İslam: MEB'in bütçesi 62 milyar liraya ulaşmıştır

Bakan İslam: - "Geçmişimizi bugünümüzü mukayese ettiğimiz zaman 13 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı bütçemize sadece 7 milyar lira ayırabildiğimizi görüyoruz. Oysa bugün Milli Eğitim Bakanlığımızın bütçesi tam 8 kat arttırılmış ve 62 milyar liraya ulaşmıştır"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2015 18:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İslam: MEB'in bütçesi 62 milyar liraya ulaşmıştır

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, 13 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığına ayrılan bütçenin 7 milyar lira olduğunu belirterek, "Oysa bugün Milli Eğitim Bakanlığımızın bütçesi tam 8 kat arttırılmış ve 62 milyar liraya ulaşmıştır" dedi.

İslam, Kent Meydanı'nda düzenlenen 8'inci Uluslararası Öğrenci Buluşması etkinliğinde yaptığı konuşmada, bu tür etkinliklerde bulunmaktan gurur duyduğunu söyledi.

Müslümanların, kimsesizlerin kimsesi olmayı hayat tarzı olarak benimsediğini vurgulayan İslam, "Dolayısıyla kişisel ve devlet hayatımız da bu düstur üzere kurulmuştur, kurulmalıdır. Kimsesizlerin kimsesi olmak bir taraftan kendi memleketinde elinin uzanabileceği her kesimle barışık olmak iken, diğer taraftan da dünyanın neresinde olursa olsun bütün insanlarla kardeşlerle inananlarla el ele kol kola olmayı gerektirir. İşte biz bugün çok şükür yeniden başarabilen bir devlet haline geldik. Bunu paylaşmaktan iftihar ediyoruz, çok büyük bir memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin yaklaşık 30 şehrinde aynı anda düzenlenen bu etkinliğin, çok büyük bir önemi olduğuna değinen İslam, "Bugün kardeşlerimizle kalp kalbe olduğumuzu, kardeşlerimizle aramızdaki gönül köprülerini çoktan kurulmuş olduğunu dünyaya ilan ettiğimiz bir gün, bu açıdan son derece önemli" ifadesini kullandı.

-"Milli Eğitim Bakanlığımızın bütçesi tam 8 kat arttı"

İslam, 2010 yılında Türkiye'de 17 bin misafir öğrenci olduğunu, bu sayının 2015 yılında 80 bine yükseldiğini kaydetti.

Türkiye'nin 10-15 yıl önce yurt dışına öğrenci gönderen bir ülke olduğunu anımsatan İslam, sözlerine şöyle devam etti:

"Bizim öğrencilerimiz, ilim irfan sahibi olabilmek için yurt dışındaki bilim yuvalarına giderlerdi, bir kısmı orada öğrendiklerini geri dönerek kendi ülkesinde tatbik ederdi, bir kısmı da gittiği ülkelerde kalır ve oranın toprağına karışırlardı. Artık öyle değil hamdolsun. Türkiye hem yurt dışına ilim irfan öğrensin diye kendi öğrencilerini gönderiyor hem de on binlerce öğrenciyi kendi ilim irfan yuvalarında geleceğe hazırlamak üzere kendi memleketinde ağırlıyor. Bu bizim gelişmişliğimizin göstergesi, aynı zamanda yani kardeşliğimizin, dostluğumuzun, misafirperverliğimizin de göstergesi. Bununla da iftihar ediyoruz. Geçmişimizi bugünümüzü mukayese ettiğimiz zaman 13 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı bütçemize sadece 7 milyar lira ayırabildiğimizi görüyoruz. Oysa bugün Milli Eğitim Bakanlığımızın bütçesi tam 8 kat arttırılmış ve 62 milyar liraya ulaşmıştır."

Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarmanın, kız çocuklarının eğitimi önündeki en büyük engel olan başörtüsü sorununu aşmanın ve modern okullar inşa etmenin, Türkiye'nin gelişmişliğini gösterdiğini aktaran İslam, "Cumhuriyet tarihinde inşa edilmiş derslik sayısı kadar 13 yılda derslik inşa etmiş olmak, cumhuriyet tarihi boyunca neredeyse atanmış öğretmen sayısı kadar 13 yılda öğretmen atamış olmak, bütün ortaöğretim öğrencilerimize kitaplarını ücretsiz dağıtabiliyor olmak, taşımalı eğitimi ücretsiz yapabiliyor olmak bütün bunlar eğitimimizdeki yükselmenin, kalitenin, çağ atlamanın birer göstergesi" değerlendirmesinde bulundu.

İslam, 13 yıl önce Türkiye'de 76 üniversite bulunduğunu, bugün ise hizmet veren üniversite sayısının 176'ya ulaştığını vurguladı.

Her şehrimizde en az bir üniversite bulunduğunu anlatan İslam, "Devlet üniversitesi olmayan şehrimiz yok, artık ilçelerimizde de neredeyse üniversite kurmaya başladık. İşte bu yüzden misafir öğrencilerimizi seve seve, rahatlıkla kendimize güvenerek ülkemize davet edebiliyoruz, 'sizi burada rahat ettiririz, sizi burada dünya kalitesinde bir eğitimle karşılarız, sizi memleketinize Türkiye dostu, Türkiye'yi tanıyan, seven kalbi bundan sonra bizimle birlikte atacak olan yetişkinler olarak göndeririz' diyoruz" şeklinde konuştu.

İslam, etkinliğin açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından tüm ülkelerin stantlarını dolaştı. Öğrencilerle fotoğraf çektiren İslam, yöresel kıyafetler giydi, yöresel yemeklerin tadına baktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber