Davutoğlu: Sınırda kimin ne yaptığı ortada

Başbakan Davutoğlu, Azerbaycan ziyareti öncesi açıklamalarda bulundu

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 03 Aralık 2015 09:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu: Sınırda kimin ne yaptığı ortada

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan ziyareti öncesi Esenboğa Havalima'nında açıklamalarda bulundu. Rusya'nın "DAEŞ petrolünü Türkiye alıyor" iddiasının soğuk savaş dönemini hatırlattığını kaydeden Davutoğlu, Suriye sınırında olanları bütün dünyanın bildiğini söyledi. Davutoğlu, şunları söyledi:

Azerbaycan ile hem işbirliği alanlarını yeniden gözden geçireceğiz ve yeni projeler bağlamında atacaüğımız adımları gözden geçireceğiz. Sayın Aliyev ile bugün yapacağımız görüşmeler sonrasında yarın da diplomasi akademisinde bir konuşma gerçekleştireceğim.

AZERBAYCAN İLE ENERJİ İŞBİRLİĞİ

Türkiye'nin entegre bir enerji politikası vardır. Bu yeni de değil. Rusya ile gerilim dolayısıyla değil kaynakları çeşitlendirmek gibi hem de enerji aldığımız ülkelerin çeşitlendirilmesi bağlamında çok boyutlu politikalar yürüttük. Aliyev ile de kapsamlı bir istilşarede bulunacağız. Böyle bir olay yaşanmamış olsaydı da Azerbaycan ile en yoğun enerji işbirliğini yürütme gayretindeyiz.

RUSYA'NIN 'DAEŞ PETROLÜ' İDDİASI

Soğuk savaş döneminde Sovyet propaganda makinesi vardı. Her gün değişik yalanlar üretir, önce kendileri inanır sonra da dünyanın inanmasını beklerlerdi. Bunlar, 'Pravda yalanları, palavraları' diye anılırdı. Rusya'nın son 20-25 yıl içerisinde, soğuk savaş sonrasında unuttuğunu zannettiğimiz özellikleri, Sovyetler'den kalan Sovyetik özellikleri birer birer ortaya çıkıyor. Bu Sovyetik propaganda makinesinin yalanlarına kimse itibar etmez. DAEŞ'ten bir petrol alacağız da, onu satacağız da... Böyle bir tartışma bile abes. Suriye sınırı bütün dünya tarafından gözetleniyor. Etik olarak Türkiye zaten böyle işlere tevessül etmez. Herhangi bir delilleri de yok. Aksine DAEŞ'in Suriye rejimi ile girdiği kirli ilişkiler ve sivil halka yönelik katliamlar konusunda ise deliller var. DAEŞ'i besleyen, o şartları oluşturan ana kaynak Suriye rejimidir. DAEŞ'in barbarca katliamları karşısında karar alan ilk ülkeyiz.

SURİYE SINIRINDAKİ ÖNLEMLER

Suriye sınırını tümüyle kapalı tutmak proje olarak gündeme gelebilir ama o zaman mülteci geçişlerini ne yapacaksınız? Kontrol altında tutabilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Rusya'nın yaptığı operasyonlar niteliği açısından DAEŞ'in sınırımızdan sökülmesini engelleyen faktörlerden biri. Rusya Bayırbucak'ı bombalamaktansa DAEŞ üslerine yönelik operasyon yapsınlar. Türkiye hem sınırı denetim altında tutmakta hem de DAEŞ'in sınırlarımızdan sökülmesi için her türlü çalışmayı yapmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber