Spor Genel Müdürlüğü Hukuk Müşaviri ve Avukatlık Giriş Sınavı ve Atama Yönetmeliği

Spor Genel Müdürlüğü Hukuk Müşaviri ve Avukatlık Giriş Sınavı ve Atama Yönetmeliği

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Ekim 2013 00:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Spor Genel Müdürlüğü Hukuk Müşaviri ve Avukatlık Giriş Sınavı ve Atama Yönetmeliği

5 Ekim 2013 CUMARTESİ

Resmi Gazete

Sayı : 28786

YÖNETMELİK

Spor Genel Mürlüğünden:

SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HUKUK MÜŞAVİRİ VE AVUKATLIK

GİRİŞ SINAVI VE ATAMA YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Spor Genel Müdürlüğü hukuk müşaviri ve avukat kadrolarına ilk defa atanacaklar için giriş sınavı ve atanma usul ve esaslarını düzenlemektir.

(2) Bu Yönetmelik, Spor Genel Müdürlüğü hukuk müşaviri ve avukat kadrolarına atanacakları kapsar.

Dayanak

MADDE 2 - (1) Bu Yönetmelik, 18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin ek 6 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar ve kısaltmalar

MADDE 3 - (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakan: Gençlik ve Spor Bakanını,

b) Bakanlık: Gençlik ve Spor Bakanlığını,

c) Daire Başkanlığı: Spor Genel Müdürlüğü Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığını,

ç) Genel Müdür: Spor Genel Müdürünü,

d) Genel Müdürlük: Spor Genel Müdürlüğünü,

e) Giriş Sınavı: Hukuk müşaviri ve avukat kadrolarına atanacakları belirlemek üzere, KPSS (B) sonuçlarına göre Genel Müdürlükçe belirlenen yeterli puanı alan adaylar arasında yapılan sözlü sınavı,

f) KPSS (B): B Grubu kadrolar için yapılan Kamu Personel Seçme Sınavını,

g) KPSS P3: Kamu Personel Seçme Sınavı puan 3'ü,

ğ) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,

h) Sınav komisyonu: Hukuk Müşaviri ve Avukatlık Sınav Komisyonunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Giriş Sınavına İlişkin Esaslar

nav komisyonunun oluşumu

MADDE 4 - (1) Sınav komisyonu, Genel Müdür veya görevlendireceği Genel Müdür Yardımcısının başkanlığında, 1. Hukuk Müşaviri, Personel ve Eğitim Dairesi Başkanı ile birim amirleri, hukuk müşavirleri veya Genel Müdürlükte avukat olarak görev yapanlar arasından seçilecek iki asıl ve iki yedek üye olmak üzere toplam beş asıl ve iki yedek üyeden oluşur.

(2) Sınav komisyonu başkan ve üyeleri; kendilerinin, boşanmış olsalar dahi eşlerinin, üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kayın hısımlarının veya evlatlıklarının katıldığı sınavda görev alamazlar.

(3) Sınav komisyonunun sekretarya hizmetlerini Daire Başkanlığı yürütür. Sınav komisyonu, üye tam sayısıyla toplanır ve oy çokluğu ile karar alır. Oylama sırasında çekimser oy kullanılamaz. Karara katılmayanlar karşı oylarını gerekçeleriyle birlikte belirtmek zorundadır.

nav komisyonunun görevi

MADDE 5 - (1) Sınav komisyonu giriş sınavı ilanında yer alacak hususların tespit edilmesi, sınavın yapılması, itirazların incelenerek sonuçlandırılması ve sınavla ilgili diğer işlemlerin yürütülmesiyle görevli ve yetkilidir.

Giriş sınavı

MADDE 6 (1) Hukuk müşavirleri ve avukatlar, boş kadro ve ihtiyaç durumları dikkate alınarak, Genel Müdürlükçe uygun görülecek tarih, yer veya yerlerde yapılacak giriş sınavı ile alınırlar.

Giriş sınavı duyurusu

MADDE 7 (1) Giriş sınavına katılma şartları, sınav tarihi ve yeri, başvuru evrakının temin edileceği yerler, atama yapılacak kadronun sayısı, sınıfı ve derecesi, KPSS (B) grubu KPSS P3 puan sırası dikkate alınarak atama yapılacak kadro sayısı, atama yapılacak yer/yerler, sınav konuları, sınav tarihi, Genel Müdürlükçe belirlenmiş asgari Kamu Personel Seçme Sınavı KPSS P3 puanı ve yılı ile ilk ve son başvuru tarihleri, sınav tarihinden en az otuz gün önce Resmi Gazete'de, Türkiye genelinde yayımlanan tirajı en yüksek ilk beş gazeteden birinde ve Genel Müdürlük resmi internet sitesinde ilan edilir.

(2) Sınava girmeye hak kazanan adayların isimleri ile söz konusu adayların nerede sınava gireceklerine ilişkin listeler, sınav tarihinden en az on gün önce Genel Müdürlük resmi internet sitesinde ilan edilir.

Giriş sınavına başvuru şartları

MADDE 8 (1) Giriş sınavına katılmak isteyenlerin aşağıda belirtilen şartları taşımaları gerekir:

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde sayılan genel şartları taşımak.

b) Hukuk Fakültesi mezunu olmak.

c) Avukatlık sınavı için başvuru işlemlerinin son günü itibariyle avukatlık ruhsatını haiz olmak.

ç) Son başvuru tarihi itibarıyla geçerlilik süresi dolmamış KPSS P3 puan türünden Genel Müdürlükçe belirlenen ve giriş sınavı ilanında belirtilen asgari puanı almış olmak.

Giriş sınavına başvuru ve istenecek belgeler

MADDE 9 - (1) Giriş sınavına başvurular, sınav ilanında açıklanan başvuru tarihleri arasında yapılır.

(2) Giriş sınavına katılmak isteyen adaylar, Genel Müdürlükçe veya Genel Müdürlük internet adresinden temin edecekleri başvuru formuna aşağıdaki belgeleri eklerler:

a) KPSS (B) grubu sonuç belgesinin bilgisayar çıktısı.

b) Diploma veya geçici mezuniyet belgesinin aslı veya Genel Müdürlükçe onaylı örneği ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olanlar için diploma denklik belgesinin aslı veya onaylı örneği.

c) 4.5x6 cm ebadında dört adet vesikalık fotoğraf.

ç) Özgeçmiş.

d) Avukatlık ruhsatnamesinin aslı veya Genel Müdürlükçe onaylı örneği.

(3) İkinci fıkrada sayılan belgeler, Daire Başkanlığına son başvuru tarihi mesai saati bitimine kadar elden teslim edilir veya posta yoluyla en geç son başvuru tarihinde Genel Müdürlükte olacak şekilde ulaştırılır. Postadaki gecikmeler ve son başvuru tarihinden sonra Genel Müdürlük kayıtlarına geçen başvurular ile eksik belge ve bilgiyle yapılan başvurular dikkate alınmaz.

(4) Başvuru şartlarını haiz olmayanların ve sınava katılmayanların belgeleri, talepleri halinde kendilerine elden iade edilir.

(5) Daire Başkanlığınca, sınava girme hakkı kazanan adaylara fotoğraflı sınav giriş belgesi verilir. Sınav giriş belgesinde kimlik bilgileri, sınav yeri ve tarihi yer alır. Sınav giriş belgesi sınav saatine kadar adaylarca elden teslim alınır. Sınav giriş belgesi olmayan aday sınava katılamaz.

Başvuruların değerlendirilmesi ve sınav yeri

MADDE 10 - (1) Yapılan başvurular, Daire Başkanlığınca incelenerek, giriş sınavı koşullarını taşıyan adaylarla ilgili olarak, ilanda belirtilen son başvuru günü mesai bitiminde, toplam başvuru sayısını ve son aday numarasını da belirleyen bir tutanak düzenlenir.

(2) Giriş sınavına girmeye hak kazanan adaylar atama yapılacak kadro sayısının beş katını geçmemek üzere, başvuru yapanların KPSS (B)'den aldıkları KPSS P3 puan türüne göre sıralama yapılarak belirlenir. KPSS P3 puan türü itibariyle en son adayın aldığı puanla aynı puana sahip adaylar da giriş sınavına çağrılır. Giriş sınavına girmeye hak kazanan adayların isimleri ile söz konusu adayların hangi tarihte ve nerede sınava gireceklerine ilişkin listeler, sınav tarihinden en az on gün önce Genel Müdürlük resmi internet sitesinde ilan edilir.

(3) Giriş sınavı Genel Müdürlükçe belirlenecek yerde yapılır.

Giriş sınav konuları

MADDE 11 - (1) Hukuk müşaviri ve avukatlık giriş sınavı sözlü olarak yapılır. Sınav soruları aşağıda belirtilen konulardan sınav komisyonu tarafından hazırlanır.

a) Hukuk Grubu

1) Anayasa Hukuku

2) İdare Hukuku ve İdari Yargılama Hukuku

3) Vergi Hukuku

4) Medeni Hukuk

5) Borçlar Hukuku

6) Ticaret Hukuku (Ticari İşletme-Şirketler -Kıymetli Evrak)

7) İcra ve İflas Hukuku

8) Ceza Hukuku (Genel Hükümler)

9) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu

10) 3/6/2011 tarihli ve 638 sayılı Gençlik ve Spor Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Genel Müdürlüğün faaliyet alanı ile ilgili diğer mevzuat,

b) Kişisel gelişim;

1) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,

2) Liyakati, temsil kabiliyeti, bilgi düzeyi, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu,

3) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,

4) Genel yetenek ve genel kültürü,

5) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı,

değerlendirilmesi suretiyle yapılır.

(2) Yapılacak sözlü sınavlarda birinci fıkranın (a) bendinde belirtilen sınav konuları elli puan, (b) bendinde yer alan konuların her biri on puan üzerinden değerlendirilir. Sözlü sınavda başarılı sayılmak için, komisyon başkan ve üyelerinin yüz tam puan üzerinden verdikleri puanların aritmetik ortalamasının en az yetmiş olması şarttır.

Giriş sınavı puanının ve başarı sıralamasının tespit edilmesi

MADDE 12 - (1) Giriş sınavı sonuçları, sınav komisyonunca, puanı en yüksek adaydan başlamak suretiyle başarı derecesine göre sıraya konulup, atama yapılacak kadro sayısı kadar aday asıl, yarısı kadar aday ise yedek olarak tespit edilerek bir liste halinde tutanağa bağlanır.

(2) Asıl ve yedek listelerinde sıralama yapılırken, adayların giriş sınavı puanının eşit olması halinde, KPSS P3 puanı yüksek olan adaya öncelik tanınır.

(3) Yedek listede yer alan adayların hakları altı ay geçerli olup, daha sonraki sınavlar için müktesep hak veya herhangi bir öncelik teşkil etmez.

(4) Giriş sınavından yetmiş ve üzerinde puan almış olmak, asıl ve yedek listedeki sıralamaya giremeyen adaylar için müktesep hak teşkil etmez.

(5) Giriş sınavında başarılı olanların sayısı ilan edilen kadro sayısından az ise sadece sınavda başarılı olanlar sınavı kazanmış kabul edilir.

Giriş sınavı sonucunun duyurulması

MADDE 13 - (1) Giriş sınavında başarılı olan adayların ad ve soyadları ile aday numaralarının yer aldığı asıl ve yedek listeler uygun görülen yerlere asılarak ve Genel Müdürlük internet sitesinde yayımlanarak duyurulur. Ayrıca, asıl ve yedek listelerde yer alan adaylara sonuç yazı ile bildirilir.

nav sonuçlarına itiraz

MADDE 14 - (1) Sınav sonuçlarına duyuru tarihinden itibaren beş gün içerisinde itiraz edilebilir. İtirazlar sınav komisyonu tarafından beş gün içerisinde değerlendirilerek sonucu adaya yazılı olarak bildirilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Atanma

Atamadan önce istenilecek belgeler

MADDE 15 - (1) Giriş sınavını asıl olarak kazanan adaylardan, atama işlemlerinden önce aşağıdaki belgeler istenir;

a) Son üç ay içinde çekilmiş 4,5X6 ebadında dört adet fotoğraf,

b) Erkek adayların askerlik ile ilişiği olmadığına dair yazılı beyanı,

c) Sağlık açısından görevini devamlı yapmaya engel bir hali bulunmadığına dair yazılı beyanı,

ç) Mal bildirimi,

d) Adli Sicil kaydına ilişkin yazılı beyanı.

Hukuk müşaviri ve avukat kadrosuna atanma

MADDE 16 - (1) Giriş sınavında başarılı olup asıl listede yer alanlardan, kendilerine yapılacak bildirimde belirtilen süre içinde istenen belgeleri ibraz edenler, hukuk müşaviri veya avukat kadrolarına atanırlar.

(2) Adayların hukuk müşaviri veya avukat kadrolarına atanmaları başarı derecesi sıralamasına göre yapılır. Sınavda başarılı olup göreve başlamayanların veya ataması yapılıp herhangi bir sebeple görevden ayrılanların yerine, yeni bir sınav yapılana kadar ve her halükarda giriş sınavı sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren en geç altı ay içinde, giriş sınavı başarı sırası dikkate alınarak yedek listeden atama yapılabilir.

(3) Gerekli şartları taşımadığı sonradan anlaşılanların atama işlemleri yapılmaz. Atamaları yapılmış ise bu atamalar iptal edilir. Atama yapılması için kendilerine bildirilen süre içinde mazeretsiz olarak başvurmayanlar veya ataması yapıldığı halde süresi içinde göreve mazeretsiz başlamayanlar atama işleminden sarfınazar etmiş sayılırlar ve sınav sonuçları kazanılmış hak sayılmaz.

Gerçeğe aykırı beyan

MADDE 17 - (1) Sınavı kazananlardan sınav başvuru formunda gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu veya belge verdiği tespit edilenlerin sınav sonuçları geçersiz sayılır ve atamaları yapılmaz. Atamaları yapılmış olsa dahi iptal edilir. Bunlar hiçbir hak talep edemez.

(2) Gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu veya belge verdiği tespit edilenler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.

nav belgelerinin saklanması

MADDE 18 - (1) Ataması yapılanların sınavla ilgili belgeleri, ilgililerin özlük dosyalarında; başarısız olanlar ile başarılı olduğu halde herhangi bir nedenle atanamayanların sınav belgeleri ise dava açma süresinden az olmamak kaydıyla bir sonraki sınava kadar Genel Müdürlükçe saklanır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Bildirim

MADDE 19 - (1) Giriş sınavında başarılı olup atananlara ilişkin bilgiler, Devlet Personel Başkanlığına e-uygulama sistemi üzerinden otuz gün içerisinde bildirilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 20 - (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik ile diğer ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 21 - (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 22 - (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Spor Genel Müdürü yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber