Onaysız evlenen Dışişleri personeli için önemli karar...

Anayasa Mahkemesi, Dışişleri Bakanlığının personelinin izin almadan evlenmesi halinde istifa etmiş sayılacağını öngören hükmü iptal etti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Mart 2014 11:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Onaysız evlenen Dışişleri personeli için önemli karar...

Anayasa Mahkemesi, Dışişleri Bakanlığının personelinin izin almadan evlenmesi halinde istifa etmiş sayılacağını öngören hükmü iptal etti.

AYM'YE BAŞVURAN

2013/12 Sivas İdare Mahkemesi

TALEP

7.7.2010 günlü, 6004 sayılı Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun' un 20. maddesinin (4) numaralı fıkrasının "İzin almadan evlenen memurlar istifa etmiş sayılır." biçimindeki son cümlesinin iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi istemi.

KARAR

- İPTALİNE,

KARARIN ATIFTA BULUNDUĞU İLGİLİ FIKRA

(4) Bakanlık, kendi yapacağı yarışma sınavları ile alacağı memurlar başta olmak üzere, yurtiçi ve yurtdışı teşkilatında istihdam edeceği personel ve eşleri için güvenlik soruşturması yaptırabilir. Güvenlikle bağlantılı gerekçelerle, Bakanlık memurları evlenmeden önce Bakanlığın iznini almakla yükümlüdür. İzin almadan evlenen memurlar istifa etmiş sayılır.

DEĞERLENDİRME

Anayasa Mahkemesi sadece, izin almadan evlenme halinde istifa etmiş sayılacağını öngören hükmü iptal etmiştir.

Ancak maddedeki "Güvenlikle bağlantılı gerekçelerle, Bakanlık memurları evlenmeden önce Bakanlığın iznini almakla yükümlüdür. " hala yürürlüktedir. Bu nedenle Dışişleri Bakanlığı personeli evlenmeden önce Bakanlıktan izin almaya devam edecektir.

AYM'nin yaptığı açıklamada, iptal edilen kararda, yasama organına yeni bir düzenleme yapması için süre tanınmamıştır. Bu nedenle, AYM kararı Resmi Gazetede yayımlandığı gün yürürlüğe girecektir.

Diğer taraftan Anayasanın ilgili hükmü gereğince AYM kararları geriye yürümemektedir. Bu bağlamda, bu karardan, sadece daha önce dava açıp da davası devam edenler yararlanabilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber