Mal bildirimleri kontrol edilmiyor

DDK kurumları denetlerken tespit etti. Kamu kurumları mal bildirimlerini kontrol etmiyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Aralık 2013 00:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mal bildirimleri kontrol edilmiyor

Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan "Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik"in 18. maddesinde şu hüküm yer almaktadır:

"Mal bildirimlerinin karşılaştırılması
Madde 18 - Yeni ve ek bildirimler, 6 ncı maddede belirtilen yetkili merciler tarafından daha önceki bildirimler ile karşılaştırılır.
(Ek fıkra: 07/12/1999 - 13770 K.) 6 nci maddenin (b) ve (c) bendlerinde belirtilen mercilerde toplanan mal bildirimlerinde yer alan bilgiler, Başbakanlıkça belirlenecek esaslar çerçevesinde, kamu kurumları bilgisayarlarında mevcut bilgilerle bilgisayar ortamında ve gizliliği sağlanacak şekilde karşılaştırılır.
Yapılan karşılaştırma sonucunda gerçeğe aykırı bildirimde bulundukları veya haksız mal edindikleri, kaçırdıkları veya gizledikleri anlaşılanlar hakkında yetkili mercilerce Cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulur.

Bu hüküm gereğince, özlük birimlerinin mal bildirimlerini önceki bildirimler ile karşılaştırması gerekmektedir.

Ancak uygulamada, mal bildirim formları sadece özlük dosyasına takılmaktadır. Bazı kamu kurumları bilgisayar ortamında karşılaştırmaya imkan verecek şekilde alt yapı kurmuş olsa da, kurmayan kamu kurumu sayısı dafa fazladır.

Cumhurbaşkanlığı adına denetleme yapan Devlet Denetleme Kurulu da, Türk Patent Enstitüsüne yönelik Kasım 2013 tarihli incelemede bu yönde tespit yapmıştır. DDK'nın yaptığı tespit şu şekildedir: "Bununla birlikte, personelden alınan mal bildirimlerinin kontrolü ile ilgili hususlarda yeterince özen gösterilmediği müşahede edilmiştir. Bu itibarla, personelden alınan mal bildirimlerinin kontrol edilerek önceki bildirimlerde yer alan bilgilerle karşılaştırılması sağlanmalıdır."

Yönetmelik hükmü açık olduğu için kurumların, karşılaştırmaya imkan sağlayacak bir bilgisayar yazılı oluşturmalarında veya bu yazılı yazan bir kamu kurumundan edinmelerinde fayda bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber