İki aşamalı sınavla avukat olunacak

TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, avukatlıkta, 'Staja Kabul Yeterlilik Değerlendirmesi' ve 'Staj Yeterlilik Değerlendirmesi' adı verilen iki aşamalı merkezi sınav sistemi getireceklerini belirtti.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 08 Kasım 2013 16:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İki aşamalı sınavla avukat olunacak

TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, avukatlıkta, 'Staja Kabul Yeterlilik Değerlendirmesi' ve 'Staj Yeterlilik Değerlendirmesi' adı verilen iki aşamalı merkezi sınav sistemi getireceklerini belirterek, "Yönetmeliği Adalet Bakanlığı'na gönderdik. Şaibe olmaması için mülakat veya sözlü yapılmayacak. ÖSYM veya bir üniversite sınavları çoktan seçmeli olarak gerçekleştirecek. Hiçbir şey olamamışları avukatlığa almak istemiyoruz" dedi.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, bazı baro başkanlarıyla birlikte Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti. Adalet Bakanlığı'na gönderdikleri bir çalışmayı ilk kez kamuoyuyla paylaşmak istediğini belirten Feyzioğlu, şunları söyledi:

Hukuk eğitiminde radikal adımlar atmak üzereyiz

"Türkiye Barolar Birliği olarak, 'Staja Kabul Yeterlilik Değerlendirmesi' ve 'Staj Yeterlilik Değerlendirmesi' adlarıyla iki aşamalı merkezi değerlendirme sistemini yönetmelikle hükme bağladık ve Adalet Bakanlığı'na gönderdik. Bakanlıktan gelecek cevaba göre de Ağustos sonundan itibaren hukuk fakültesi mezunları avukatlık stajına başlayabilmek için Yeterlilik Belgesi almak durumunda kalacak. Böylece 70'in üzerinde eğitime başlamış hukuk fakültesinin yarattığı eğitimdeki önemli kalitesizlik sorununu kendi alanımızda filitreleyerek, 'Hiçbir şey olamazsam avukat olurum' şeklinde yerleşmeye başlayan çarpık düşüncenin önüne geçmek üzereyiz. Buna kesin olarak kararlıyız."

'MÜLAKAT YOK'

Metin Feyzioğlu, yargıdaki toplam kalite sorununun, avukatı doğrudan ilgilendiren bir sorun gibi gözükse de vatandaşı da doğrudan ilgilendirdiğini vurgulayarak, "Savunmadaki kaliteyi yükseltmeliyiz ki yargıdaki toplam kalite artsın. Bunun için merkezi bir değerlendirmenin zorunlu olduğunu biliyoruz. Bunu ilk kez kamuoyuyla paylaşıyoruz. Hiçbir şekilde mülakat ve sözlü olmayacak. Çoktan seçmeli ve yüzde yüz objektifliği sağlayacak, tarafsız, güvenilir bir yöntem belirlenmiştir. Kimsenin endişe etmesine gerek yok. Ama avukatlık stajına başlayabilmek için hukuk mesleğinin temellerine vakıf olmak gereklidir ki üzerine avukatlık sanatını öğretebilelim. Hakimlik, savcılık ve avukatlık alanlarında kalite bakımından sorunumuz var. Bu kalite sorununun temelinde 109 Hukuk Fakültesinin yeterli hiçbir altyapı sahip olmaksızın birbiri ardına açılmış olması gerçeği yatıyor. Yetersiz öğretim üyesi, yetersiz sınıf, yetersiz kütüphane ve şehrin olanaklarının hukukçu yetiştirmeye elverişli olmaması, tiyatrosunun, spor aktivitelerinin bulunmaması, sanat yönünden eksikliği sebebiyle, hukukçu kalitesinde ciddi düşüyle karşı karşıyayız" dedi.

Hakim ve savcıların meslek adaylığına sınavla girişleri ve mesleğe yine sınavla kabullerinin belirli bir filtrasyonu sağladığına dikkat çeken Feyzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama avukatlıkta hiçbir elemenin bulunmaması, her başvuranın staja kabulü ve her staja kabul edilenin bir sene sonra ruhsatını alıyor olması çok büyük sorun olarak karşımızda. Avukatlık mesleğindeki kalite sadece biz avukatların ve baroların sorunu değil, yurttaşın da sorunudur. Devrim niteliğinde adım attık. Fakülteden mezun olan bir hukukçunun avukatlık stajı yapabilmesi için belli bir yeterlilikte mesleki donanıma sahip olmasını aramak zorunluluğu doğmuştur. Çünkü biz bir hukukçunun sahip olması gereken, ABC bilgisinin bulunmaması durumunda, bu varmış gibi yapıp hukukçuluğun üzerine bina edilecek avukatlık sanatını öğretemeyiz. Hukuk fakültesi diploması taşıyan kişi hukukçunun sahip olması gereken en temel formasyona sahip değilse, onun üzerine bir kat daha çıkaramayız. Bu değerlendirmenin tamamı TBB'nin gözetimi altında, tamamen tarafsız biçimde, mülakat, sözlü gibi şaibe yaratacak bir yönteme başvurmaksızın merkezi sistemle gerçekleştirilecektir. Ya ÖSYM ya bir üniversite yapacaktır. Değerlendirmemizi uzman kuruluşlar yapacaktır. 'Ben yeterliyim, yeterli eğitimi aldım' diyen hukuk fakültesi mezununun hepimizden daha çok bu merkezi değerlendirmenin gelmesini desteklemesi gerekiyor. Buna karşı çıkanlar peşinen 'Yetersizim, yetersiz olduğum için hakim savcı değil, hiçbir şey olamadığımdan avukat olmak istiyorum' diyenlerdir. Biz hiçbir şey olamamışları avukatlığa almak istemiyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber