Kız yetim aylığında bilinmesi gerekenler

Bir ziyaretçimizin sorusu özelinde yetim aylığına dair soruyu cevaplıyoruz

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Şubat 2014 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kız yetim aylığında bilinmesi gerekenler

Annemden emekli sandigindan, babamdan ise ssk dan yetim maasi aliyorum.sigortali bir ise girdigimde ikisinden de aldigim maas kesilir mi?ozel sektor veya devlet dairesinde fark ediyor mu?

Sorunuzu, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı ve SSK. şartlarına gore değerlendireceğiz.

5434 sayılı Kanuna göre KIZ YETİMLERE aylık ödenmesi şartları;

10 yıl veya daha fazla hizmeti bulunan devlet memurları veya emekli olmuş devlet memurunun vefatında kız çocuklara aylık bağlanması şartları fazla detaylı olarak belirlenmemiş, öz hükümlere yer verilerek yetim aylığı bağlanması şartları konulmuştur.

Şartlar;

- Evli olmayacak,

- Devlet memuru olarak görev almayacak.

Yani, devlet memuru olarak görev yapmayan, bekar veya dul kız çocukları vefat eden devlet memuru olan anne veya babalarından dolayı aylık alabiliyorlar. Özel sektörde veya resmi kurumlarda Sigortalı çalışması veya kendi işyerinde bağ-kur lu çalışması 5434 sayılı Kanuna gore yetim aylığının kesilmesini gerektirmiyor. Ödemeye devam ediliyor.

5 ila 10 yıl arasında hizmeti bulunan devlet memuru anne veya babasından dolayı kız yetim olarak aylık bağlanması şartları, 10 yıl üzeri hizmeti olandan daha kısıtlı olmaktadır. Şartlar; Devlet memuru, SSK.lı, Bağ-Kur lu olarak çalışmayacak, Yabancı ülkede çalışmayacak, kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık bağlanmaması gerekmektedir.

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa gore KIZ YETİMLERE aylık ödenmesi şartları;

SSK.lı, Bağkurlu, Devlet memuru olarak çalışmayacak, bu çalışmalardan dolayı aylık ve gelir almamış olacak, Bu şartlar, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile de devam ettirilmekte, ayrıca yabancı ülkede de çalışmıyor ve aylık alıyor olmayacak.

Sonuç Değerlendirmemiz:

1- SSK.lı işe girmeniz durumunda Emekli Sandığı aylığınızı kesmez, ödemeye devam eder.

2- SSK.lı işe girdiğinizde özel veya resmi kurumda farketmiyer, SSK. aylığınızı kesmesi gerekir.

Bu konuda, daha önce yayımlanmış detaylı yazı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber