TEOG 2'de belirleyici matematik

TEOG 2'nin ilk oturumunda 8. sınıf öğrencileri Türkçe, matematik ile din bilgisi sorularını yanıtladı. Eğitimciler "Türkçe ve din soruları kolaydı, sıralamayı matematik soruları belirleyecek" dedi

Haber Giriş : 29 Nisan 2014 07:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TEOG 2'de belirleyici matematik

YAŞAR ÖZAY/SABAH

MEB'in düzenlediği ve 8. Sınıf öğrencilerinin girdiği Temel Eğitimden Orta Eğitime Geçiş Sınavı'nın (TEOG) ikinci dönem ilk oturumu dün yapıldı. Öğrenciler bugün ise ikinci oturumda ter döküyor. Ortak sınavlar, yurt içi ve yurtdışı toplam 986 sınav merkezinde, 15 bin 814 okulda, 91 bin 8 salonda gerçekleşti. 1 milyon 271 bin 273 öğrenci dün sırasıyla Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi ders yazılılarına girdi. Öğrenciler bugün ise fen ve teknoloji, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil ders yazılılarında soruları yanıtlayacak. Her yazılıda öğrencilere 20 soru soruluyor. Uzmanlar, TEOG sınavının dünkü oturumunda sorulan soruları değerlendirirken, sıralamayı belirleyecek olan dersin matematik olduğunun altını çizdi.

KOLAY TÜRKÇE

Bilfen İlköğretim Kurumları eğitimcileri sınavdaki Türkçe sorularının şaşırtmadığını, beklendiği gibi soruların yıl içindeki tüm kazanımlara uygun olarak hazırlandığını belirtti. Eğitimciler şu değerlendirmeyi yaptı: "20 Türkçe sorusunun 4'ü dil bilgisi, 16'sı anlam bilgisinden geldi. Anlam soruları, okuduğunu doğru yorumlayabilen ve bu yorumlarını da sahip olduğu bilgi ile birleştirebilen öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği nitelikte. Kazanımlara uygun ve hiçbir hata içermeyen bir sınavdı." Uğur Dershaneleri Türkçe Bölüm Başkanı Feridun Çakı da, Türkçe soruların tamamını doğru yapan öğrenci sayısının çok fazla olmasını beklediklerini, doğru ortalamasının da yurt genelinde geçen seneye oranla artacağını kaydetti.

GEOMETRİ AĞIRLIKTA

Eğitimciler, metamatik sorularının ise belirleyici olacağına vurgu yaparak şunları kaydetti: "Kasım'da yapılan ilk dönem TEOG sınavına göre matematik soruları bu sınavda çok daha zordu ve ayırt edici nitelikteydi. Geometri soruları ağırlıktaydı. Hatalı soru çıkmadı. Soruların zorluğu nedeniyle pek çok öğrenci cevaplarını kontrol etme fırsatı bulamazken zaman yönetimini doğru yapabilen öğrenciler farklarını burada ortaya koydu." Uğur Dershaneleri'nin Matematik Bölüm Başkanı Ali Serdar Şeker de matematik sorularına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "Matematik testinde 1. Dönem TEOG'un kapsamı olan konulardan sadece 3 soru yöneltilmiş, diğerleri iki sınav arasında işlenen konulardan geldi. Yapılandırmacı yaklaşımla çok az soru soruldu. Genel olarak birinci dönemdeki sınava göre daha eleyici, yorum ve analiz yapmayı gerektiren sorular yer aldı. Bu da bizleri, yerleştirmelerde asıl sıralamayı bu sınavın oluşturacağı yorumuna götürebilir."

DİN BİLGİSİ ZORLAMADI

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavını değerlendiren Bilfen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Numan Erdem, kazanım dağılımının adil yapıldığına dikkat çekti. Erdem, "20 sorunun 5'i 'Hz. Muhammed'in Erdemli Davranışları', 4'ü 'Kur'an'a Göre Akıl ve Bilgi', 4 tanesi 'İslam Dinine Göre Kötü Alışkanlıklar', 2'si 'Dinler ve Evrensel Öğütleri', 3'ü 'Kaza ve Kadere İman', 2 tanesi de 'Hac, Zekat ve Kurban' ünitesinden geldi. Sorular kitabi bilgilere göre hazırlandığı için bilgi eksiği olmayan ve yorum katmadan soruları çözen öğrenciler başarılı olur" dedi.


'FARKLI KATSAYI MODELLEMESİ'

MERT İNAN/VATAN

Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan, özel okulları tercih edecekler için TEOG dışında başka bir sınav yapılmayacağını dile getirip şunları söyledi:

"Listede yer alan Özel Okullar ayrı Anadolu ve diğer resmi liseler ayrı puanlama ile öğrenci alacaklar. TEOG sistemiyle öğrenci alacak okullar Türkçe, Matematik ve Fen sınavları ile 8.sınıf yıl sonu başarı puanı hesaplayacaklar. Lise hazırlık veya lise birinci sınıflara, Özel Okullar Yerleştirme Puanı (ÖYP) ile öğrenci alınacak. Bunların dışında bir hesap ve puan sistemi olmayacak. Özel Okullar; 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı için bakanlık tarafından gerçekleştirilen merkezi sınav dışında ayrı bir sınav yapmayacaklar. Bir öğrencinin tüm merkezi sınavlardan 100 tam puan alması ve yine aynı öğrencinin 8. sınıf yılsonu başarı puanının 100 tam puan olması durumunda tavan puan 800 olacak. Puan eşitliği durumunda sırası ile Türkçe (T2) Matematik (M2) Fen (F2) Türkçe (T1) Matematik (M1) Fen (F1) puanı yüksek olan adaya, bunların eşit olması durumunda 8. sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP)'si yüksek adaya, bunlarında eşit olması durumunda ise yaşı küçük adaya öncelik verilecek."

Öğrenci almada kriter TEOG hesaplaması

- Sadık Gültekin (Eğitim Uzmanı)

"Listede yer alan okulların TEOG'da belirtilen şartlar ve katsayı hesaplaması dışında öğrenci alması yasak. Özel Okullar, Türkçe, matematik, fen puanlarının hesaplanıp, Yıl Sonu Başarı Puanı eklendikten sonra öğrenci yerleştirmesi yapacak. Kendi okulundan geçiş yapmak isteyenler ise yine sınava girmek zorunda. Anadolu Liseleri ve diğer devlet liseleri ise yerleştirme puanına göre öğrenci alacaklar. Sınavda alınacak nihai puana, öğrencinin 6, 7 ve 8'inci sınıftaki başarı ortalaması ile yıl sonu başarı puanı eklenecek. Toplamda çıkan sonuç ikiye bölündükten sonra her öğrenci kendi puanına göre yerleştirilecek. Bu öğrenciler din, İnkılap Tarihi ve yabancı dil derslerinden de yazılı oluyorlar."

UZMANLAR NE DİYOR?

'Türkçe soruları kolay, matematik soruları ise ilk sınava göre zordu'

- Ali Ekber Pekşen (Fen Bilimleri Dershanesi)

"Türkçe sınavlarının ana özelliği olan 'anlam-yorum' bu yılda belirleyici oldu. Sorular MEB'in müfredatına uygundu. TEOG'ta sorular 2013 ve önceki yılların SBS soruları ile benzerlik göstermedi. Ünitelere de eşit oranda dağılmış."

- Sündüs Demirdağ (Bilfen İlköğretim Kurumları Türkçe Bölüm Başkanı)

"TEOG 2. dönem Türkçe sınavında sorular kazanımlara uygun olarak hazırlandığı görülmekte. 20 Türkçe sorusunun 4'ü dil bilgisi, 16'sı anlam bilgisinden geldi. Genel olarak kazanımlara uygun ve hiçbir hata içermeyen bir sınavdı."

- Ali Keskin (Bilfen İlköğretim Kurumları Matematik Bölüm Başkanı)

"Birinci sınava göre matematik soruları çok daha zordu ve ayırt edici nitelikteydi. Geometri kazanımları ağırlıktaydı. Soruların hata içermediği görülmekte. Yorumlaması güçlü öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınavdı."

- Ali Serdar Şeker (Uğur Dershaneleri Liselere Hazırlık Matematik Bölüm Başkanı)

"Matematik MEB'in konu kapsamlarına uygun olarak hazırlanmış. Birinci Dönem Merkezi Ortak Sınavların kapsamı olan konulardan sadece 3 soru sorulmuş, geri kalan sorular iki sınav arasında işlenen konulardan gelmiş. 11 soru geometri, 9 soru da matematikten yöneltilmiş. Genel olarak birinci dönemdeki sınava göre daha eleyici."

Anadolu ve özel liselerin hesabı

"SINAVLARDAN alınan puanlar; 6-7-8'inci sınıftaki başarı ortalaması ile Yılsonu Başarı Puanı toplanıp ikiye bölündükten sonra baz alınacak. Anadolu Liseleri ile Resmi Okullara girişte Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil dersi yazılısı da olacak. Özel okullar ise Türkçe, matematik, fen ve teknoloji bilgisi sınavları ile öğrencinin 8. sınıf yıl sonu başarı puanına bakacaklar. Katsayılar Türkçe 3, Matematik 2, Fen 2 şeklinde değerlendirilecek. Kasım'daki ilk sınavın yüzde 30'unu şimdiki sınavın yüzde 70'ini alarak hesaplanacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber