2014 KPSS Coğrafya soruları kolay mıydı?

2014 yılında sorulan coğrafya sorularını incelediğimizde ve öğrencilerimizle yapmış olduğumuz görüşmelerden edindiğimiz bilgiler sonucunda soruların genel olarak kolay olduğu görülmüştür.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Temmuz 2014 14:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2014 KPSS Coğrafya soruları kolay mıydı?

2014 yılında sorulan coğrafya sorularını incelediğimizde ve öğrencilerimizle yapmış olduğumuz görüşmelerden edindiğimiz bilgiler sonucunda soruların genel olarak kolay olduğu görülmüştür.

Aslında öğrenci açısından kolay diye ifade edilen bu sorulara bizler uzman gözüyle baktığımızda bu soruların müfredata uygun olarak sorulduğunu söyleyebiliriz (tabi coğrafya soruları için söyleyebiliriz). Tarih soruları için düşünürsek ne demek istediğim daha iyi anlaşılır.

Tabi 2014 yılında çıkan sınav sorularının ne kadar kolay olduğunu söylesek de sorularda bilimsel, mantıksal ve yazım yanlışları da vardı.

Örnek1: "Ege Bölgesi'nde horst ve grabenlerin sonucunda yer şekilleri şekillenmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bunun sonuçlarından biri değildir ?"

Bu sorunun, seçenekleriyle pek ilgili uyumlu olmadığı gözlenmiştir.

Bu sorunun seçeneklerine bakıldığında asıl sorunun aslında "Ege bölgesi'nde dağların kıyıya uzanış doğrultusuyla ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?" şeklinde sorulmalıymış da cevabın ( kıyı ile iç kesimler arasında ulaşım zordur ) olması gerekiyormuş gibi..

Yani bu soru köküyle şıklar uygun değil..


2014 KPSS Türkçe zor muydu?

Örnek 2. "Kuzeydoğu Anadolu'da büyük boylu otların altında koyu renkli organik topraklar yaygındır yukarıda bahsedilen toprak tipi aşağıdakilerden hangisidir?" sorusunun cevabı ÇERNEZYOM topraktır. Ama seçenklerde ÇERNOZYEM diye yazılmış. Belki bazı öğrenciler buna takılıp yanlış yapmış da olabilir, belki de fazla zaman kaybetmiş olabilir.

Örnek 3. "Ovalar; yerleşme, tarım ve sanayi gibi alanlarda fayda sağlar. Buna göre aşağıda verilen ovalardan hangisi diğerlerindenfarklı alanlarda kullanılır ?" sorusunun cevabını hep beraber Bursa desek de bu sorunun seçenekleriyle değerlendirildiğinde pek net bir soru olmadığı ve hala tartışıldığı bir durumu vardır.

Örnek 4. "Türkiye'nin dağlık, engebeli ve yüksek olmasında aşağıdakilerden hangisi etkili değildir?" Sorusunun cevabını her ne kadar''Kayaç çeşitliliğinin fazla olması.''' Desek de Sorunun cevabı hala coğrafya öğretmenleri tarafından tartışılmaktadır.

Yani özetlersek sorular genel olarak kolaydı. Bu da öğrencinin yüksek puan alma beklentisini artıracak. Bu nedenle açıklık ve şeffaflık adına soruların ve cevap anahtarlarının mutlaka yayınlanmasının ve öğrencilerin gönüllerinin rahat olmasının gerekli olduğunu anlamış bulunmaktayız.

Tüm öğrenci arkadaşlarımızın bu sınavda haklarını almalarını dilerim...

Bekir OKTAY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber