AİHM için kurulan komisyonun yetkisi genişletildi

6384 sayılı 'Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) Yapılmış Bazı Başvuruların Tazminat Ödenmek Suretiyle Çözümüne Dair Kanun Gereğince Kurulan Komisyonun Yetkisinin Genişletilmesine İlişkin' Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Mart 2014 09:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AİHM için kurulan komisyonun yetkisi genişletildi

16 Mart 2014 PAZAR

Resmi Gazete

Sayı : 28943

BAKANLAR KURULU KARARI

Karar Sayısı : 2014/5917

Ekli "6384 sayılı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Yapılmış Bazı Başvuruların Tazminat Ödenmek Suretiyle Çözümüne Dair Kanun Gereğince Kurulan Komisyonun Yetkisinin Genişletilmesine İlişkin Karar"ın yürürlüğe konulması; Adalet Bakanlığının 8/2/2014 tarihli ve 16339 sayılı yazısı üzerine, anılan Kanunun 2 nci ve 9 uncu maddelerine göre, Bakanlar Kurulu'nca 10/2/2014 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Abdullah GÜL

CUMHURBAŞKANI

Kararı görmek için tıklayınız.

6384 SAYILI AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNE YAPILMIŞ BAZI BAŞVURULARIN TAZMİNAT ÖDENMEK SURETİYLE ÇÖZÜMÜNE DAİR KANUN GEREĞİNCE KURULAN KOMİSYONUN YETKİSİNİN GENİŞLETİLMESİNE

İLİŞKİN KARAR

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Kararın amacı; Avrupa insan Haklan Sözleşmesi ve Türkiye'nin taraf olduğu ek protokoller kapsamında korunan haklara ilişkin Avrupa İnsan Haklan Mahkemesinin yerleşik içtihatları doğrultusunda ülkemiz aleyhine verilen ihlal kararlannm yoğunluğu dikkate alınmak suretiyle, Komisyonun yetki alanına girecek ek ihlal alanlarını belirlemek ve zaman bakımından yetkisini uzatmaktır.

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Karar, 9/1/2013 tarihli ve 6384 sayılı Avrupa insan Hakları Mahkemesine Yapılmış Bazı Başvurulann Tazminat Ödenmek Suretiyle Çözümüne Dair Kanunun 2 nci ve 9 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3- (1) Bu Kararda geçen;

a) Komisyon: 6384 sayılı Kanuna göre tazminat talebi hakkında karar vermek üzere Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulan İnsan Haklan Tazminat Komisyonunu,

b) İhlal alanları: Ülkemiz hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yerleşik içtihadına dayalı olarak ihlal karan verilme olasılığının yüksek olduğu alanlan,

ifade eder.

Komisyonun yetkisine giren ihlal alanları

MADDE 4- (1) Aşağıda yer alan ihlal alanları, Komisyonun, 6384 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile düzenlenen görev alanı kapsamına dahil edilmiştir.

a) 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununa göre yapılan kamulaştırma veya irtifak hakkı tesislerinde uzun yargılama ve enflasyonun etkisiyle kamulaştırma veya irtifak hakkı bedelindeki değer kaybının telafi edilmediği iddiasıyla yapılan başvurular.

b) Ceza infaz kurumlarında barındırılan hükümlü ve tutuklulara uygulanan disiplin yaptırımlanna karşı başvurulan ve 16/5/2001 tarihli ve 4675 sayılı İnfaz Hakimliği Kanununa göre incelenen itirazlarda savunma hakkının kısıtlandığı iddiasıyla yapılan başvurular.

c) Ceza infaz kurumlannda Türkçe dışında dil kullanıldığı gerekçesiyle haberleşme hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yapılan başvurular.

ç) Ceza infaz kurumlarında Türkçe dışında yazılan mektup ve benzeri iletilerin kurum idaresi tarafından alınmadığı veya gönderilemediği gerekçesiyle haberleşme hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yapılan başvurular.

d) Ceza infaz kurumlannda barındınlan hükümlü ve tutuklulann yararlanmak istedikleri süreli ve süresiz yayınların değişik gerekçelerle engellendiği iddiasıyla yapılan başvurular.

Komisyonun zaman bakımından yetkisi

MADDE 5- (1) 6384 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde kaydedilmiş başvurular için belirtilen tarih (23/9/2012), altı ay uzatılarak 23/3/2013 olarak yeniden belirlenmiştir.

Yürürlük

MADDE 6- (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 7- (1) Bu Karar hükümlerini Adalet Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber