Maliye Bakanlığı, görevde yükselme yönetmeliğini değiştirdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Aralık 2013 05:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maliye Bakanlığı, görevde yükselme yönetmeliğini değiştirdi

18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA

Resmi Gazete

Sayı : 28855

YÖNETMELİK

Maliye Bakanlığından:

MALİYE BAKANLIĞI PERSONELİ GÖREVDE YÜKSELME, UNVAN

DEĞİŞİKLİĞİ VE ATAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 - 9/8/2006 tarihli ve 26254 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Maliye Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Atama Yönetmeliğinin 41 inci maddesi yürürlükten kaldırılmış, dördüncü kısmına mevcut 41 inci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki dördüncü bölüm eklenmiştir.

"DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Hazine Avukatı Unvanına Açıktan ve Naklen Atama

Giriş sınavı

MADDE 41/A - (1) Hazine Avukatı kadrolarına KPSS (B) grubu KPSSP3 puan sıralaması esas alınarak yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınav sonucundaki başarı sıralamasına göre atama yapılır. Sınavın yazılı ve sözlü olarak yapılması halinde yazılı sınavda başarılı olanlar sözlü sınava çağrılır.

Sınavın duyurulması

MADDE 41/B - (1) Giriş sınavına katılma şartları, ilk ve son başvuru tarihi, başvuru yeri ve şekli, KPSS taban puanı, atama yapılması planlanan azami kadro sayısı, sınıfı ve dereceleri, sınava girebileceklerin sayısı, sınavın şekli, sınavın yeri, zamanı ve başvuruda istenecek belgeler ile gerekli görülen diğer hususlar sınav tarihinden en az bir ay önce Resmi Gazete ile Türkiye genelinde günlük olarak yayımlanan tirajı en yüksek ilk beş gazetenin en az birinde yayımlanmak suretiyle ve e-Devlet portalı ve Bakanlık ile Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü internet sayfasında duyurulur.

Sınav başvuru şartları

MADDE 41/C - (1) Hazine Avukatı olarak atanacaklarda son başvuru tarihi itibarıyla aşağıdaki şartlar aranır:

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları taşımak.

b) Hukuk fakültelerinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak.

c) Avukatlık ruhsatını haiz olmak.

ç) Son başvuru tarihi itibarıyla geçerlilik süresi dolmamış KPSSP3 puan türünden, giriş sınavı ilanında belirtilmiş olan asgari puanı almış olmak.

Sınava başvuru

MADDE 41/Ç - (1) Sınava başvuru, şahsen, elden veya posta yoluyla ilanda belirtilen adrese ya da ilanda belirtildiği takdirde elektronik ortamda yapılabilir.

(2) Sınava katılmak isteyen adaylar, Bakanlık ve Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü internet sayfasından temin edecekleri sınav başvuru formunu doldururlar.

(3) Başvuruyu elektronik ortamda yapanların, formun imzalı bir örneğini ilanda belirtilen adrese veya en geç sınav saatinden önce sınav salon yetkilisine teslim etmesi zorunludur.

(4) Posta ile yapılan başvurularda, sınav başvuru formunun giriş sınavı duyurusunda belirtilen son başvuru tarihine kadar Bakanlığa ulaşmış olması gerekir. Postadaki gecikmeler dikkate alınmaz.

(5) Diploma veya mezuniyet belgesi ya da denklik belgesi ile avukatlık ruhsatnamesinin asıllarının yazılı ve/veya sözlü sınav öncesinde ibrazı zorunlu olup, bir örneği onaylanarak alınır ve aslı ilgiliye iade edilir.

Sınav başvurularının değerlendirilmesi

MADDE 41/D - (1) Sınava girmeye hak kazanan adaylar, atama yapılacak kadro sayısının beş katını geçmemek üzere başvuru yapanların (B) grubu kadrolar için yapılan Kamu Personel Seçme Sınavından aldıkları KPSSP3 puanlarına göre en yüksek puan almış adaydan başlamak üzere sıralama yapılarak belirlenir.

(2) KPSSP3 puan türü itibarıyla en son adayın aldığı puanla aynı puana sahip adaylar da sınava çağrılır.

(3) Sınava katılmaya hak kazanan adaylar ile bunların sınava giriş yerleri, Bakanlık ve Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü internet sayfasında en az on gün önce ilan edilir.

Sınav Komisyonu

MADDE 41/E - (1) Sınav Komisyonu, bir Müsteşar Yardımcısının Başkanlığında, Başhukuk Müşaviri ve Muhakemat Genel Müdürü, Personel Genel Müdürlüğünden en az Daire Başkanı düzeyinde bir üye ile Hukuk Müşaviri ve Müşavir Hazine Avukatları arasından Bakan onayı ile belirlenen başkan dahil en az beş ve tek sayıda asil ve üç yedek üyeden oluşur.

(2) Sınav komisyonu üye tam sayısı ile toplanır ve oy çokluğuyla karar alır. Oylama sırasında çekimser oy kullanılamaz. Alınan kararlar kesindir. Karara katılmayanlar karşı oylarını gerekçeleriyle birlikte belirtmek zorundadır.

(3) Sınav Komisyonu başkan ve üyeleri; kendilerinin, boşanmış olsalar dahi eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve kayın hısımlarının veya evlatlıklarının katıldığı sınavlarda görev alamaz.

Sınav Komisyonunun görevleri

MADDE 41/F - (1) Sınav Komisyonu; yazılı sınav sorularının hazırlanması ve cevapların değerlendirilmesi, sözlü sınavın yapılması, sonuçların ilan edilmesi, itirazların sonuçlandırılması ve sınavla ilgili diğer işlemlerin yürütülmesiyle görevlidir.

Yazılı sınav konuları

MADDE 41/G - (1) Yazılı sınav, aşağıdaki konu gruplarından bir veya birkaç oturumda yapılır.

a) Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, İdari Yargılama Hukuku.

b) Ceza Hukuku, Ceza Muhakemesi Hukuku.

c) Medeni Hukuk, Hukuk Muhakemesi, Borçlar Hukuku.

ç) İş Hukuku, Ticaret Hukuku, İcra ve İflas Hukuku.

(2) Bakanlık gerek görmesi halinde, giriş sınavı duyurusunda yer vermek şartıyla ilave konular da belirleyebilir.

Yazılı sınavın değerlendirilmesi

MADDE 41/Ğ - (1) Yazılı sınav, yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Yazılı sınavda başarılı sayılabilmek için en az yetmiş puan almak gerekir.

(2) Yazılı sınav sonuçları en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere sıralanarak tutanağa bağlanır ve tutanak Sınav Komisyonu üyelerince imzalanır.

Yazılı sınav sonuçlarının duyurulması ve sözlü sınava çağırma

MADDE 41/H - (1) Yazılı sınav sonuçları ile yazılı sınavda başarılı olanlar için yapılacak sözlü sınavın yeri, günü ve saati Bakanlık ve Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü internet sayfasında yayımlanmak suretiyle duyurulur. Ayrıca, sınavın yazılı ve sözlü şekilde yapılması halinde yazılı sınavda başarılı olanlara, sözlü sınavın yeri, günü ve saatine ilişkin yazı, sınav tarihinden en az yirmi gün önce gönderilir.

(2) Yazılı sınavda başarılı olanlardan en yüksek puan alan adaydan başlanarak duyuruda belirtilen sayıda aday sözlü sınava çağrılır. Son sıradaki adayla aynı puanı alan adaylar da sözlü sınava çağrılır.

Sözlü sınav

MADDE 41/I - (1) Sözlü sınavda adaylar;

a) 41/G maddesinde belirtilen konulara ilişkin bilgi düzeyi,

b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,

c) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu,

ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,

d) Genel yetenek ve genel kültürü,

e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı,

yönlerinden ayrı ayrı puan verilmek suretiyle değerlendirilir.

(2) Adaylar, komisyon üyeleri tarafından, birinci fıkranın (a) bendi için elli puan, (b) ila (e) bentlerinden her biri için onar puan üzerinden değerlendirilir ve verilen puanlar bir tutanağa ayrı ayrı geçirilir. Bunun dışında sözlü sınav ile ilgili herhangi bir kayıt kullanılmaz.

(3) Sözlü sınavı başarmış sayılmak için Sınav Komisyonu Başkan ve üyelerinin yüz üzerinden verdikleri puanların ortalamasının en az yetmiş olması zorunludur.

Sınav sonuçlarının duyurulması

MADDE 41/İ - (1) Giriş sınavını başarmış sayılmak için yazılı ve/veya sözlü sınavların her birinden başarılı olunması zorunludur. Sınavın yazılı ve sözlü olarak yapılması halinde sınavda başarılı olanların yazılı ve sözlü sınav puanlarının ortalaması başarı sırasını oluşturur. Sınavın yazılı veya sözlü olarak yapılması halinde ise yazılı veya sözlü sınav puanı başarı sırasını oluşturur.

(2) Sınav Komisyonu; adayları en yüksek puandan başlamak üzere başarı sırasına göre sıralayarak ilan edilen kadro sayısı kadar adayı asil, bu sayının en fazla yarısı kadar adayı da yedek olarak belirler ve ilan eder. Puanların aynı olması halinde sırasıyla yazılı puanı ve KPSS puanı yüksek olan adaya öncelik tanınır.

(3) Sınav sonuçları, Bakanlık ve Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü internet sayfasında duyurulur. Ayrıca, başarılı olan adaylara yazılı olarak bildirilir ve atamaya esas belgeleri teslim etmeleri istenir.

(4) Sınavı başarmış sayılmak, sıralamaya giremeyen adaylar için müktesep hak teşkil etmez.

Sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 41/J - (1) Adaylarca yazılı veya sözlü sınav sonuçlarına, sonuçların açıklanmasından itibaren yedi gün içerisinde itiraz edilebilir.

(2) Yapılan itirazlar, Sınav Komisyonu tarafından itiraz süresinin bitiminden itibaren en geç on gün içinde değerlendirilerek sonuçlandırılır ve sonuç ilgiliye bildirilir.

Sınav belgelerinin saklanması

MADDE 41/K - (1) Ataması yapılanların sınavla ilgili belgeleri, ilgililerin özlük dosyalarında; başarısız olanlar ile başarılı olduğu halde herhangi bir nedenle atanamayanların sınav belgeleri ise dava açma süresinden az olmamak kaydıyla bir sonraki sınava kadar Bakanlıkça saklanır.

Gerçeğe aykırı beyan

MADDE 41/L - (1) Sınavı kazananlardan sınav başvuru formunda gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin sınav sonuçları geçersiz sayılarak atamaları yapılmaz. Atamaları yapılmış olsa dahi iptal edilir. Bunlar hiçbir hak talep edemez.

(2) Gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu veya belge verdiği tespit edilenler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.

Atama

MADDE 41/M - (1) Sınav sonucunda, ilan edilen atama yapılacak kadro sayısı kadar adayın ataması yapılır.

(2) Giriş sınavını kazanan adaylardan atamaya esas olmak üzere aşağıdaki belgeler istenir:

a) Mal bildirimi.

b) Erkek adayların askerlikle ilişiği olmadığına dair yazılı beyan.

c) 4 adet fotoğraf.

ç) Sağlıkla ilgili olarak görevini devamlı yapmaya engel bir hali bulunmadığına dair yazılı beyanı.

d) Adli sicil kaydına ilişkin yazılı beyan.

(3) Sınavı kazanan adayların ikinci fıkrada belirtilen belgeleri sınav sonuçlarının Bakanlık ve Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü internet sayfasında duyurulmasından itibaren on beş iş günü içerisinde Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğüne elden veya posta ile teslim etmeleri zorunludur. Postadaki gecikmeler dikkate alınmaz.

(4) Sınavda başarılı olanlardan, gerekli şartları taşımadığı sonradan anlaşılanların atama işlemleri yapılmaz. Atamaları yapılmış ise bu atamalar iptal edilir.

(5) Sınavda başarılı olup atama şartlarını taşımadıkları sonradan anlaşılanlar ile süresi içerisinde atamaya esas belgelerini teslim etmeyenler, atanma isteminden vazgeçenler, atanıp da görevine başlamayanlar veya ataması yapılıp herhangi bir sebeple görevden ayrılanların yerine, yeni bir sınav yapılmaması ve altı aylık süreyi aşmamak kaydıyla, yedek listeden atama yapılabilir.

(6) Atama işlemi yapılmadan önce feragat edenler veya atama için gerekli belgeleri kendilerine bildirilen süre içinde teslim etmeyenler ile ataması yapıldığı halde süresi içinde göreve mazeretsiz başlamayanlar atama işleminden sarfınazar etmiş sayılırlar ve sınav sonuçları kazanılmış hak sayılmaz.

Hazine avukatlığına naklen atama

MADDE 41/N - (1) Hukuk Fakültesi mezunu olanlardan yargı merciinde Hakim ve Savcı olarak görev yapanlar, Avukatlık ruhsatını haiz olanlardan kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Kanun kapsamında Hukuk Müşaviri ve Avukat kadrosunda en az 2 yıl görev yapanlar ile daha önce Hazine Avukatı olarak görev yapmış olanlardan asaleti tasdik edilenler sınava tabi tutulmaksızın Hazine Avukatlığına naklen atanabilirler."

MADDE 2 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 - Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber