Mustafa Ak: Sosyal belediyeciliğe önem veriyoruz

Keçiören Belediye Başkanı ve aynı zamanda Keçiören Ak Parti Belediye Başkan adayı Mustafa Ak ile Keçiören'i konuştuk.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Şubat 2014 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mustafa Ak: Sosyal belediyeciliğe önem veriyoruz

VAATLERİ KAYDA GEÇİRİYORUZ

Memurlar.net olarak yerel siyasetçiler ile yaptığımız görüşmeleri yayınlamaya başladık. Amacımız, projeleri, vaatleri kayda geçirip, bir sonraki seçimde seçmen denetlemesine imkan tanımak. Bu çerçevede il veya ilçedeki en güçlü adaylarla yaptığımız söyleşileri dikkatinize sunuyoruz. Vaatlerini kayda geçirmek isteyen adaylar, memurlar.net'in iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirler.

Edip Üzen/memurlar.net

Ankara Keçiören ilçesindeki yerel projeleri konuştuk. Ancak bu yazıda Büyük Birlik Partisi Belediye Başkan adayı Turgut Altınok'a ulaşamadık. Danışmanı ile görüşmemize ve Ak Parti'nin Keçiören adayı Mustafa Ak ile görüştüğümüzü, BBP'nin adayının da görüşlerini yansıtmak istediğimizi belirtmemize rağmen, kendileri ilgi göstermemeyi tercih etti. Bu nedenle, Keçiören özelinde Keçiören Belediye Başkanı ve aynı zamanda Ak Parti Belediye Başkan adayı Mustafa Ak ile Keçiören'de yapılanları ve yapılacakları konuştuk.

5 yıl içinde Keçiören'de neler yapıldı?

Bizim belediyecilik anlayışımızda sosyal belediyecilik artık ön plana çıkıyor. Belediyecilik anlayışında sosyal belediyenin içerisine giren konularda genişliyor. Her ne kadar belediyelerin yetki sınırları içerisinde olmasa da belediyelerden beklentiler daha da üst seviyeye çıkmış oluyor. Tabi devletin temel unsurlarından bir tanesi de sosyal devlet. Sosyal devletin içerisinde oluşturulan da sosyal belediyecilikte bunun içerisinde var. İnsanların ihtiyaçlarının karşılanması, ama bu ihtiyaçlar sadece gıda veya yoksullara yardım edilmesi değil, aynı zamanda onların kültürel, eğitim, spor, sanat bu tür ihtiyaçlarının da karşılanacağı yerlerin imal edilmesi, imkanların sağlanması ve bunlara sunulması.

Aslında belediyecilikte gerçek yarış bu alanda başlamış durumda. Çünkü diğer yarışlar proje yapmak, yol yapmak, asfalt dökmek, kaldırım yapmak rutin hizmetlerdir. Bunlar zaten kanunen sizin üzerinize verilmiş yükümlülükler ve bu yükümlülükleri yapmakla mükellefsiniz zaten. Dolayısıyla yarış burada değil yarış bunların üzerine ne koyuyorsunuz, vatandaşa ne katıyorsunuz, vatandaşın günlük yaşantısında neyi kolaylaştırıyorsunuz. Gerçek yarış burada. Bizde bu bilinçle Keçiören'de sosyal belediyecilik alanında bir çok ilkleri yapmış ve bir çok projeye imza atmış örnek projeler oluşturmuş bir belediyeyiz. Bunların içerisinde engelliler ile alakalı, yaşlılarla alakalı, kadınlarla alakalı, yoksul kesimlerle alakalı ve buna benzer desteklenmesi gereken kesimlerle ilgili birçok projeyi hem kurum ortaklığı olarak paydaşlarımızla hem de kendimiz kurum olarak yaptık, bununla ilgili yüzlerce proje sayılabilir.

Bunların içerisinden bazılarını belki ifade etmek gerekirse; Örneğin engellilerle ilgili bir proje yaptık. Gündüz misafirhanesi diye isimlendirdiğimiz bu projede engellisi olan aileler, engellisine bağımlı yaşarlar. Onların bu bağımlılıklarını biraz gidermek için yani biraz nefes almalarını sağlamak için, biraz kendilerine vakit ayırmalarını sağlamak için gündüz misafirhanesine engellisini bırakıyor ve bırakılan engellisini işi bittikten sonra tekrar gelip alıyor. Dolayısıyla ona bir zaman vermiş oluyoruz. Hayatının içerisinde kendine ait bağımsız bir zaman vermiş oluyoruz.

Ailesine sahip çıkanlara plaket verildi

Bir başka çalışmamızda yaşlı evinde yaşlısına bakan insanlara biz plaket verdik. Toplum gittikçe küçülüyor. Aile yapısı eskiden geniş aileydi şimdi çekirdek aile de kalmadı. Çocukları çıkardık sadece anne baba kaldı. Evinde annesine, babasına, dedesine, dayısına, halasına, teyzesine bakan akrabasına, yaşlısına sahip çıkan ailelere biz plaket verdik. O insanları topladık teşekkür ettik. Bunu teşvik etmeye çalıştık, çünkü yaşlıları belli bir yaşa geldikten sonra hadi huzurevine gönderelim hadi yaşlılar evine gönderelim bunun bizim geleneğimizde yeri yoktur. Geleneğine bağlı olan bölgelerimizde huzurevi yoktur, geleneğine bağlı olmayan bölgelerde modern hayatın getirmiş olduğu yerlerde huzurevi vardır. Doğu'da Güneydoğu'da huzurevi bulamazsınız. Karadeniz'de bulamazsınız. Çünkü onlar yaşlılarını bırakmazlar. Onun için biz metropol bir ilçede evinde yaşlısına bakan insanları taktir. ediyoruz. Bunların hayatlarını kolaylaştırmak adına da yaşlılar oteli açtık. Yaşlılar otelinde de 3 gün 5 gün neyse bir yere gidecekse evindeki yaşlısını bize emanet ediyor (ücretsiz) burada biz ona ev konforunda bakıyoruz, geldikten sonra tekrar yaşlısını evine götürüyor. Aileye önem veriyoruz, aile toplumun temel taşı sağlam aileler oluşması sağlam aileler kurulması lazım. Evlilik öncesinde insanlara kurs veriyoruz. Evlilik sırasında danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Evliliğin daha sağlam temellere oturması, hemen birden kırılgan bir yapı oluşmaması adına. Boşanmış eşlere de aynı zamanda yine destek oluyoruz. Bunun içinde bir aile eğitim merkezi kurduk. Aile eğitim merkezinde danışmanlarımız var, bu danışmanlarımız seminer çalışmaları, aile danışmanlık hizmetleri veriyor.

Sizden önceki dönemden aldığınız borç ne kadardı? Şimdi belediyenin borç durumu nedir?

Her belediyenin borcu vardır. Borçsuz belediye olmaz. Ama borcun döndürülebilirliği önemlidir. Geliriniz ne kadar borcunuz ne kadar önemli olan budur. Biz bu anlamda göreve geldiğimizde bizde borçlu bir belediye devraldık. Ama gelirinden daha fazla borcu olan bir belediye devraldık. Biz şimdi gelirinden daha az borcu olan bir borca sahibiz. 2009 yılında 112 milyon gelirimiz vardı. Buna karşılık 148 milyon borç aldık. Şu anda bizim gelir henüz netleşmedi, kesinleşmiş bilgilere bakmamız lazım. Yaklaşık 250 milyon civarında bizim gelirimiz olacak, bunun karşılığında borcumuz 170 milyon. Biz bir taraftan büyüyoruz şuanda bizim bütçemiz 365 milyona ulaşmış durumda. O dönemde ki bütçe 150 milyon civarındaydı. Dolayısıyla iki üç katına yakın bir bütçede artış oldu, ama borçta o kadar artış olmadı. Dolayısıyla gelirimiz ve dengemiz giderilebilecek bir durumda. Bu konuda mali disiplin sağlanmış durumda.

Fethi Yaşar: Görevimiz sadece hizmet yapmaktır

Keçiören'de kentsel dönüşüm çalışmaları ne durumda?

3 tane kentsel dönüşüm şuanda var. Bir tanesini biz takip ediyoruz Yükseltepe kentsel dönüşüm. Müteahhitler bazında yapılıyor, vatandaş kendi anlaştığı müteahhitleriyle konutlarını yapıyor. Bir tanesi Kuzey Ankara kentsel dönüşüm, Büyükşehir ve TOKİ ortaklaşa gerçekleştiriyor. Bir tanesi de yeni ilan edildi hacıkadın deresi kentsel dönüşüm projesi. Orası da henüz imar çalışması yapılmadı ama ilanı yapıldı.

Önümüzdeki 5 yılda seçimi kazanırsanız Keçiören halkına ne tür projeler sunacaksınız?

Burada ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz birkaç tane çalışmamız var. Spor salonumuz yok bir spor salonu yapmak istiyoruz. Projemiz var ama yerle ilgili sıkıntımız var. Biraz daha merkezi bir yerde olsun istiyoruz ama merkezi yerde büyük bir alanımız yok. Yer üretmeye çalışıyoruz. Yer üretebilirsek daha merkezi bir yerde, yer üretemezsek daha bağlum bölgesi civarında bir yerde yapmayı düşünüyoruz. Bir kapalı spor salonuna ihtiyacımız var.

Bunun yanında yeşil alan ve çevre üzerine çalışacağız önümüzdeki dönemde. Biraz daha yeşilin arttırılması lazım. Bu alanda halka açık kent ormanı aktif yeşil alan ve ovacık bölgesinde büyük yeşil alanlar ortaya çıkmış durumda yeni imara göre onların yapılmasıyla ilgili çalışmalar yapacağız. Bunun yanında özellikle bizden talep edilen mahallelerdeki mahalle konaklarının sayısı arttırılacak. Yaşam alanlarının arttırılmasıyla ilgili, zümrüt yaşam alanları, yonca yaşam merkezi adı altında bu alanların arttırılması ile ilgili çalışmalar yapacağız.

Keçiören'deki kulenin durumu ne olacak?

Turgut Bey döneminin bir projesi 2002 yılında temeli atılmış, 7 yıl boyunca hiç bir şey yapılmamış bu hale geldikten sonra mahkeme kararıyla durdurulmuş. Önceki dönemde durdurulmuş bir kule mahkeme kararı var. Biz yaklaşık 3-4 yıl hukuk mücadelesi verdik. Ama maalesef Danıştay mahkemenin vermiş olduğu kararı onayladı. Artık şuanda hukuki olarak yapacak bir şey yok. Kule'de mania sınırını aşan bölüm var. 25 metre fazlası var. Onun yanında kaçak bina konumunda. İmara aykırı.

25 metresi mi yıkılacak, tamamı mı yıkılacak?

İmara aykırılığı ortadan kaldırmak için tamamı yıkılacak

Peki Kule kaldırıldıktan sonra oraya ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Onunla ilgili proje hazırlıyoruz.

Mamak'ın gecekondu algısını bitireceğiz

Şu anda anketlerle ilgili durum nedir?

Anketlerde AK Parti birinci parti olarak çıkıyor. 6 puan fark var. 2009'da %42 biz almıştık %32 MHP almıştı. Şimdi MHP'nin oylarını Büyük Birlik Partisi almış görünüyor. Benim de tahminim bu %32 civarında bir oyları olabilir MHP ile BBP'nin ortak puanı. Keçiören'de AK Parti alacaktır bununla ilgili bir endişemiz yok. Ama biz puanı arttırmak istiyoruz. Aradaki makası açmamız lazım.

Keçiören metrosu ne zaman tamamlanır?

2014'te tamamlanacak. Sene sonu olabilir. Öngörülmeyen gecikmeler söz konusu olabiliyor. Ayrıca projenin ilaveleri var. Bu ilavelerden dolayı biraz gecikmeler olabilir ama 2014'de hizmete açılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber