Eylem planı hazır ağır cezalar yolda

İş kazalarını en aza indirecek uygulama geliyor. Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu oluyor. Artık "çok tehlikeli işler"den başlayarak, bu belgeyi taşımayanlar çalışamayacak. Mesleki Yeterlilik Kurumu da, hızla diğer mesleklere ilişkin standartları belirleyecek.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Eylül 2014 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eylem planı hazır ağır cezalar yolda

Hakkı KURBAN

Hükümet, birbiri ardına yaşanan iş kazaları sonrasında yeni tedbirleri kararlılıkla devreye sokuyor. Bakanlar Kurulu, İş Güvenliği Eylem Planı'na son şeklini verdi. Kısa süre içinde, "çok tehlikeli işler"den başlayarak, "Mesleki Yeterlilik Belgesi" zorunlu olacak. Bu belgeyi taşımayanlar, belirlenen işlerde çalışamayacak. Konuyla ilgili adımları Başbakan Ahmet Davutoğlu, işçi ve işveren kesimin temsilcileriyle birlikte ekim ayında İstanbul'da açıklayacak.

İŞÇİYE HAKLI FESİH İMKANI

Çalışanların, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'ndaki yükümlülüklerden herhangi birini yazılı olarak hatırlattığı halde yerine getirilmemesi durumunda "haklı fesih" imkanı olacak. İş Sağlığı ve Güvenliği Eylem Planı'nın, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, 10 Ekim'den itibaren İstanbul'da, çalışanlar ve işverenlerin temsilcileriyle yapacağı toplantılarda açıklanması planlandı. Çalışma hayatıyla ilgili adımların yer aldığı Eylem Planı'na göre, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun kapasitesi artırılacak ve pek çok işte "Mesleki Yeterlilik Belgesi" zorunlu hale getirilecek. Bu kurumla ilgili geçiş sürecinin hızla tamamlanması ve belgenin "çok tehlikeli işler"den başlanarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın belirleyeceği süre sonunda zorunlu hale getirilmesi öngörüldü.

Denetimler artacak

Belgesi olmadığı halde, bu tür mesleklerde işçi çalıştıranlara ağır cezalar verilecek. Çalışan işçi sayısına göre, "10'dan az çalışanlar", "10 ila 49 arasında olanlar", "50 ila 249 arasında işçisi bulunanlar" ve "250'nin üstünde işçi çalıştıranlar" kurallara uymadıkları takdirde yüzde 300'e varan ceza artışlarıyla karşı karşıya kalacaklar. Denetimler de, çok sıkı bir şekilde ilgili bakanlıklar ve belediyelerce yürütülecek.

Hükümet, uygulamanın hızla yerleşmesi için kolaylıklar da sağlayacak. Teşvikler de hemen devreye sokulacak. Buna göre, 1 yıl içerisinde ölümlü iş kazası olmayan "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" işyerlerinden "işsizlik sigortası primi" alınmaması öngörülüyor.

BELGESİ OLMAYAN ÇALIŞAMAYACAK

Soma'daki faciayla gündeme gelen madenciliğin pek çok kolundan petrol ve doğalgaz çıkarımına kadar "çok tehlikeli işler" sınıfında çalışanlar, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun kriterlerini karşıladıkları takdirde belge alabilecek. Belge almaya hak kazanamayanlar ise çalıştırılmayacak. İstanbul'daki asansör faciasının ardından çok tartışılan bina inşaatları ise "çok tehlikeli işler" sınıfında yer alıyor.

ÇOK TEHLİKELİ İŞLER BELİRLENDİ

Eylem Planı, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nu (MYK) da daha aktif hale getirmeyi amaçlıyor. Kurumun, "çok tehlikeli" ve "tehlikeli" işlerden başlayarak hızla, bireylerin mesleklerinde bilgi, beceri ve bunların bir kural haline dönüştürülmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, Soma'daki kazayla uzun süre gündemde kalan "madencilik" ve İstanbul'daki asansör faciasıyla tartışılan "inşaat" alanları da "çok tehlikeli işler" sınıfında ve bu alanlarda belge zorunlu olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber