Bazı memurlar neden daha çok fazla çalışma alır?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Aralık 2013 00:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bazı memurlar neden daha çok fazla çalışma alır?

Bir üyemiz, 657'e tabi olarak bir üniversitede çalıştığını belirtmektedir. Üyemiz, ikili öğretimde çalıştığı için fazla mesai almaya başladığını da belirterek, bir memurun hangi mevzuata göre, kendisinden ayda 10 saat daha fazla "fazla çalışma" aldığı sorusunu yöneltiyor.

İŞTE CEVABIMIZ

02/11/2011 tarihli ve 28103 Mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 666 sayılı KHK'yla tüm kamu kuruluşlarının teşkilat kanunlarında yer alan fazla çalışma ile hükümler yürürlükten kaldırılmış, sadece belirli işlerde ve her defasından Bakanlar Kurulu kararı gerektiren ayda 50 saat ve bir yılda 6 ayı geçmeyecek şekilde bir düzenleme yapılmıştır. (666 sayılı KHK'nın EK MADDE 13)

İkili öğretimde çalışan personel için getirilen fazla çalışma ücreti düzenlemesinde, ayda 50 saat şartı yer almıştır. Tıklayınız.

Diğer taraftan; her yıl yayımlanan Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli K Cetvelinde yapılan düzenleme ile Bakanlık özel kalem müdürlüklerinde çalışan personel ve bazı kurumların makamda çalışanlar için toplam aylık 450 saat ve kişi başı 90 saati geçmemek üzere (yani en fazla 5 personele kadar) ve saat başı 1,53 TL olarak ödeme yapılabilmektedir.

Toplam saat Saat başı ücret Gelir Toplamı Gelir Vergisi(%15) Damga Vergisi Kesinti Toplamı Net Ödenen
90,00 1,53 137,70 20,66 1,05 21,70 116,00

Fazla çalışma ücreti alacak personelin kimler olacağına ve bu kişilere kaç saat fazla çalışma verileceğine, (ilgili üst sınır dışında bir düzenleme olmadığı için) kurumların üst birimlerin yöneticileri karar vermektedirler.

Üyemizin örnek verdiği olayda da muhtemelen Rektörden alınan bir onay ile, o memur arkadaşımız için 60 saat fazla çalışma ücreti verilmektedir.

İlgili K Cetvelinde yer alan düzenleme şu şekildedir:

.... III. FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ

(A) Saat Başı Fazla Çalışma Ücreti:

...

2- 657 sayılı Kanuna tabi personele, anılan Kanunun 178 inci maddesinde yer alan kısıtlamalara bağlı olmaksızın ve fiilen yapılan fazla çalışma karşılığında;

a) Bakanlıklar özel kalem müdürlüklerinde çalışan personele (makam şoförleri dahil) ayda 90 saati geçmemek üzere makam onayına istinaden saat başına yapılacak ödeme 1,53 Türk Lirasıdır.

b) Her bir makam için aylık toplam 450 saati geçmemek üzere Kurul Başkanı (Bakanlıklar), Genel Müdür ve daha üst birim yöneticileri, Strateji Geliştirme Başkanı, Vali, General ve Amiral rütbesini haiz olmak kaydıyla Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, kuvvet komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığındaki Daire Başkanı ve daha üst birimlerin yöneticileri, Rektör, Büyükşehir ve İl Belediye Başkanları ile birlikte çalışan personele ayda 90 saati geçmemek üzere makam onayına istinaden saat başına yapılacak ödeme 1,53 Türk Lirasıdır

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber