Refakat iznini sınırlayan iç yazıya iptal kararı

Refakat İzni Kullanılmasını Güçleştiren/ortadan Kaldıran Kastamonu Valiliği'nin Genelgesi Kastamonu İdare Mahkemesi'nce İptal Edildi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Ocak 2015 09:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Refakat iznini sınırlayan iç yazıya iptal kararı

Kastamonu Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü, kurum personelinin bakmakla yükümlü oldukları yakınlarının rahatsızlıkları nedeniyle yerleşim yeri dışına sevk edilmeleri halinde, onlara refakat edip edemeyecekleri, ettikleri takdirde ne tür izin kullanacakları konusunda oluşan tereddütlerin giderilmesi amacıyla bir iç yazı/genelge yayımlamıştı.

20.12.2013 gün ve 3932746 sayılı bu iç yazı/genelgede 657 sayılı Yasanın 105 inci maddesi ve Milli Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesi'nin 11 inci maddesi hükümlerine yer verildikten sonra, bu düzenlemelerde sağlık kurum/kuruluşlarınca yerleşim yeri dışına sevk edilen hastalara refakat etmek isteyen personele refakat izni verilmesi ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmadığı belirtilmiş, bu durumda olan personele yıllık izin veya mazeret izni verilerek hastalarına refakat etmelerinin sağlanması istenmişti.

657 sayılı Yasanın 105 inci maddesi ile buna paralel (hatta tekrar eden) hükümler içeren Milli Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesi'nin 11 inci maddesinde, hastaya eşlik etmenin özel bir türü düzenlenmiş, bu konuda Devlet memuruna tanınan haklar genişletilmiştir. Buna göre, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hallerinde, bu hallerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, Devlet memurlarına üç aya kadar izin verilecektir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılabilecektir.

Memurun bakmakla yükümlü olduğu kişilerin rahatsızlıkları nedeniyle başka bir yerleşim yerine sevk edilmeleri durumunda Devlet memurunun hastasına eşlik edip edemeyeceği, eder ise giderlerinin nasıl karşılanacağı, Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinin 27 nci maddesinde düzenlenmiştir. Bu hükümler uyarınca Devlet memurları 40 yılı aşkın bir süredir yerleşim yeri dışına sevk edilen hastalarına refakat etmektedir. Kuşkusuz bunun için, yanında bir kimsenin bulundurulmasının zorunlu olduğunun hastayı gönderen sağlık kurumu veya kuruluşunun raporunda belirtilmesi gerekmektedir.

Kastamonu Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinin anılan hükmü uyarınca 40 yıldır uygulanan refakat (eşlik etme) kurumunun, Yasal dayanaktan olduğunu iddia etmiştir.

Eğitim Sen, bu iç yazı/genelgenin iptali istemiyle bir dava açmıştır. Kastamonu İdare Mahkemesi, 19.11.2014 gün ve E.2014/109, K.2014/698 sayılı kararla sözü edilen iç yazı/genelgenin iptaline karar vermiştir.

Kararı görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber