Verimlilik proje ödülleri usul ve esasları hakkında yönetmelik

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Şubat 2014 01:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Verimlilik proje ödülleri usul ve esasları hakkında yönetmelik

21 Şubat 2014 CUMA

Resmi Gazete

Sayı : 28920

YÖNETMELİK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından:

VERİMLİLİK PROJE ÖDÜLLERİ USUL VE ESASLARI

HAKKINDA YÖNETMELİK

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 - (1) Bu Yönetmelik; verimlilik bilincinin ülke çapında yaygınlaştırılması, kurum ve kuruluşlar arasında bilgi ve tecrübe paylaşımının artırılması, verimlilik konusunda yürütülen projelerin kamuoyuna duyurulması, uygulanmış projelerin sağladığı yararların tanıtılması ve verimliliği artırma konusunda yürütülecek yeni projelerin teşvik edilmesini sağlamak amacına yönelik olarak verilecek Verimlilik Proje Ödüllerinin usul ve esaslarını kapsar.

Dayanak

MADDE 2 - (1) Bu Yönetmelik, 3/6/2011 tarihli ve 635 sayılı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 11/A maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 - (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlık: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını,

b) Baş değerlendirici: Değerlendirme süreçlerinin planlanması, uygulanması ve Ödül Yürütme Komitesi ile diğer taraflar arasındaki koordinasyonu sağlamaktan sorumlu olan ve değerlendiriciler arasından seçilen kişiyi,

c) Bireysel ön değerlendirme formu: Değerlendiricilerin ek-1'de yer alan değerlendirme kriterlerine göre projeleri bireysel olarak değerlendirecekleri formu,

ç) Büyük ölçekli işletme: Mikro, küçük veya orta büyüklükteki işletme niteliği taşımayan işletmeleri,

d) Değerlendirici: Uzmanlık alanları ve deneyimlerine göre değerlendirici başvuru formu kullanılarak alınan gönüllü başvurular üzerine Ödül Yürütme Komitesi tarafından seçilen, projelerin ön değerlendirme ve yerinde inceleme aşamalarında görev yapan Bakanlık hariç kamu kurum ve kuruluşu, özel sektör, üniversite veya sivil toplum örgütü temsilcisini,

e) Değerlendirici başvuru formu: Değerlendiricilerin kişisel bilgileri, eğitim bilgileri, mesleki deneyimi, uzmanlık alanları ve proje değerlendirme tecrübesine ilişkin bilgileri içeren formu,

f) Genel Müdürlük: Verimlilik Genel Müdürlüğünü,

g) İşletme başvuru formu: Ödüle başvuran işletme ve projesi hakkındaki bilgileri içeren formu,

ğ) İşletme geri bildirim raporu: Yerinde incelemeye gidilmeyen ve ödül alamayan işletmelere baş değerlendirici tarafından hazırlanarak iletilen raporu,

h) Küçük işletme: 19/10/2005 tarihli ve 2005/9617 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (b) bendi ile tanımlanan işletmeleri,

ı) Mikro işletme: 2005/9617 sayılı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (a) bendi ile tanımlanan işletmeleri,

i) Orta büyüklükteki işletme: 2005/9617 sayılı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (c) bendi ile tanımlanan işletmeleri,

j) Ödül Jürisi: Ödül almaya hak kazanan projeleri belirlemekle sorumlu olan, biri Verimlilik Genel Müdürü olmak üzere Bakanlıktan iki, üniversitelerden iki ve sivil toplum örgütlerinin üst düzey temsilcilerinden bir üyeden oluşan ve Verimlilik Genel Müdürünün başkanlık ettiği Jüriyi,

k) Ödül jürisi nihai değerlendirme raporu: Her bir kategoride ödül alan projelerin yer aldığı raporu,

l) Ödül Yürütme Komitesi: Ödül sürecinin yürütülmesinden sorumlu olan, Verimlilik Genel Müdürü tarafından görevlendirilecek ilgili daire başkanı ve personelden oluşan komiteyi,

m) Ön değerlendirme sonuç raporu: Bireysel ön değerlendirmelerden sonra projenin nihai ön değerlendirme puanının belirleneceği ve uzlaşım toplantısında hazırlanan raporu,

n) Verimlilik Proje Ödülleri: Bir işletmenin sunduğu ürün veya hizmetlerin kalitesini, süreçlerinin performansını, hammadde, malzeme, enerji, sermaye ve insan kaynaklarının verimliliğini ve karlılığını artırmaya, maliyetlerini azaltmaya, çalışma yaşamının kalitesini iyileştirmeye yönelik gerçekleştirilen projelere verilen ödülleri,

o) Yerinde inceleme sonrası değerlendirme raporu: Yerinde inceleme sonucunda değerlendiricilerin her kriteri yeniden değerlendirdiği toplantıda hazırlanan raporu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Ödüllendirme Sisteminin Esasları

Ödül kategorileri

MADDE 4 - (1) Verimlilik Proje Ödülleri sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelere, mikro işletme, küçük işletme, orta büyüklükteki işletme ve büyük ölçekli işletme olmak üzere dört kategoride verilir. Bakanlık gerekli gördüğü durumda bunların dışında ödül kategorisi belirleyebilir.

Ödül takvimi

MADDE 5 - (1) Ödül takvimi ile başvuru ve değerlendirme sürecine ilişkin ayrıntılı bilgiler Genel Müdürlük tarafından her yıl Bakanlığın internet sitesi ve diğer yayın organları aracılığıyla yayınlanır.

rev ve sorumluluklar

MADDE 6 - (1) Ödül sürecinde yer alanların görev ve sorumlulukları şunlardır.

a) Ödül Yürütme Komitesi:

1) Ödül sürecinde yer alan görevlendirme, bilgilendirme ve onay işlemlerini yürütmek.

2) Ödül sürecine ilişkin yönlendirme ve koordinasyon görevini yerine getirmek.

3) Projelerin değerlendiricilere atanmasını sağlamak.

4) Baş değerlendiricileri ve değerlendiricileri belirlemek.

5) Değerlendiricilere yönelik proje değerlendirme eğitimini planlamak ve uygulanmasını sağlamak.

6) Mevcut kaynakları göz önünde bulundurarak yerinde inceleme yapılacak proje sayısını belirlemek.

7) Ödül töreninin organizasyonunu yapmak.

b) Baş değerlendirici:

1) Sorumlu olduğu projeleri zamanında değerlendirmek.

2) Uzlaşım toplantılarını planlamak ve gerçekleştirmek.

3) Ödül Yürütme Komitesi tarafından düzenlenen proje değerlendirme eğitimine, uzlaşım toplantılarına ve yerinde incelemelere katılmak.

4) Yerinde incelemeleri planlamak, uygulamak ve işletme ile iletişimi sağlamak.

5) Proje sahibi işletmelere gönderilecek olan geribildirim raporunu hazırlamak.

6) Yerinde inceleme sonrası değerlendirme raporunu Ödül Jürisi'ne sunmak.

c) Değerlendirici:

1) Sorumlu olduğu projeleri zamanında değerlendirmek.

2) Ödül Yürütme Komitesi tarafından düzenlenen proje değerlendirme eğitimine, uzlaşım toplantılarına ve yerinde incelemelere katılmak.

3) İlgili formları/raporları baş değerlendiriciye eksiksiz ve zamanında ulaştırmak.

ç) Ödül Jürisi:

1) Nihai değerlendirmeyi gerçekleştirerek ödül almaya hak kazanan projeleri belirlemek.

2) Ödül töreninde sunumu yapılacak projeleri belirlemek.

Proje başvurularının alınması

MADDE 7 - (1) Başvurular proje yürütücüsü işletmeler tarafından yapılır.

(2) Her proje için sadece bir defa başvuru yapılabilir.

(3) İki sene üst üste ödül alan işletmeler devam eden yıl için başvuruda bulunamazlar.

(4) Projenin tamamlandığı tarihten itibaren en çok bir yıl geçmiş olması gerekmektedir.

(5) Daha önce herhangi bir kuruluştan ödül alan projeler için başvuru yapılamaz.

(6) Bir işletme bir yıl içinde en fazla üç proje ile başvurabilir.

(7) Başvurular, Bakanlığın internet sitesinde yayınlanacak işletme başvuru formunun eksiksiz olarak doldurularak elektronik ortamda gönderilmesi suretiyle yapılır. Ayrıca işletme başvuru formunun işletme üst yöneticisi tarafından imzalanmış basılı bir nüshasının kapalı zarf içerisinde ödül takviminde belirtilen tarihlere uygun olarak Genel Müdürlüğe ulaştırılması gerekmektedir. İmzalı işletme başvuru formunun Genel Müdürlüğe ulaşmaması durumunda elektronik başvuru dikkate alınmaz.

(8) İşletme başvuru formunun doldurulması zorunlu olan bölümlerin eksik olması durumunda projeler ön değerlendirme aşamasına alınmaz.

(9) Bakanlık, işletme başvuru formunda yer alan tüm bilgilerin gizliliğinin sağlanmasını, Bakanlık ve değerlendiriciler dışındaki herhangi bir kişi ve kuruluş ile paylaşılmamasını ve sadece Verimlilik Proje Ödülleri için kullanılacağını taahhüt eder.

(10) Başvuru sırasında herhangi bir ücret alınmaz.

Projelerin değerlendirilmesi

MADDE 8 - (1) Genel Müdürlük ile değerlendiriciler arasında başvuru sahibi işletme bilgilerinin ve değerlendirme sürecine ilişkin koşulların ve taahhütlerin yer aldığı bir gizlilik sözleşmesi imzalanır.

(2) Değerlendiricilere projelerin değerlendirilmesinden önce ödül sürecinin ve kriterlerin anlatıldığı bir günlük proje değerlendirme eğitimi verilir.

(3) Başvurusu kabul edilen projeler ön değerlendirme, yerinde inceleme ve nihai değerlendirme olmak üzere üç aşamada değerlendirilir.

a) Ön değerlendirme:

1) Değerlendiricilerden biri baş değerlendirici olmak üzere 3-5 kişilik gruplar oluşturulur ve projeler değerlendirilmek üzere bu gruplara dağıtılır. Projelerin gruplara dağıtılmasında değerlendiricilerin uzmanlık alanları dikkate alınır.

2) Değerlendiriciler başvuru formları üzerinden projeleri değerlendirir.

3) Projeler öncelikle bireysel ön değerlendirme formu kullanılarak bireysel olarak değerlendirilir ve belirlenen sürelerde baş değerlendiriciye gönderilir.

4) Bireysel değerlendirmelerden sonra her grup bir araya gelir ve yapılan uzlaşım toplantısında projenin nihai ön değerlendirme puanı belirlenir. Bu toplantı sonunda ön değerlendirme sonuç raporu hazırlanır. Uzlaşım toplantıları tüm grup üyelerinin katılımıyla yapılır.

5) Projeler içerisinde puanı 70 ve üzeri olanlardan, her bir kategoride puan sıralamasına göre yerinde inceleme ziyareti yapılacak olanlar Ödül Yürütme Komitesi tarafından belirlenir.

6) Yerinde incelemeye gidilmeyen işletmelere, baş değerlendirici tarafından hazırlanacak işletme geri bildirim raporu gönderilir.

b) Yerinde inceleme:

1) Ön değerlendirme aşamasında belirlenen işletmelere yerinde inceleme yapmak üzere bir ziyaret gerçekleştirilir.

2) Bu incelemede ön değerlendirme aşamasında açık olmayan konuların açıklığa kavuşturulması sağlanır, yerinde doğrulama yapılır ve başvuru formunda belirtilen uygulamaların yerinde görülmesi sağlanır.

3) Yerinde inceleme sırasında öncelikli olarak proje yürütücüleri tarafından proje ile ilgili bir sunum gerçekleştirilir ve sunum sırasında değerlendiriciler sorularını sorar. Gerekli olması durumunda yöneticilerle görüşmeler yapılır, veriler incelenir ve proje ile ilgili tesis, makine-ekipman, personel çalışma alanları ve benzeri görülebilir.

4) Yerinde incelemenin yapılacağı tarih baş değerlendirici tarafından işletmeyle görüşülerek belirlenir.

5) Yerinde incelemeye baş değerlendirici ve iki değerlendirici katılır.

6) Yerinde inceleme sonucunda değerlendiricilerin her kriteri yeniden değerlendirdiği bir toplantı yapılır ve yerinde inceleme sonrası değerlendirme raporu hazırlanarak Ödül Jürisi'ne sunulur.

c) Nihai değerlendirme:

1) Yerinde incelemeden sonra 80 ve üzeri puan alan projeler, Ödül Jürisi tarafından; projenin özgünlüğü, bir buluşa konu olması, yarattığı ekonomik, sosyal ve çevresel fayda, işletmenin performansına ve ihracat kapasitesine katkısı, ülkenin fikri sermayesine ve inovasyon kapasitesine sağladığı katkı, iyi uygulama örneği ve yaygınlaştırılabilir olma potansiyeli ve benzeri kriterler dikkate alınarak nihai olarak değerlendirilir.

2) Ödül Jürisi, jüri nihai değerlendirme raporunu kullanarak her bir kategoride ödüle layık görülen ilk üç projeyi belirler.

3) Ödül alamayan işletmelere baş değerlendirici tarafından hazırlanacak işletme geri bildirim raporu gönderilir.

Değerlendirme kriterleri ve puanları

MADDE 9 - (1) Ödüllere aday gösterilecek projeler ek-1'de yer alan tabloda sayılan kriterler ve bu kriterlere ait puanlar göz önüne alınarak 100 puan üzerinden değerlendirilir.

Ek puan

MADDE 10 - (1) Değerlendiriciler aşağıdaki hususları göz önünde bulundurarak projeye en fazla beş ek puan verebilir:

a) İşletmenin daha önce aldığı ödüller.

b) İşletmenin sahip olduğu yönetim sistemi belgeleri.

c) Verimliliği artırmaya yönelik faaliyetlerin hangi organizasyonel birim içerisinde yürütüldüğü.

ç) Üst yönetimin verimliliği artırmaya yönelik stratejileri ve bu yöndeki gelecek planları.

d) Projenin yürütülmesi sırasında işletme dışından alınan eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanmış olma.

Ödüller ve ödüllerin takdimi

MADDE 11 - (1) Nihai değerlendirme sonucunda ödül almaya hak kazanan işletmelere Genel Müdürlük tarafından her yıl Verimlilik Haftası içerisinde düzenlenecek bir törenle plaket takdim edilir.

(2) Ödül töreninde Ödül Jürisi tarafından belirlenen projelerin sunumu gerçekleştirilir.

(3) Ödül alan projelere Bakanlığın yayın organlarında ve resmi internet sitesinde yer verilir ve tanıtımı yapılır.

Ödüllerin kullanımı

MADDE 12 - (1) Ödül almaya hak kazanan işletmeler Verimlilik Projesi Ödülü logosunu tanıtımlarına yönelik basılı ve görsel materyallerinde kullanabilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

MADDE 13 - (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14 - (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı yürütür.

Ek-1

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ VE PUANLARI

Kriter No. Kriter Kriter Puanı Alt Kriter No. Alt Kriter Alt Kriter Puanı
1 Projenin Geliştirilme Nedeni, Tanımı ve Kapsamı 15 1a Projenin geliştirilmesinde rol oynayan faktörler 8
1b Projenin tanımının ve kapsamının açık bir şekilde belirlenmesi 7
2 Projenin Hedefleri 15 2a Proje hedeflerinin varlığı 8
2b Proje hedefleri belirlenirken dikkate alınan faktörler 7
3 Yönetimin Liderliği 15 3 Projenin tasarlanması ve uygulanması aşamalarında yönetimin desteği 15
4 Çalışma Yöntemi ve Kullanılan Teknikler 25 4a Proje faaliyet planının varlığı 5
4b Uygun teknik ve yöntemlerin seçilmiş ve uygulanmış olması 10
4c Projeyi hayata geçirme planının varlığı 5
4d Önleyici faaliyetlerin planlanması ve uygulanması 5
5 Elde Edilen Sonuçlar 30 5a Sonuçların varlığı 10
5b Proje hedeflerine ulaşılması 10
5c Farklı alanlarda elde edilen kazanımlar 10

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber