Sendikalar yarın iş bırakacak

TÜRK-İŞ, kazada yaşanan can kayıplarını protesto etmek için yarın iş bırakacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2014 15:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sendikalar yarın iş bırakacak

TÜRK-İŞ, Manisa'nın Soma ilçesindeki kömür madeninde meydana gelen kazada yaşanan ölümleri protesto etmek için yarın iş bırakacak.

TÜRK-İŞ'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Yönetim Kurulu bugün yaptığı toplantıda Soma'da meydana gelen facianın vahametini dikkate alarak 1 gün süreyle çalışmama hakkını kullanma kararı aldı.

TÜRK-İŞ üyeleri yarın iş yerlerine gidecek ancak yaşanan ölümleri protesto etmek amacıyla 1 gün süreyle çalışmayacak.

- "Yarın sabahtan itibaren KESK, TMMOB ve TTB ile saat 09.00'da tüm Türkiye'de, tüm iş yerlerinde saygı duruşunun ardından iş bırakıyoruz"

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, yarın sabahtan itibaren KESK, TMMOB ve TTB ile Türkiye genelinde iş bırakma eylemi yapılacağını belirterek, "Tüm halkımızı da iş bırakarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik müdürlüklerinin önüne yürümeye, siyah giyinmeye, siyah kurdeleler takmaya, evinin, iş yerinin balkonuna, aracına siyah bezler asmaya çağırıyoruz" dedi.

Çerkezoğlu, DİSK Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen yangın nedeniyle işçi sınıfına ve halka başsağlığı diledi.

Olayı duydukları andan itibaren genel başkan ve 40 kişilik heyetin Soma'ya hareket ettiğini aktaran Çerkezoğlu, Soma'da yaşananların doğal afet olmadığını söyledi.

Çerkezoğlu, bu sahaların özel sektöre devredilmesinin ardından iş kazalarında artış yaşandığını savunarak, 2002'den 2011'e kadar kömür madenlerindeki iş kazalarının yüzde 40 artış göstermesinin nedeninin, özelleştirme ve taşeronlaştırma sonucu Türkiye Taşkömürü Kurumu bünyesinde çalışan işçi sayısının üçte bir oranında azalması olduğunu kaydetti.

-"Maden ocakları kamulaştırılsın"

Eleştirilerde bulunan Çerkezoğlu, DİSK ve bağlı sendikalar olarak bir daha bu tür olayların yaşanmaması için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Çerkezoğlu, iş kazalarının artışına neden olduğunu belirttiği taşeron çalıştırmanın yasaklaması ve tüm maden ocaklarının yeniden kamulaştırması gerektiğini ifade etti.

DİSK ve bağlı sendikaların bugünden itibaren eyleme geçtiğini aktaran Çerkezoğlu, şunları kaydetti:

"Belediyelerden hastanelere, metal fabrikalarından lastik fabrikalarına, konfeksiyonlardan ambarlara, tersanelerden bürolara tüm iş kollarında sabahtan itibaren iş bırakma, anma etkinlikleri, basın açıklamaları gibi eylemler başlamıştır. Bugün akşam farklı kentlerde yapılacak ortak yürüyüşlere, basın açıklamalarına örgütümüz katılacaktır. Yarın, sabahtan itibaren KESK, TMMOB ve TTB ile saat 09.00'da tüm Türkiye'de, tüm iş yerlerinde saygı duruşunun ardından iş bırakıyoruz. Tüm halkımızı da iş bırakarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik müdürlüklerinin önüne yürümeye, siyah giyinmeye, siyah kurdeleler takmaya, evinin, iş yerinin balkonuna, aracına siyah bezler asmaya çağırıyoruz. DİSK olarak tüm işçi sınıfını, emekçileri ve emek dostlarını, Soma'daki işçi kardeşlerimiz için, güvenceli iş ve insanca yaşam hakkımız için ayağa kalkmaya çağırıyoruz."

Çerkezoğlu, yarın saat 11.00'da Gayrettepe'deki Türk Telekom binası önünde toplanarak Fındıklı'daki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü binasına yürüyeceklerini sözlerine ekledi.

Bu arada, toplantının yapıldığı salona, "Öfkeliyiz hesap soruyoruz, iş bırakıyoruz" yazılı afiş ile siyah bez asıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber