Tayinin ertesi gün işe başlama sorunu

926 sayılı Askeri Personel Kanununda önemli bir değişiklik yapıldı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Şubat 2014 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tayinin ertesi gün işe başlama sorunu

926 sayılı Askeri Personel Kanununda, yeri değişen personel için, 657'deki memurlara emsal olabilecek önemli bir değişiklik yapıldı.

Bilindiği üzere bir atama işleminin tebliği üzerine memur hemen yeri görevine gidememektedir. Ayrıca bir de kurumdan ilişiğini kesmektedir. Kendisine zimmetli olan dosyaları, evrakları teslim etmesi gerekmektedir.

657'DE YER ALAN HÜKÜM

Hali hazırdaki 657 sayılı Kanunun ilgili hükmü şu şekildedir:

"Atamalarda görev yerine hareket ve işe başlama süresi:
Madde 62-
İlk defa veya yeniden veyahut yer değiştirme suretiyle;
a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü,
b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini,
izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar."

Dikkat edileceği üzere madde metni, memurun tayin sonrasında göreve başlamasını atama emrinin tebliğine başlamıştır. Uygulamada ise tebliğ yapılmasına rağmen, memur gidip yeni görevine başlayamamaktadır, ayrıca bir de ilişiğini kesmektedir ve ne yazıkki ilişik kesme işlemlerinde bir süre bulunmamaktadır. İlişik kesmede yaşanan sorunlar için tıklayınız.

926'DA, ASKERİ PERSONEL İÇİN YAPILAN YENİ DÜZENLEME

Askeri personel, sorun yaşanan bu konuda önemli bir değişiklik yapmıştır. 22 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Kanunun 38. maddesi şu şekildedir:

MADDE 120 - Subay ve astsubaylar, ilk ve görev süresi içinde atanmalarında;
a) Aynı belediye hudutları içinde veya aynı garnizon dahilinde bulunanlar, ilişik kestikleri günü takip eden 24 saat içinde, bu süre resmi tatil gününe rastlıyorsa hizmetin başladığı gün mesai saati içinde,
b) Belediye hudutları dışında veya başka bir garnizona atanmalarda ilişik kestikleri günden itibaren yollukları hakkındaki özel kanunda belirtilen seyahat süresi dışında 15 gün içinde,
atandıkları göreve katılmak zorundadırlar.

MEMURLAR.NET AÇIKLAMASI

Görüleceği üzere, askeri personel kanununda "atanma emrini tebellüğ ettiği günü takibeden 24 saat içinde," ifadeleri "ilişik kestikleri günü takip eden 24 saat içinde," olarak değiştirilmiştir. Bu sayede oluşması muhtemele hukuki sorunların önüne geçilmiştir.

Askeri personel Kanunda yapılan ve yine memurlara emsal olabilecek bir diğer düzenleme tebligata ilişkindir. Hali hazırda, 657'nin 62. maddesinde sadece izin veya raporlu olmanın tebligata engel oluşturmayacağı yazılıdır. 22 Şubat 2014 tarihi itibariyle tebligata engel olmayacak durumlar şu şekilde genişletilmiştir: "personelin izinli, raporlu, tutuklu, açıkta, firarda, izin tecavüzünde olması veya hastanede yatması..."

Yine askeri personel için başka bir değişiklik daha yapılmıştır. O da gıyapta ilişkik kesmedir. İlgili düzenleme şu şekildedir: "Atamaya tabi tutulan personelden izinli, raporlu, tutuklu, açıkta, firarda veya izin tecavüzünde olanlar ile hastanede yatanların ilişik kesme işlemleri, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığınca uygun görülmesi durumunda gıyaplarında evrak üzerinden yapılabilir. Bu personelin yeni görevlerine katılışları da gıyaplarında evrak üzerinden yapılır ve özlük hakları yeni birlikleri tarafından ödenmeye başlanır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber