür gurubu yer değişikliğine müracaatları (atama şartlarını taşıyorsa) il milli eğitim müdürlükleri tarafından kabul edilecek, bu kişilerin isim soyisim ve TC kimlik numaraları [email protected] adresine bildirilecektir. Bildirilen kimlik numaralarına sistemden müracaat ekranı açılacaktır. İlgili kişilerin özür grubu atamalarına müracaat edebileceğine dair belgeler il milli eğitim müdürlüklerince alınacaktır.

2-2013 yılı iller arası yer değişikliği yapan öğretmenlerden atamasından sonra özrü oluşanların belgeleri il milli eğitim müdürlükleri tarafından alınıp, bu kişilerin isim soyisim TC kimlik numaraları [email protected] adresine bildirildiği takdirde, müracaat ekranı ilgililere açılacaktır.

3-Öğrenim özründen yer değişikliğine müracaat eden öğretmenlerin 2013 Şubat ayı sonu itibariyle öğrenci kayıtlarının yaptırılmış olması gerekmektedir. 28.02.2013 tarihinden sonra kayıt yaptıranlar öğrenim özrüne müracaat edemeyecektir.

4-İller arası yer değişikliğinde ataması yapılan öğretmenlerden öğrenim özrü olanlar, ataması yapılan ilde göreve başladıktan sonra öğrenim özrüne müracaatta bulanabilecektir.

NOT: İlinize bağlı okul ve kurumlarda yukarıdaki belirtilen şartlarda görev yapan öğretmenlerden özür durumuna bağlı atanma isteğinde bulunacak olanların, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne müracaatları gerekmektedir.

Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme

Grup Başkanlığı

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber